Hyppää sisältöön

Metsähallitus hoitaa polttamalla Lopella Komion luonnonsuojelualueen harjumetsää

Metsän polttoon varaudutaan aina huolella, jotta tuuli ja muut sääolosuhteet suosivat ennallistamisurakkaa.

Mäntymetsässä on poltettu aluskasvillisuutta.
Lopen Komiolla poltettiin yhdeksän hehtaaria. Kuva: Metsähallitus Ari Lahtinen
Anne-Maria Niskanen

Metsähallituksen Luontopalvelut on tehnyt yli 30 vuoden aikana yli 200 ennallistamispolttoa suojelualueilla eri puolilla Suomea. Kuloja jäljittelevä polttaminen koskee käytännössä vain pientä osaa luonnonsuojelualueiden pinta-alasta ja ensisijaisesti niitä metsiä, jotka ovat olleet metsätaloustoiminnan piirissä.

Yksi ennallistamispolttojen kohde on Lopella sijaitseva Komion luonnonsuojelualue, missä hoidetaan polttamalla alueen harju- ja paahdeympäristöä. Maanantaina iltapäivällä Lopen Komiolla poltettiin taas. Erikoissuunnittelija Ari Lahtinen kertoo, että etukäteen poltettavan alueen ympärille kaivettiin palokuja, josta poistettiin palava aines. Myös alueen sisällä oli sellaisia kohtia, missä ei ole ollut mitään palavaa.

Komiolla oli paikalla viidentoista hengen porukka vahtimassa paloa, jonka voimakkuus vaihteli polton edistyessä.

– Palo on toisaalta joinakin hetkinä intensiivinen ja toisinaan se hiipuu ja sytytetään uudelleen. Näin tämä työ yleensä etenee sellaisella tulella, joka pysyy hallinnassa.

Silmälläpidettävä laji Kangasajuruoho, Ruduksen ekosysteemihotelli (mätäs), Raasepori, Tiilimäki, 25.6.2019.
Lopella ennallistamispoltoilla parannetaan muun muassa kangasajuruohon elinympäristöä. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Maanantai-iltaan mennessä Komiolla oli palanut kaikkiaan 9 hehtaaria. Harjumetsän polttaminen sujui suunnitelmien mukaan.

– Tiistaina olemme valvoneet poltettua aluetta, kertoo Ari Lahtinen. Vielä jostain nousee savukiehkuroita, mutta me kastelemme maastoa niin kauan, että palo on varmasti sammunut.

Metsähallituksen Luontopalveluiden mukaan ennallistettavat alueet ovat pääosin Etelä-Suomesta sekä entisten Oulun läänin länsiosasta ja Lapin läänin lounaisosasta.

Lopen Komion luonnonsuojelualueella tehty ennallistamispolttaminen pitää harjumetsien puustorakenteen harvana ja metsän pohjan aukkoisena. Elinympäristöstä hyötyvät esimerkiksi kangasajuruoho ja kissankäpälä.

– Tarkoituksena on tuottaa palanutta ja hiiltynyttä puuainesta ennestään talouskäytössä olleeseen metsään. Komiolla on toki myös toisena tavoitteena luoda paahdelaikkuja alueelle.

Suosittelemme sinulle