Hyppää sisältöön

Entinen puolustusministeri Jussi Niinistö 5 500 asukkaan Kannuksen johtoon – "Nyt on ihan uuden aika"

Paljon keskustelua asia ei valtuustossa enää herättänyt. Puheenvuoroja käytettiin kaksi.

Kuva: Sasha Silvala / Yle

Historiantutkija, entinen kansanedustaja ja puolustusministeri Jussi Niinistö on valittu keskipohjalaisen Kannuksen uudeksi kaupunginjohtajaksi. Hän sai maanantai-iltana kaupunginvaltuuston vaalissa suljetussa lippuäänestyksessä 23 ääntä ja Keski-Pohjanmaan liitossa työskentelevä Anne Sormunen 4.

Kokousta seurasi netin kautta satakunta henkeä, heidän joukossaan myös Niinistö – perhosia vatsassaan.

– Olen tyytyväinen siihen, että valtuusto osoitti näin suurta luottamusta. Se antaa vahvan pohjan toimia kaikkien kannuslaisten parhaaksi.

Niinistö sanoo yrittävänsä vakuuttaa myös häntä epäilleet.

– Kyllä tässä ihan vakavilla mielin yritetään Kannuksen parhaaksi kaupunginjohtajana toimia.

Pääkaupunkiseudulla ikänsä viettäneen miehen elämään muutto Keski-Pohjanmaalle on iso muutos.

– Elämänmuutos tuntuu aivan mukavalta. On tätä Helsinkiä ehtinyt nähdäkin. Nyt on ihan uuden aika!

Aiemmasta kokemuksesta hyötyä

Niinistö haki Seinäjoen kaupunginjohtajan paikkaa, Kannukseen häntä pyydettiin. Historiantutkijana ja poliitikkona urat tehnyt mies sanoo ajatelleensa, että voisi vielä "lähes viisikymppisenä äijänä" tehdä uuden uran.

– Kuntajohtamisessa kokemus ja koulutus yhdistyvät sopivalla tavalla.

Kokemuksella on merkitystä, sillä pelkästään kirjoja lukemalla demokratian toimintaa ei ymmärrä, sanoo Niinistö. Hän näkee, että myös historiantutkijan työstä on hyötyä kaupungin johtamisessa.

– Oppii näkemään poliittiset päivänperhoset isoista vaikuttavista pohjavirtauksista: erottelemaan lillukanvarret todella tärkeistä asioista ja keskittymään olennaiseen.

"Kannuksella hyvät mahdollisuudet säilyä itsenäisenä"

Niinistö allekirjoittaa Kannuksen kaupunginhallituksen puheenjohtajan Olli Joensuun luonnehdinnan ominaisuuksistaan: luotettava, jämäkkä, asioihin tarttuva asioihin ja monipuolinen. Erityinen vahvuus ovat verkostot, joiden avulla tietää, miten asioihin voi vaikuttaa.

Tietoja alueesta ja neuvoja Niinistö kysyi prosessin aikana toholampilaiselta elinkeinoministeri Mika Lintilältä. Hän on myös keskustellut paikallisten kanssa ja käynyt paikan päällä. Tietoa on karttunut alueen yrityksistä, asukkaista ja toiveista kehittämisen suhteen.

Esille nousi niin vierailun aikana kuin valtuuston kokouksessa toive säilyttää Kannus itsenäisenä.

– Sen perusteella mitä olen oppinut, kyllä siihen hyvät mahdollisuudet on, kunhan sote saadaan valtakunnallisesti ratkaistua, sanoo Jussi Niinistö.

Hän nostaa kaupungin valteiksi sijainnin, teollisen toiminnan tuoman elinvoiman ja ylipäänsä vahvan yrittäjyyden.

Kaivatun houkuttelevuuden eteen tehtävässä työssä jokainen kannuslainen on Niinistön mielestä kaupunkinsa mannekiini. Väkiluvun hiipumisen pysäyttämisessä avainasemassa on paluumuutto.

Hänestä on tärkeää markkinoida Kannuksen mahdollisuuksia tilanteessa, jossa esimerkiksi etätyö on noussut aivan uudelle tasolle koronan takia.

– Turvallisuus, luontoarvot, vapaa-ajanviettomahdollisuudet - näillä keinoilla voisi houkutella paluumuuttajiksi lapsiperheitä tai asumaan edullisemmin niitä, joiden työ on Kokkolassa tai Ylivieskassa, Niinistö arvioi ja muistuttaa, että kyseessä on pitkäjänteinen työ, jota kaupunginjohtaja ei tee yksin.

Valtuustossa vaali-ilta oli lyhyt ja ytimekäs

Kaupunginhallitus esitti Niinistön valintaa yksimielisesti. Valtuutetut saivat tuntumaa loppusuoran ehdokkaisiin kesäkuun alussa, kun nämä olivat paikalla Takalon koululla vastaamassa yksitellen konsultin kysymyspatteristoon.

Niinistö on entinen kansanedustaja ja ministeri ja Helsingin kaupunginvaltuutettu. Hän oli Sipilän hallituksen puolustusministeri ja toimi Perussuomalaisissa, kunnes siirtyi Siniseen tulevaisuuteen.

Kaupunginjohtajakisassa loppusuoralla olivat mukana maisteri Laura Lakso Helsingistä, entinen ministeri Jussi Niinistö Helsingistä, kauppatieteiden maisteri Johanna Rautakoski Ylivieskasta sekä Keski-Pohjanmaan liiton kansainvälisten asioiden päällikön Anne Sormunen Sievistä. Rautakoski kuitenkin vetäytyi kisasta loppumetreillä.

Vaalissa sai äänestää kaikkia kelpoisuusehdot täyttäviä, suostumuksensa antaneita eli ehdokkaita oli kahdeksan.

Valtuustossa valinnasta ei juuri käyty keskustelua. Kokoomuksen valtuutettu Manolis Huuki piti yhden hengen ryhmänsä puheenvuoron Niinistön puolesta. Hänen mukaansa tärkeintä on Kannuksen säilyminen itsenäisenä.

Huukin mielestä Niinistön osaaminen ja aiempi kokemus osoittavat, että tästä saadaan erinomainen johtaja, joka pitää Kannuksen elossa, houkuttelevana ja mukavana paikkana elää.

Keskustan Esa Erkkilä puolestaan esitti Anne Sormusen valintaa. Hän korosti, että Kannus tarvitsee aluekehittämisen ammattilaisen ja saisi sellaisen kannuslaissyntyisestä Sormusesta, joka on perehtynyt Keski-Pohjanmaahan ja sen tilanteeseen nyt.

Kannuksen valtuustossa on 19 keskustan, 3 SDP:n, 3 Perussuomalaisten sekä 1 kokoomuksen ja 1 kristillisten edustaja.

Entinen puolustusministeri Jussi Niinistö nousemassa Kannuksen kaupunginjohtajaksi

Kannuksen kaupunginjohtajakisa tiivistyy: loppusuoralla mukana myös entinen puolustusministeri

Kannus etsii kaupunginjohtajaa rekrytointifirman avulla

Suosittelemme sinulle