Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Evijärven lukio pahoittelee Antti Kurvisen korttien lähettämistä yo-todistusten mukana: "Olisi todella pitänyt tajuta" – opetushallitus ei ryhdy jatkotoimiin

Uudet ylioppilaat saivat samassa postissa todistuksensa ja keskustan kansanedustajan onnittelukortin.

Kuvassa on ylioppilaslakki ja tutkintotodistus.
Ylioppilastodistukset postitettiin Evijärvellä ensimmäistä kertaa, ja kortti päätyi todistusten mukaan inhimillisen erehdyksen vuoksi. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Minna Salomäenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Evijärven lukio pahoittelee kansanedustajan onnittelukortin lähettämistä uusille ylioppilaille. Rehtori Riitta Mustajärven mukaan kyseessä on poikkeustilanteessa tapahtunut arviointivirhe.

– Olisi todella pitänyt tajuta, ettei näin pidä tapahtua. On otettu opiksi, Mustajärvi toteaa.

Ylioppilastodistuksia ei ole koskaan aiemmin lähetetty postitse, ja nyt kun piti postittaa sekä yläkoulun että lukion todistukset, tapahtui inhimillinen erehdys.

Mustajärven mukaan keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen on perinteisesti lähettänyt onnittelukirjeen lukiolaisille, mutta se on ollut jaossa yo-juhlien harjoituksissa pöydällä niin, että halukkaat ovat voineet kortin ottaa.

Nyt Evijärven lukiolta lähti uusille ylioppilaille postissa ylioppilastodistus, lukion päättötodistus ja Kurvisen onnittelukortti.

Antti Kurvisen onnittelukortti
Uudet ylioppilaat saivat samassa postissa todistuksensa ja keskustan kansanedustajan onnittelukortin. Kuva: Lukijan kuva

Opetushallitus oli yhteydessä

STT kertoi eilen, että opetushallitus aikoo keskustella kortista Evijärven lukion kanssa. Opetusneuvos Petri Lehikoinen opetushallituksesta olikin maanantaiaamuna yhteydessä lukion rehtoriin lukuisien yhteydenottojen vuoksi. Opetushallitus ei ole valvova elin, mutta Lehikoisen mukaan oli hyvä käydä asiasta rakentava keskustelu.

Lukion opetussuunnitelman perusteissa määrätään, että lukio-opetus on opiskelijaa uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta eikä sitä saa käyttää kaupallisen vaikuttamisen välineenä. Lehikoinen on tyytyväinen Evijärven lukion selvitykseen asiasta.

– Kaiken hässäkän keskellä kortti oli laitettu samaan kuoreen. He olivat hyvin pahoillaan ja opiksi on otettu, hän toteaa.

Lukiokoulutusta valvova viranomainen on aluehallintovirasto.

Ilta-Sanomien mukaan myös Kauhavan lukio on jakanut Kurvisen tervehdyksen todistuskansion välissä pienryhmätilaisuuksissa. Lehikoisen mukaan opetushallituksen tietoon ei ollut vielä tullut Evijärven lisäksi muita tapauksia.

Kurvinen itse kertoo Twitterissä, että hän on sopinut asiasta oppilaitoksen rehtorin kanssa. Hän ei koe, että kirjeiden lähettämisessä olisi tapahtunut mitään väärää.

Helsingin Sanomat uutisoi asiasta ensimmäisenä. Lehdessä toimittaja Marko Junkkari pohtii muun muassa onnittelukirjeiden yhdennäköisyyttä vaalimainokseen.

Suosittelemme