Hyppää sisältöön

Demokraatti: Valtakunnansyyttäjä on määrännyt esitutkinnan Ano Turtiaisen tviitistä

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen sanoo, että Turtiaista itseään on tärkeä kuulla, koska tviitti on ymmärrettävissä rasistiseksi.

Ano Turtiainen eduskunnan täysistunnossa Helsingissä.
Kansanedustaja Ano Turtiainen eduskunnan täysistunnossa Helsingissä tiistaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Riikka Kajander,
Varpu Kiviranta,
STT

Valtakunnansyyttäjä on määrännyt esitutkinnan tehtäväksi kansanedustaja Ano Turtiaisen tviitistä, kertoo Demokraatti (siirryt toiseen palveluun). Helsingin poliisi kertoi aiemmin tällä viikolla, ettei se aloita esitutkintaa asiassa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä erotetun Turtiaisen tekemästä julkaisusta on tehty poliisille useita rikosilmoituksia.

Twitterissä julkaistussa kuvassa Turtiainen pilkkasi Yhdysvalloissa poliisiväkivallan uhrina kuollutta George Floydia.

Poliisi aloitti esitutkintalain mukaisen esiselvityksen sen arvioimiseksi, onko asiassa syytä epäillä rikosta ja onko esitutkinta aloitettava. Esiselvityksessä poliisi arvioi asiaa rikosnimikkeiden kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja kunnianloukkaus tunnusmerkistöjen kannalta.

Esiselvityksen lopputulos on, että asiassa ei ole poliisin mukaan syytä epäillä kumpaakaan rikosta eikä poliisi käynnistänyt esitutkintaa.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kertoo Demokraatille, että asiaa harkittuaan hän on määrännyt esitutkinnan toimitettavaksi. Toiviaisen mukaan Turtiaista on tärkeä kuulla, sillä tviitti on ymmärrettävissä rasistiseksi.

Ylen tavoittaman Toiviaisen mukaan hän ei voi avata päätöksen sisältöä enempää julkisuudessa. Valtakunnansyyttäjä näkee, että tapauksessa on syytä epäillä kiihottamisrikosta. Hänen mukaansa ei ole tavatonta, että valtakunnansyyttäjä määrää poliisin tekemään esitutkinnan. Tapaus siirtyy Helsingin poliisin hoitoon.

Puolueesta erottamista harkitaan

Turtiainen erotettiin viime viikolla perussuomalaisten eduskuntaryhmästä toistuvan sopimattoman somekäyttäytymisen takia. Tammikuussa Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen kirjoitti tehneensä rikosilmoituksen Turtiaisen tviitistä, jossa Turtiainen luonnehti Taposen kuuluvan "munattomaan nillittäjäryhmään".

Turtiainen ilmoitti tiistaina perustaneensa uuden eduskuntaryhmän.

Yle kertoi keskiviikkona, että perussuomalaiset harkitsee Turtiaisen erottamista myös puolueesta. Puolueen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan puoluehallitus keskustelee jäsenyyden jatkosta vielä tällä viikolla.

Lue lisää:

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä erottaa Ano Turtiaisen rasistisen tviitin takia – Potkuista seuraa eduskunnassa harvinainen tilanne

Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä erotettu Ano Turtiainen perusti oman yhden miehen eduskuntaryhmän

Kansanedustaja Ano Turtiainen myöntää jälkikäteen: Tviittiäni pidettävä rasistisena, mutta se oli kuitenkin sananvapauden rajoissa

Suosittelemme sinulle