Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Uusin käänne Lapinlahden rakennusten kohtalossa – pormestari Jan Vapaavuori puuttui asiaan: omistajuus sijoitusyhtiölle ja kaupungille

Kaupunkiympäristölautakunta hylkäsi vastikään rakennusten ja sairaalapuistoon sijoitetun hotellitontin myymisen sijoitusyhtiö NREP:lle.

Lapinlahden sairaalan päärakennus.
Vuonna 1841 valmistunut Lapinlahden sairaala on Suomen vanhin mielisairaala. Kuva: Petteri Juuti / Yle
Petri Kosonen,
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiista historiallisen Lapinlahden sairaala-alueen tulevaisuudesta saa jälleen uusia kierroksia. Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) esittää sairaalarakennusten siirtämistä Helsingin kaupungin ja kansainvälisen kiinteistösijoitusyhtiö NREP:n yhteisyrityksen omistukseen.

Kiinteistöjätti NREP:n omistus olisi 90 prosenttia ja Helsingin kaupungin omistusosuus 10 prosenttia uudesta perustettavasta yhtiöstä.

Lapinlahden historiallisen sairaala-alueen tulevaisuudesta on kiistelty kiiivaasti. Helsingin kaupunkiympäristölautakunta hylkäsi toukokuun puolivälissä entisten sairaalarakennusten ja sairaalapuistoon sijoitetun hotellitontin myymisen NREP:lle.

Vuonna 1841 valmistunut Lapinlahden sairaala on Suomen vanhin mielisairaala. Sekä C. L. Engelin suunnittelema päärakennus että ympäröivä puisto ovat suojeltuja.

Vapaavuori on nyt siis niin sanottuun pormestarin otto-oikeuteensa perustuen tehnyt kaupunginhallitukselle uuden esityksen alueen kehittämiseksi ja arvokkaiden rakennusten suojelemiseksi ja korjaamiseksi. Ehdotusta on tarkoitus käsitellä kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina.

Vapaavuoren toiminta hämmästyttää

NREP:n hanketta jo aiemmin voimakkaasti vastustanut Suomen Mielenterveys ry:n kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck hämmästelee Vapaavuoren toimintaa.

– Esityshän ei vastaa kaupunkiympäristölautakunnan enemmistön kantaa, Wahlbeck lataa.

Wahlbeck toteaa, että Lapinlahden säilymisen tueksi on perusteilla myös uusi säätiö ja hänen mukaansa tämänkin toimintamahdollisuuksia tulisi nyt tarkastella.

– Säätiön tavoitteena on turvata Lapinlahti avoimena kaikille, kunnioittaa sen luonto- ja kulttuuriarvoja ja mahdollistaa matalan kynnyksen toimintaa, Wahlbeck selventää.

Kaupunki haki Lapinlahden rakennuksille uutta omistajaa ja käyttötarkoitusta ideakilpailulla vuonna 2019. Kaupunki on suunnitellut sairaala-alueen rakennusten myyntiä, koska sillä ei ole niille omaa käyttöä.

Lopulta kisassa oli mukana enää yksi ehdotus, ja se valittiin voittajaksi. Sen mukaan sairaalan päärakennukseen oli tulossa Tove Janssonin kotimuseo, hostelli, työtiloja sekä palveluja. Puiston pohjoispuolella oleva vanha sauna olisi kunnostettu ja avattu laajemmin kaupunkilaisille.

Rantaan suunniteltiin venelaituria ja pohjoispuolella sijaitseva punainen tiilirakennus olisi muutettu ravintolaksi ja kokoustilaksi. Uudisrakennuksia kaavailtiin alueen eteläreunalle, sinne suunniteltiin hotellia Länsiväylän meluaidaksi sekä kaksi palveluasuntorakennusta.

Voittajaehdotuksen takana ovat kiinteistösijoitusyhtiö NREP, yritysjärjestelyihin erikoistunut maailmanlaajuinen konsulttiyhtiö Oaklins Merasco sekä kolme arkkitehtitoimistoa: Ark-Byroo, Arkkitehtitoimisto OPUS ja Arkkitehdit Soini & Horto.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kuitenkin edellytti, että ratkaisun tulee olla monipuolisempi ja huomioida NREP:n ehdotusta paremmin kulttuuriympäristön säilyminen, puiston luontoarvot ja mielenterveystyön jatkuminen Lapinlahdessa.

Kaupunkiympäristölautakunnan varapuheenjohtaja kokoomuksen Risto Rautava totesi lautakunnan ratkaisun jälkeen, että kaupungin uskottavuus kärsii kun avoimen ideakilpailun voittajalle tehdään oharit.

Lue myös

Historiallisen 1800-luvulta olevan sairaalan myynnistä sijoittajille iso kiista – Museovirasto: Hotelli meluaitana kuulostaa vedätykseltä

Riitely Lapinlahdesta yltyy: Poliitikkojen hampaisiin joutunut sijoittaja vetoaa selvitykseensä, jonka mukaan kaupunkilaiset haluavat sairaalan yksityiseen omistukseen

Ainoa ehdotus voitti ideakilpailun – Lapinlahden sairaalaan tulossa Tove Janssonin kotimuseo, hotelli ja lisää palveluasuntoja

Yllätyskäänne Helsingissä: Lapinlahden sairaalan ideakisassa enää yksi osallistuja, toinen vetäytyi viime metreillä – ratkesiko alueen tulevaisuus?

Suosittelemme sinulle