Hallitus on päättänyt luopua valmiuslain käytöstä ja Suomi palaa normaalioloihin.
– Saamamme epidemiologisen ja oikeudellisen arvion perusteella voidaan todeta, ettei riittäviä edellytyksiä valmiuslain mukaisille toimivaltuuksille enää ole. Vaan käytössä olevat valmiuslain käyttöönotto ja soveltamisasetukset kumotaan, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tiedotustilaisuudessa.
Marin myös sanoi, että valmiuslain mukainen poikkeusolo nyt todetaan päättyneeksi. Hallitus antaa kumoamisasetukset tänään, maanantaina valtioneuvoston yleisistunnossa.
Hallitus kokoontui aamupäivästä neuvottelemaan koronavirustilanteen takia käyttöön otetun valmiuslain jatkosta. Pääministeri Marin muistutti, ettei tartuntauhka ole Suomessa vielä ohi.
– Poikkeusolojen päättyminen ei tarkoita sitä, että epidemian uhka olisi ohi. Jokaisen on hyvä noudattaa huolellisuutta ja varovaisuuttaa arkielämässään. Ja huolehtia niin omasta kuin kanssaihmisten terveydestä, Marin totesi.
Hallituksen tavoitteena on, ettei sen tarvitse tukeutua enää jatkossa valmiuslakiin. Tätä varten se tuo eduskuntaan elokuussa esityksiä, joilla se pystyy puuttumaan tilanteeseen, jos tautitilanne pahenee.
Hallitus käy keskiviikkona läpi kaikki antamansa koronasuositukset, joita se tarkentaa tarpeen mukaan. Tällöin hallitus palaa myös hoivakotien vierailurajoituksiin ja yli 500 hengen yleisötapahtumien järjestämiseen.
Henriksson: Valmiuslakia ei voi käyttää varmuuden vuoksi
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) oli tyytyväinen, että hallitus pystyi luopumaan valmiuslain käyttämisestä. Henriksson oli esittelevä ministeri, kun valmiuslait säädettiin vuonna 2011.
– On kuitenkin niin, että kansalaisten perusoikeuksia rajoittavia lakeja ei voi pitää voimassa yhtään sen pidempään kuin on välttämätöntä. Valmiuslakia ei voi käyttää varmuuden vuoksi, Henriksson sanoi.
Päätös perustui Henrikssonin mukaan asiantuntijoiden välittämään tietoon koronavirustilanteesta. Tilanne on rauhoittunut niin paljon, ettei valmiuslain käytölle ole enää juridisia perusteita.
Tällä hetkellä Suomessa on yhteensä 22 henkilöä sairaalahoidossa, joista kolme on joutunut tehohoitoon.
Aamupäivällä alkaneissa neuvotteluissa Säätytalossa hallitus sai asiantuntijoiden arvion epidemiatilanteesta sekä oikeudellisen arvion valmiuslain jatkamisen edellytyksistä.
Tähän asti hallitus on perustellut valmiuslain toimintavaltuuksia väestön suojaamisella sekä perus- ja ihmisoikeuksien turvaamisella. Tarkoituksena on ollut varmistaa myös sosiaali- ja terveydenhuollon riittävyys kriisitilanteissa.
Henriksson sanoi, että kynnys valmiuslain käyttöönottoon on kasvanut entisestään. Hän toivoo, ettei sitä tarvitsisi enää koskaan käyttää.
Marin: Olen keskustellut asiasta presidentin kanssa
Pääministeri Marin sanoi aamupäivällä ennen hallituksen neuvotteluiden alkamista, että hän on käynyt asiasta keskusteluja presidentin kanssa.
– Olen käynyt tasavallan presidentin kanssa keskustelua. Itse näen, että samalla kun valmiuslain pykälistä luovutaan, niin poikkeusolot todetaan päättyneeksi. Varmaan tällaista erillistä julistusta ei asiasta tulisi, Marin sanoi.
Hallitus totesi yhdessä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa maaliskuun puolessa välissä, että Suomi on nyt poikkeusoloissa.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) toivoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että hallitus toteaisi poikkeusolot aikanaan päättyneeksi.
Hallitus on käyttänyt valmiuslakia tähän asti karkeasti ottaen viiteen eri tarkoitukseen: lääkehuollon säännöstelyyn, terveydenhuollon henkilökunnan työvelvoitteiden säätelyyn, kriittisen henkilökunnan työehtoihin, koulujen sulkemiseen ja Uudenmaan eristämiseen.
Poikkeusolojen poistuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki kansalaisia koskevat rajoitukset eivät olisi enää voimassa. Esimerkiksi ravintoloiden aukioloa koskevat entistä tiukemmat säädökset pysyvät yhä voimassa.
Haavisto: Kiinan tilanne huolestuttaa
Kiinasta on viime päivinä kantautunut huolestuttavia uutisia uudesta tautiryppäästä. Pekingissä on havaittu uusia tartuntatapauksia kahdella tukkutorilla.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) toivoi aamupäivällä Säätytalon portailla, ettei Kiinasta tule maailmaan nyt toista aaltoa.
– Luulen, että tämän päivän arviointi liittyy valmiuslakikeskusteluun. Ja tähän liittyy ennen kaikkea kotimaan tautitilanne ja tehohoitopaikkojen riittävyys. Mutta totta kai taustalla eri maiden tautitilanne vaikuttaa, Haavisto sanoi.
Lue myös:
Pääministeri Marin: Valmiuslain pykälät voidaan kumota jo ennen kesäkuun loppua