Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Twitter poisti yli 170 000 Kiina-mielistä tiliä – levittivät harhaanjohtavia viestejä muun muassa koronaviruksesta

Disinformaatiota levitettiin myös Hongkongista ja Taiwanista.

twitter logo tabletilla
Twitterin poistamista Kiina-tileistä vajaat 24 000 oli erittäin aktiivisia. Kuva: AOP
Teemu Juhola
Avaa Yle-sovelluksessa

Viestipalvelu Twitter ilmoittaa poistaneensa yli 170 000 Kiina-mielistä tiliä. Tilit olivat Twitterin mukaan kytköksissä Kiinan keskushallinnon tukemaan operaatioon, jossa levitetään Kiinan kannalta edullista harhaanjohtavaa aineistoa.

Poistetuista tileistä vajaat 24 000 oli erittäin aktiivisia ja loput 150 000 jakoivat viestejä eteenpäin. Tyypillisesti tileillä oli hyvin vähän seuraajia. Twiitit olivat pääasiassa kiinaksi ja ne myötäilivät Kiinan kommunistisen puolueen linjaa.

Osalla poistetuista tileistä on ollut koronavirispandemiaan liittyviä päivityksiä, joissa ylistettiin Kiinan hallinnon koronanvastaisia toimia. Koronaviruspandemiaa käytettiin myös Yhdysvaltojen ja Hongkongin vastaiseen viestintään.

Lisäksi tilien kautta jaettiin harhaanjohtavia tietoja muun muassa Hongkongista ja Taiwanista.

Kiinalaisilla tileillä oli yhteyksiä viime vuoden operaatioon, jossa jaettiin Hongkongia koskevia vääristeleviä viestejä.

Kiinan ulkoministeriö arvosteli perjantaina Twitterin toimintaa. Ulkoministeriön mukaan Kiina on disinformaation suurin uhri. Kiina vaati Twitteriä sulkemaan tilit, joilla hyökätään tai panetellaan Kiinaa vastaan.

Kiinassa on estetty pääsy Twitteriin, Facebookiin ja Instagramiin.

Kiina-tilien lisäksi Twitter kertoi poistaneensa yli tuhat venäläistä tiliä, joiden kautta jaettiin disinformaatiota.

Venäläisille suunnattujen tilien kautta tuotiin esille muun muassa valtapuolue Yhtenäistä Venäjää ja hyökättiin poliittisia toisinajattelijoita vastaan.

Turkista Twitter poisti reilut 7 300 tiliä, jotka levittivät presidentti Recep Tayyip Erdoğanin ja tämän AK-puolueen asiaa ajavia twiittejä.

Monet suljettujen tilien twiiteistä siirretään arkistoon tutkimustarkoituksiin.

Lisää aiheesta:

Twitter puuttui ensimmäistä kertaa Trumpin tviitteihin – presidentin mukaan yhtiö sekaantuu vaaleihin

Professori: Twitterin kauan odotettu päätös puuttua väärän tiedon levittämiseen voi edistää demokratiaa ja julkista keskustelua

Suosittelemme sinulle