Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Emil Larmin matkustusyritykset Yhdysvaltoihin torpattiin Helsingin lentokentällä: "Nyt useampi kaveri koettaa vääntää, että pääsen maahan"

Jääkiekkomaalivahti Emil Larmin mukaan lentoyhtiöllä ei ollut tietoa siitä, että ammattiurheilijat saavat matkustaa Yhdysvaltoihin koronavirusrajoitteista huolimatta.

Emil Larmi Pittsburgh
Larmi nostettiin tammikuussa NHL-joukkue Pittsburgh Penguinsin mukaan otteluun Montreal Canadiensia vastaan, mutta hän ei pelannut ottelussa. Kuva: Getty Images
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekkomaalivahti Emil Larmi ei tämän viikon jälkeen enää koskaan pidä lentokentän lähtöselvityksestä läpi pääsemistä itsestäänselvyytenä.

NHL-seura Pittsburgh Penguinsin organisaatiossa pelaava Larmi, 23, on yhä Helsingissä, vaikka hänen piti päästä Yhdysvaltoihin jo keskiviikkona. Vaikka Yhdysvaltojen rajat ovat kiinni, voivat ammattiurheilijat palata seuroihinsa.

Maaliskuussa koronaviruspandemian vuoksi kesken jääneen NHL-kauden on määrä jatkua loppukesästä, mutta tarkemmin päivämäärää ei ole vielä päätetty.

– Keskiviikkona olin hyvissä ajoin lentokentällä ja kaiken olisi pitänyt olla kunnossa. Tieto siitä, että ammattiurheilijat saavat Jenkkeihin matkustaa, ei ollut saavuttanut lentoyhtiötä, jonka tehtävä on päättää, päästääkö se minut eteenpäin vai ei, Larmi kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Lähtöselvityksessä torjutuksi tultuaan Larmi joutui soittamaan keskiviikkona henkilölle, joka vastaa Penguinsissa pelaajien matkustamisesta. Paikallista aikaa aamuyöstä herätetty seuran työntekijä selvitteli asiaa Larmin kanssa, ja uusi lento saatiin järjestettyä perjantaille.

Perjantain lentoa odotellessaan Larmi ehti piipahtaa mökillä uimassa. Kaiken olisi pitänyt olla valmista matkaa varten, sillä myös tullissa tiedettiin, että Larmilla on oikeus matkustaa Yhdysvaltoihin.

– Ilmeisesti lentoyhtiö ei pääse käsiksi niihin tietoihin, joihin tulli olisi päässyt. Tieto ei sitten tunnu liikkuvan mihinkään suuntaan. Nyt useampi kaveri koettaa vääntää sitä, että pääsisin maahan tulemaan. Huomenna (lauantaina) olisi tarkoitus seuraavalle lennolle lähteä kokeilemaan, jospa hommat toimisi.

Larmi toivoo saavansa Suomen Yhdysvaltain suurlähetystöltä virallisen asiakirjan, jottei lauantain reissu lentokentälle osoittaudu turhaksi.

Emil Larmi
Emil Larmi torjui HPK:n Suomen mestariksi keväällä 2019. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen mestaruutta HPK:n riveissä keväällä 2019 juhlinut Larmi teki vuosi sitten kaksivuotisen sopimuksen Pittsburgh Penguinsin kanssa. Hän ei ole kuitenkaan vielä debytoinut NHL:ssä.

Pelicans-kasvatti pelasi menneellä kaudella yhdeksän ottelua AHL:ää Wilkes-Barre/Scranton Penguinsin joukkueessa. Loppukaudesta hän pelasi ECHL-liigaa Wheeling Nailers -joukkueessa 11 ottelun verran.

"Otetaan luoti muiden puolesta"

Larmi arvelee olevansa ensimmäinen Pohjois-Amerikan ammattilaissarjoihin koronavirustauon jälkeen palaava suomalaispelaaja. Lahtelaismaalivahti toivoo, että lentoyhtiöiden käytännöt selkenisivät siihen mennessä, kun suomalaiskiekkoilijoita alkaa virrata Yhdysvaltoihin lähiviikkoina.

– Voi toki olla, että joku lentoyhtiö katsoo asiaa tarkemmin kuin joku toinen. Jos ei muuta, niin otetaan ainakin luoti muiden puolesta, Larmi naureskelee.

Larmi innostui vitsailemaan surkuhupaisista matkustusyrityksistään Twitterissä sarkastiseen sävyyn. Vaikka lentokenttäsotku onkin koetellut Larmin hermoja, on häneltä löytynyt myös ymmärrystä tapahtuneelle.

Nuorta maalivahtiaan takaisin Pennsylvaniaan jo odottava seura on pahoitellut tapahtunutta ja tehnyt kovasti töitä, jotta mies saadaan valtameren toiselle puolelle.

– Erikoinen tilanne tämä on ihan jokaiselle. Ei ole varmaan hirveästi tällaista tullut aikaisemmin vastaan, että yhtäkkiä maailma olisi ollut kiinni ja sitä pitää lähteä pikkuhiljaa availemaan, Larmi pohtii.

Emil Larmi
Emil Larmi, HPK:n maalivahti Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Pittsburgh Penguins aloittaa loppukauteen valmistavan harjoitusleirinsä 10. heinäkuuta. Kun Larmi vihdoin pääsee Yhdysvaltoihin, hän joutuu kahden viikon karanteeniin. Sen jälkeen hän pääsee jäälle ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun.

Suomessa koronavirusrajoituksia on löysätty jo reilusti, ja elämä alkaa olla lähellä normaalia. Pittsburghin NHL-pelaajille rajoitukset sen sijaan ovat toistaiseksi melko ankarat.

– Meille järjestetään ennen leiriä vapaaehtoisia treenejä, joissa saa olla enintään kuusi henkilöä kerrallaan treenaamassa. Porukka on jaettu ryhmiin, ja ne ryhmät eivät saa tavata toisiaan. Tällä hetkellä siis aika spesiaaleissa merkeissä homma pyörii siellä.

Larmi kokee olevansa hyvässä kunnossa, vaikka ei ole päässyt ottamaan tuntumaa jäähän pitkään aikaan. Hän uskoo, että jäälle paluu sujuu ongelmitta. Tilanne on kuitenkin haastava niin maalivahdeille kuin kenttäpelaajille, sillä pitkän tauon jälkeen myös loukkaantumisriski kasvaa.

– Ensimmäinen viikko jäällä voi olla hakemista, mutta viimeistään toisella viikolla uskon olevani siinä kunnossa, että pystyisin vaikka pelaamaankin, NHL-debyyttiään tavoitteleva Larmi arvioi.

Lue myös:

NHL-kauden jatkuminen jälleen askeleen lähempänä – harjoitusleirit alkavat 10. heinäkuuta

Larmi nostettiin farmin farmista NHL-joukkueen mukaan maalivahtikollegan nolon kömmähdyksen vuoksi – myös MM-sankari Lankinen sai kutsun ylös

NHL-sopimuksen tehneen Emil Larmin tarinasta löytyy mieletön yksityiskohta – sai neljä vuotta sitten käänteentekevän mahdollisuuden, kun ketään muutakaan ei löytynyt maalille

Suosittelemme