Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Halla-aho toivoo kohuille loppua: "Kannattajille on vaikea perustella sitä, että perussuomalaiset puhuvat typeriä tai käyttäytyvät huonosti"

Perussuomalaisten puoluevaltuustossa puhunut Halla-aho oli huolissaan negatiivisen julkisuuden vaikutuksesta epävarmoihin äänestäjiin.

Perussuomalaisten puoluevaltuuston kokous - luvassa Halla-ahon poliittinen tilannekatsaus
Matti Koivisto,
Ville Laakso
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vetosi puoluevaltuuston kokouksessa puolueen jäseniin, että perussuomalaisia otsikoissa pitäneet kohut saataisiin loppumaan.

Halla-ahon mukaan tavallisille kannattajille on vaikea perustella sitä, että perussuomalaiset puhuvat typeriä tai käyttäytyvät huonosti.

– Ne, jotka ovat olleet pidempään mukana, tietävät, että kansanliikkeessämme sattuu ja tapahtuu. Hyvä ystäväni ja suuresti arvostamani edustaja Juho Eerola, nyttemmin eduskunnan toinen varapuhemies, ehdotti vuosia sitten, että iltapäivälehdillä voisi olla vakiomuotoinen lööppipohja, jossa lukee ”persu mokasi jälleen”. Sen alle voisi sitten aina vaihtaa henkilön ja paikkakunnan, Halla-aho sanoi puoluevaltuustolle pitämässään puheessaan.

Eduskuntaryhmästä erotetun Ano Turtiaisen tapaukseen viitaten Halla-aho korosti, että puolue- ja yhdistystoiminta on joukkuepeliä, jossa tarvitaan tiettyjä pöytätapoja.

– Ei voi olla niin, että kaikkien muiden on uhrattava poliittista ja sosiaalista pääomansa minun puolustamiseeni, mutta minulla on rajaton vapaus tehdä ja sanoa juuri niin kuin haluan ja välittämättä joukkuekavereideni mielipiteistä, Halla-aho sanoi.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Turtiainen erotettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä rasististen somekommenttien vuoksi.

Halla-aho sanoi toivovansa, että Turtiaisen erosta ei tule pysyvä, mutta se edellyttää Halla-ahon mainitsemien pöytätapojen hyväksymistä.

– Virheissä ei ole mitään pahaa, mutta niistä täytyy oppia, ja muuta joukkuetta täytyy kuunnella ja kunnioittaa.

Turtiainen voi hakea takaisin ryhmän jäseneksi vuodenvaihteen jälkeen. Perussuomalaisten puoluehallitus pyysi perjantaina selvitystä Turtiaisen aikeista. Jos Turtiainen ei aio pyrkiä takaisin eduskuntaryhmän jäseneksi, Turtiainen voidaan erottaa puolueesta.

Ylelle erottamisensa jälkeen antamassaan haastattelussa Turtiainen on sanonut, ettei aio hakea takaisin eduskuntaryhmän jäseneksi.

– Jos sellaista pitää tehdä, se on puoluejohto, joka tulee lakki kädessä kysymään, että Ano, tuletko takaisin, Turtiainen sanoi.

Halla-aho naisvihamielisestä kirjasta: "Kyseessä oli meidän mokamme"

Halla-ahon mukaan negatiivinen julkisuus näkyy aina kuoppana puolueen kannatuksessa. Halla-aho oli erityisen huolissaan negatiivisen julkisuuden vaikutuksesta epävarmoihin äänestäjiin.

Negatiivista julkisuutta kertyi jälleen tällä viikolla, kun puolueen ajatuspaja Suomen Perustan maanantaina julkaisema kirja ”Totuus kiihottaa” sisälsi naisvihamielistä tekstiä.

Halla-ahon mukaan kirjasta tuli hyvin paljon huonoa palautetta perussuomalaisten jäsenistöltä ja kannattajakunnalta.

– Kyseessä oli meidän mokamme, piste. Emme tienneet, että kirja sisältää sellaista materiaalia kuin se sisälsi. Itse olin tutustunut lähinnä kirjan sisältämään erittäin etevään media- ja sensuurikritiikkiin, Halla-aho sanoi.

Halla-ahon mukaan puolue ei osallistu ajatuspajan julkaisuprosesseihin, eivätkä julkaisut ole puolueen kannanottoja.

