Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Pääministeri Marin: Valmiuslain pykälät voidaan kumota jo ennen kesäkuun loppua

Hallitus kuulee oikeudellisen arvion valmiuslain käytön jatkamisesta huomenna.

Pääministeri Sanna Marin STT:n haastattelussa pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa Helsingissä 25. toukokuuta.
Pääministerin haastattelutunti toteutetaan poikkeusjärjestelyin. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Matti Koivisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Valmiuslain toimintavaltuudet ovat voimassa kesäkuun loppuun saakka, mutta pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan ne voidaan kumota jo aikaisemmin.

– Poikkeusolot ja valmiuslain pykälät voivat olla voimassa vain välttämättömistä syistä. Jos huomenna asiantuntijat toteaisivat, että näin ei olisi, niin hallitus kumoaisi valmiuslain pykälät jo ennen kesäkuun loppua, Marin sanoi Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnilla.

Hallitus kokoontuu huomenna maanantaina neuvottelemaan koronavirustilanteen takia käyttöön otetun valmiuslain jatkamisesta.

Marinin mukaan hallitus saa asiantuntijoiden arvion epidemiatilanteesta sekä oikeudellisen arvion valmiuslain jatkamisen edellytyksistä.

Tähän asti hallitus on perustellut valmiuslain toimintavaltuuksia väestön suojaamisella sekä perus- ja ihmisoikeuksien turvaamisella.

Tarkoituksena on ollut varmistaa myös sosiaali- ja terveydenhuollon riittävyys kriisitilanteissa.

Marinin mukaan valmiuslain käyttöönotto maaliskuussa oli perusteltu ratkaisu, sillä normaalista lainsäädännöstä puuttui työkaluja, joita epidemiatilanteen hillitsemisessä olisi tarvittu.

Hallitus pyrkii siihen, että valmiuslain käyttöönotolle ei olisi epidemian mahdollisen toisen aallon iskiessä enää tarvetta.

– Matkan varrella olemme vieneet eduskuntaan esityksiä, joilla olemme tuoneet lainsäädäntöön niitä työkaluja, joita olemme tarvinneet. Kesällä on tarkoitus tuoda eduskuntaan esityksiä, joilla voitaisiin valmistautua mahdolliseen toiseen aaltoon, Marin sanoi.

Huomenna hallituksen on valmiuslain lisäksi tarkoitus neuvotella myös yleisömäärien rajoitusten jatkosta elokuusta eteenpäin sekä hoivakoteja koskevista vierailurajoituksista.

Marinin mielestä hallituksen olisi pitänyt viestiä rajoituksista tarkemmin

Kevään aikana hallitusta on kritisoitu epäselvästä viestinnästä sen suhteen, milloin kansalaisia koskevat rajoitukset ovat olleet vain suosituksia ja milloin kyseessä on lakiin perustuva määräys. Suomen kansalaisilla on esimerkiksi ollut koko ajan oikeus poistua maasta, vaikka monelle jäi käsitys, että rajat menivät maaliskuussa kiinni myös Suomen kansalaisilta.

Marinin mukaan rajakysymysten osalta viestintä on ollut epäselvää ja asia on välillä esitetty tiedotusvälineissä liian yksioikoisesti, mutta syytä on myös hallituksessa.

– Hallituksen olisi pitänyt olla tarkempi tässä, että kaikille olisi tullut selväksi, mikä on suositus ja mikä on lainsäädännön kautta tuleva velvoite, Marin sanoo.

Hallitus valmistautuu jo elokuun budjettiriiheen, jossa on Marinin mukaan mahdollisesti sovittava myös sopeutustoimista, vaikka pääpaino on edelleen talouden elvyttämisessä.

– Talous pitää saada elpymään ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Ensimmäisenä kasvua, sen jälkeen rakenteellisia uudistuksia ja kolmantena sopeutustoimet, joista niistäkin joudutaan hyvin mahdollisesti sopimaan, Marin sanoi.

SDP:n ennen eduskuntavaaleja lupaama eläkeläisten vappusatanen jää Marinin mukaan toteutumatta koronatilanteen takia.

– Hallitusohjelmassa on kirjoitettu, että vahvistuvassa suhdannetilanteessa tähän kokonaisuuteen olisi mahdollista palata. On vaikea nähdä, että tämänkaltaisiin määrärahoihin olisi tällä hallituskaudella enää mahdollista mennä, Marin sanoi.

Pääministerin haastattelutunnin voit kuunnella täältä.

Suosittelemme sinulle