Hyppää sisältöön

Mielenosoitukset täyttivät Ranskan – Macron puhutteli kansaa: ”Historiankirjoista ei poisteta yhtään nimeä eikä kaduilta yhtään patsasta”

Ranskan presidentti kertoi TV-puheessa koronarajoitusten purkamisesta ja lupasi nykyistä sinnikkäämpää kamppailua rasismia ja syrjintää vastaan.

Ranskan presidentti Macron tv-ruudussa
Presidentti Emmanuel Macronin puhetta seurattiin sunnuntai-iltana herkällä korvalla ranskalaisissa olohuoneissa. Kuva: Christopher Petit Tesson / EPA
Annastiina Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

PARIISI Ranska on yksi koronaviruksen pahiten koettelemista Euroopan maista, jossa myös rajoitustoimet ovat olleet Euroopan tiukimpia.

Presidentti Emmanuel Macron piti sunnuntai-iltana odotetun televisiopuheen, jossa hän ilmoitti rajoitusten nopeasta höllentämisestä talouden vauhdittamiseksi.

– Maanantaista alkaen koko Manner-Ranska muuttuu niin kutsutuksi vihreäksi alueeksi, mikä tarkoittaa paluuta työpaikoille sekä kahviloiden ja ravintoloiden avautumista myös Suur-Pariisin alueella, Macron sanoi.

Presidentin mukaan Ranska avaa tänään maanantaina myös rajansa EU:n sisäiselle matkustamiselle.

Macron lupasi myös nuorten työttömyyttä helpottavia elvytystoimia sekä mittavia satsauksia vihreään teknologiaan.

– Koronaelvytystä ei kuitenkaan kustanneta veroja nostamalla, sillä Ranskassa on yhä yksi maailman korkeimmista veroasteista, Macron lupasi.

Lue lisää: Ranska aikoo avata rajojaan Schengen-alueen ulkopuolisille maille heinäkuun alusta alkaen

Mielenosoitukset jatkuneet Ranskassa jo viikkoja

Kansainvälinen rasisminvastainen liikehdintä on saanut viime viikkoina paljon kaikupohjaa Ranskassa. Eri puolilla maata on järjestetty useita poliisiväkivallan vastaisia protesteja.

Ranskalaisten kansalaisjärjestöjen mukaan erityisesti maahanmuuttajataustaisiin ranskalaisiin kohdistuu poliisin taholta väkivaltaa ja rasismia.

Lue lisää: Rasisminvastaisia protesteja ympäri maailmaa – Black lives matter -kylttejä niin Tokion, Lontoon, Berliinin, Sydneyn kuin Varsovankin kaduilla

Presidentti Macron otti puheessaan kantaa laajempaan keskusteluun syrjinnästä.

– Kamppailun on jatkuttava ja voimistuttava, jotta kaikilla on tasapuolinen pääsy koulutukseen ja osaamistaan vastaavaan työhön. Ranskassa maahanmuuttajatausta, väärä osoite tai ihon väri vaikuttavat liian usein kansalaisten mahdollisuuksiin, Macron sanoi.

Macron peräänkuulutti kuitenkin kunnioitusta poliiseja kohtaan ja sanoi, ettei kaaoksen keinoin voida edistää yhteiskunnallista muutosta.

Useissa Euroopan maissa kansalaiset ovat vaatineet rasistisesti toimineiden ihmisten kunniaksi pystytettyjen patsaiden poistamista.

Keskustelu on ollut vilkasta myös Ranskassa, jossa osa kansalaisista on vaatinut orjuudesta tai siirtomaahistoriasta muistuttavien monumenttien poistamista. Macronin vastaus oli tiukka.

– Ranskassa ei aiota pyyhkiä yhtään nimeä historiankirjoista eikä siirtää yhtään patsasta pois kaduilta, presidentti sanoi.

Lue lisää:

Poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan Pariisissa

Pormestari määräsi Lontoon kadunnimet ja patsaat tarkastettaviksi maan siirtomaahistorian ja orjakaupan takia

Rasistisia patsaita vastaan kapinoidaan myös Belgiassa – Julmasta kolonialismista tunnetun kuningas Leopold II:n patsas poistettiin jo Antwerpenissä

Rasismikohussa ryvettynyt Virginian kuvernööri poistaa kiistellyn kenraalin 18-metrisen patsaan: "Se oli väärin silloin ja se on väärin nyt"

Suosittelemme