Halla-ahon mukaan virhettä selittää Perustan toiminnanjohtajan vaihtuminen kesken kirjaprojektin ja se, että pelisäännöt puolueen ja ajatuspajan välillä eivät olleet riittävän selkeitä.

– Julkisuudessa käsitellyt katkelmat eivät millään tavalla vastaa puolueen ajattelua, ja meillä kaikilla on työtä tapahtuneen vahingon korjaamiseksi, etenkin naispuolisten kansalaisten suuntaan, Halla-aho sanoi.

Halla-ahon mukaan on virheellistä olettaa, että kohun takana olisi tietoinen puoluetoimistolla suunniteltu provokaatio.

– Tämä on tietenkin tavallaan imartelevaa, mutta uskokaa tai älkää, mekin pystymme ihan vain mokaamaan.

Samalla Halla-aho puolusti Perustan toimintaa ja sanoi ajatushautomon julkaisseen vuosien saatossa korkeatasoista tutkimusta erityisesti puolueen ydinaiheista maahanmuutosta, ilmastopolitiikasta ja eurooppalaisesta integraatiosta.

Naisvihamielinen kirja sai myös perussuomalaiset naiset tyrmistymään. Puheen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa Yle kysyi Halla-aholta, pitäisikö äänestäjille esittää anteeksipyyntö. Tähän Halla-aho ei taipunut.

– Totta kai me olemme pahoillamme siitä, mutta perusfilosofiani elämässä on, että ihminen pyytää anteeksi omia tekemisiään. Meille tärkeintä on, että varmistamme sen, että tällaisia vahinkoja ei tule toistamiseen.

Halla-aho kyseenalaistaa motiivit ajatuspajan rahoituskeskustelussa

Suomen Perusta saa valtion tukea toimintaansa. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) on ilmoittanut, että opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää ajatuspajan julkaisua ja tutkii, onko se ristiriidassa valtionavustuspäätöksen kanssa.

Halla-aho kyseenalaistaa motiivit rahoitukseen puuttumisen takana.

– Valta-aseman käyttäminen opposition rahoitusaseman ja toimintamahdollisuuksien rajoittaminen on vaarallinen, epäeurooppalainen ratkaisu, ja sen löytää helposti edestään, kun suhdanteet muuttuvat. Siksi toivon hallituksen ja hallituspuolueiden taistelevan kiusausta vastaan.

Yleisavustuksen saajan yhtenä velvollisuutena on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Ministeri Kososen mielestä vaikuttaa selvältä, että ajatuspajan julkaisu ei tätä velvollisuutta täytä.

Vuonna 2019 opetus- ja kulttuuriministeriö peri takaisin perussuomalaisten nuorisojärjestölle maksetun avustuksen rasistisen tviitin takia.

Tänä vuonna emopuolue katkaisi välit nuorisojärjestöön useiden kohujen takia ja perusti uuden.

Samaan aikaan lauantaina myös hallituspuolue keskustan puoluevaltuusto kokoustaa videoyhteyksillä. Voit seurata keskustan kokousta tässä jutussa.

Oikaisu: 13.6.2020 TV1:ssä Yle Uutisten kello 18 lähetyksessä ruudun alareunassa kulkevassa tekstissä luki virheellisesti, että puheenjohtaja Jussi Halla-aho pahoittelee Ano Turtiaisen kirjan julkaisua. Tekstissä olisi pitänyt lukea Halla-ahon pahoittelevan Jukka Hankamäen kirjoittaman Totuus kiihottaa -kirjan julkaisua. Kirja on perussuomalaisiin kytköksissä olevan ajatuspaja Suomen Perustan tuotos.

Lue myös:

Perussuomalaiset harkitsee kansanedustaja Ano Turtiaisen erottamista myös puolueesta

Kohukirja sai perussuomalaiset naiset tyrmistymään: Kike Elomaa pitää teosta käsittämättömänä, Alisa Leinonen äänestää tulevaisuudessa toisin

Perussuomalaisten ajatuspajan kohukirjassa toistuu naisvihamielisyys – näin kirjoittaja kommentoi teostansa

Oppositio moitti rahan roiskimista hankkeisiin koronan varjolla – Rahaministeri Vanhanen puolusti jättimäistä lisäbudjettia: "Haluamme välttää 90-luvun laman virheet"

Analyysi: Matti Vanhasesta pääministeri Sanna Marinin paras kaveri – entinen pääministeri ei lähde hallitukseen leikkimään

Suosittelemme sinulle