Hyppää sisältöön

Suomen naistenniksen ykköspelaaja pohtii uransa jatkoa 19-vuotiaana – "En vaihtaisi mitään pois, mutta nyt tuli sellainen fiilis, että kaipaan välillä jotain muutakin"

Oona Orpana valmentaa lasten kesäleireillä eikä harjoittele tällä hetkellä täysipainoisesti.

Oona Orpana Fed Cupissa Helsingin Talissa helmikuussa. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle
Sakari Lund

Tenniksen Suomen naisten ykköspelaaja Oona Orpana on ottanut koronaviruksen aiheuttaman kisatauon aikana tuumaustauon uransa jatkon suhteen. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Pohtimiseen on sikäli hyvä hetki, että ammattilaiskisoja ei ole pelattu maaliskuun alun jälkeen, eikä niitä aivan heti ole tulossakaan. 19-vuotias Orpana on kuitenkin ottanut tauon myös kovasta harjoittelusta.

– En ole tehnyt päätöstä jatkon suhteen. Fiilikset ovat olleet sellaiset, että kaipaan breikkiä intensiivisestä arjesta ja treenaamisesta. Olen antanut itselleni aikaa. Mietin mikä se oma fiilis on enkä ole pakottanut itseäni kentälle. Olen ollut tenniksen parissa paljon viime kuukausina, mutta enemmän valmentajan roolissa, Orpana kertoi Yle Urheilulle.

Orpana ei ole harjoitellut tavalliseen tapaansa koronatauon aikana, vaan on viettänyt aikaa rennommin. Omat harjoittelut hän on tehnyt "fiiliksen mukaan".

– Olen viettänyt aikaa perheen kanssa, sitä on pystynyt tekemään enemmän kuin normaalisti. Ennen kesälomaa meni aika paljon aikaa lukiojuttujen hoitamiseen. Olen lenkkeillyt paljon, olen käynyt lyömässä itse vähän ja sparraillut nuorempia. Olen myös HVS:llä töissä valmentajana lasten kesäleireillä. Ei ole ollut tylsää, Orpana totesi.

Tennisammattilaisen elämä on jatkuvaa harjoittelua, pelaamista ja matkustamista. Orpana ei ole väsynyt välttämättä vain treenamiseen, vaan koko pakettiin.

– Se on se kokonaisuus. Treenaaminen on rankkaa, mutta kilpaileminen ja matkustaminen ovat myös todella kuluttavia.

Onko sinulla ollut aiemmin samanlaista tunnetta ja halua tauon pitämiseen, vai nousiko se esiin vasta koronatauon aikana?

– Kaikille pelaajille tulee välillä huonoja jaksoja, mutta ne ovat menneet minulla nopeasti ohi. Kun koronan aikana on ollut pakko pysähtyä, on ehtinyt enemmän miettiä ja tunnustella, mitä haluaa tehdä. Minulle tuli tällainen fiilis ja ajattelin sitäkin, että tässä on hyvä ajankohta pitää tällainen breikki kun kisat ovat tauolla.

Pelaisitko nyt tavalliseen tapaan, jos koronataukoa ei olisi tullut?

– Sitä en osaa sanoa. Eivät nämä fiilikset ihan tyhjästä tulleet koronatauon aikana. Ehkä niitä vähän oli aikaisemmin ja ne vahvistuivat tauon aikana.

Mediahuomio alkoi jo 13-vuotiaana

Orpana on siis vasta 19-vuotias, mutta hän on ollut jo pitkään esillä ja tennisihmisten tarkan seurannan alla. Mediahuomio alkoi jo 13-vuotiaana vuonna 2014, kun hän eteni naisten SM-kisojen finaaliin. Voisi ajatella, että nuorena alkanut kova rumba olisi syy siihen, että nyt tekee mieli vähän hellittää.

– Kyllä ja ei. Arki on rankkaa ja olen tehnyt sitä koko elämäni. Olen matkustanut ympäri maailmaa, ei ole oikein ollut muuta elämää kuin koulu ja tennis, mutta olen kiitollinen siitä, että olen päässyt reissaamaan ja kisaamaan. En vaihtaisi mitään pois, mutta nyt tuli sellainen fiilis, että kaipaan välillä jotain muutakin.

