Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Halla-aho Ylelle: Jos Ano Turtiainen ei halua takaisin eduskuntaryhmän jäseneksi, syntyy peruste puolueesta erottamiselle – Turtiainen: Isossa ryhmässä vaikuttaminen tavoitteena

Perussuomalaiset haluaa Ano Turtiaiselta selvityksen, aikooko hän hakea takaisin eduskuntaryhmän jäseneksi.

Kansanedustaja Ano Turtiainen äänestää puhemiehen vaalissa eduskunnan täysistunnossa Helsingissä.
Kansanedustaja Ano Turtiainen äänesti puhemiehen vaalissa eduskunnan täysistunnossa Helsingissä tiistaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Ari Hakahuhta,
Riikka Kajander
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisten puoluehallitus pyytää selvitystä kansanedustaja Ano Turtiaisen aikeista. Puoluehallitus päätti puolueen sääntöjen mukaisen selvityspyynnön lähettämisestä perjantaina.

Puoluehallitus haluaa tietää, miten perussuomalaisten eduskuntaryhmästä erotettu Turtiainen suhtautuu ryhmän antamaan mahdollisuuteen hakea takaisin ryhmän jäseneksi, jos Turtiainen korjaa käytöstään.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo Ylelle, että puoluehallitus haluaa tietää, kiinnostaako Turtiaista pyrkiä takaisin eduskuntaryhmän jäseneksi.

– Jos eduskuntaryhmän jäseneksi pyrkiminen ei kiinnosta, niin silloin eduskuntaryhmästä erottaminen toimii ikään kuin automaattisesti perusteena puolueesta erottamiselle, Halla-aho kiteyttää tilanteen.

Turtiainen: "Totta kai on tarkoitus vaikuttaa päätöksenteossa"

Ano Turtiainen kertoi Ylelle perjantaina, että isossa ryhmässä vaikuttaminen on hänen tavoitteensa.

– Totta kai on tarkoitus vaikuttaa päätöksenteossa ison ryhmän jäsenenä, Turtiainen sanoo.

Turtiaisen mukaan puolueesta ei ole oltu häneen päin yhteydessä.

Rasistisen tviittinsä vuoksi erotettu Turtiainen ei kadu kohuttua Twitter-julkaisuaan.

– Naurattaa koko show eikä se yhtään hätkäytä. Ainakin on tapetille päässyt. Ei ole tullut katumiset mieleen, Turtiainen kommentoi Ylelle.

"Päätöksellä ei ole kiire"

Halla-ahon mukaan nyt ei ole kiire tehdä päätöstä Turtiaisen jäsenyydestä puolueessa, koska eduskuntaryhmä jätti takaportin Turtiaisen ryhmään paluulle.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä erotti Turtiaisen viikko sitten ryhmästä hänen rasistisen tviittinsä vuoksi. Päätöksen mukaan Turtiainen voi hakea ryhmän jäsenyyttä vuodenvaihteessa, jos hän on korjannut käytöstään pysyvästi.

Ano Turtiainen sanoi Ylen haastattelussa viime perjantaina, että hän ei aio enää anoa eduskuntaryhmän jäsenyyttä, vaan perussuomalaisten johto saa tulla häntä pyytämään. Turtiainen perusti tällä viikolla oman eduskuntaryhmän.

Puoluehallitus päättää

Selvityspyyntöihin vastaamiseen puoluehallitus on yleensä antanut aikaa muutamia viikkoja. Perussuomalaisten seuraava sääntömääräinen puoluehallituksen kokous on elokuussa. Kokous voidaan myös järjestää aiemmin, tarvittaessa etäyhteyksien avulla.

Kun perussuomalaisten puoluehallitus on saanut Turtiaisen selvityksen, päättää puoluehallitus Turtiaisen jäsenyyden jatkumisesta tai puolueesta erottamisesta.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei halua ottaa julkisesti kantaa siihen, onko Turtiaisen toiminta jatkunut puolueen edun vastaisena. Turtiainen palkkasi tällä viikolla eduskuntaryhmänsä sihteeriksi perussuomalaisista aiemmin erotetun entisen kansanedustajan James Hirvisaaren.

– Sitä voi jokainen tulkita haluamallaan tavalla, Halla-aho sanoo.

Tänään valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnan käynnistettäväksi Turtiaisen Twitter-viestistä. Aiemmin poliisi totesi, ettei tapauksen vuoksi ole syytä epäillä rikosta.

Lue lisää:

Perussuomalaiset harkitsee kansanedustaja Ano Turtiaisen erottamista myös puolueesta

Demokraatti: Valtakunnansyyttäjä on määrännyt esitutkinnan Ano Turtiaisen tviitistä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä erotettu Ano Turtiainen: "En hae takaisin, saavat tulla lakki kädessä pyytämään"

Suosittelemme sinulle