Oona Orpana on WTA-rankingissa sijalla 505. Kuva: Tennisliitto

Orpana kiersi paljon maailmaa jo junioriaikoina, jolloin hän muun muassa voitti viisi ITF:n junioriturnausta ja oli mukana Grand Slam -kisoissa.

Ammattilaisurallaan Orpana on pelannut pääasiassa pienissä 15 000 dollarin ja 25 000 dollarin ITF-kisoissa. Hänellä on 15 000 dollarin kisoista kaksinpelissä yksi turnausvoitto ja kerran finaali jouduttiin jättämään pelaamatta, koska sää ei sitä sallinut. Nelinpelissä turnausvoittoja on kolme ja siinäkin yksi ratkaisematta jäänyt finaali.

Tenniksen turnausjärjestelmässä pitää nousta pienten kisojen kautta yhä isompiin, joissa on jaossa enemmän rankingpisteitä ja rahaa. Kilpailu on kuitenkin äärimmäisen kovaa. Pienten kisojen tasolla ei pääse rikastumaan vaan päinvastoin, kuluja on paljon.

Orpana on ollut parhaimmillaan rankinglistalla 479:s. Kun rankingit jäädytettiin koronatauon alkaessa, Orpana oli sijalla 505. Hän vakuuttaa, että uran jatkopohdinnassa ei ole kyse siitä, että odotukset olisivat olleet korkeammalla.

– Olen tyytyväinen siihen miten ura on mennyt. Tämä fiilis ei johdu tuloksista.

Orpana harjoitteli suurimmaksi osaksi Tshekissä koko vuoden 2019 ajan. Siellä hän sai hyvää valmennusta ja paljon hyviä harjoitusvastustajia. Matkustaminen oli kuitenkin raskasta, kun vielä lukiotakin piti käydä samalla. Tshekki-kuvio päättyi vuoden lopussa.

Suomessa Orpanaa on valmentanut Ville-Petteri Ahti. Ainakaan valmennustiimistä tauon ottaminen ei johdu.

– Olen enemmän kuin tyytyväinen siihen tiimiin, joka minulla on ollut Suomessa., Orpana sanoi.

"Olen saanut tennikseltä jo tähän asti paljon"

Orpana on panostanut tennikseen valtavasti. Niin on tehnyt myös hänen perheensä. Perhe muutti Haminasta Helsinkiin tenniksen vuoksi Oonan ollessa 12-vuotias. Taloudelliset panostukset tennisuraan ovat olleet todella mittavat.

Myös tällaisia asioita joutuu miettimään, kun pohtii lopettamista. On vaikeampaa tehdä päätöstä lopettamisesta 19-vuotiaana, kun ajattelee kaikkea, mitä uran eteen on tehty.

– Totta kai. Joudun pohdiskelemaan asiaa aika paljon tuolta kannalta. Toisaalta koen, että olen saanut tennikseltä jo tähän asti niin paljon, ja olen oppinut sellaisia juttuja, joita pystyn hyödyntämään elämässä, teen sitten mitä vain. Lopettaminen olisi todella vaikea päätös, mutta pystyn olemaan itselleni armollisempi. Se ei olisi epäonnistuminen, vaan olen käynyt hienon matkan läpi.

Nyt Orpana valmentaa siis lasten kesäleireillä. Hän haluaa pysyä lajissa mukana myös jatkossa, jos ura päättyy, tai kun se joskus joka tapauksessa päättyy. Valmennusta hän haluaisi tehdä esimerkiksi lukion ja opiskelun ohessa. Lukiota on vielä reilu vuosi jäljellä.

Kysytään vielä haastattelun päätteeksi uudestaan. Miten arvioit tällä hetkellä, jatkuuko amattilaisurasi?

– En heitä siihen mitään arviota, Haluan antaa itselleni aikaa rauhassa miettiä, ja tehdä sen päätöksen, joka on minulle paras.

Lue myös:

Tennisklassikoita opiskellut Emil Ruusuvuori palaa pelikentille kovatasoisessa turnauksessa Serbiassa: "Supersiisti tilaisuus, mutta pitihän sitä vähän pohtia"

Suomen naistenniksessä on lupaavia merkkejä, vaikka nousu ykkösdivisioonaan jäikin haaveeksi: "Ei olla yhden tai kahden pelaajan varassa"

Suosittelemme sinulle