Kuusenkerkkää eli kuusen nuorta versoa on tähän saakka kerätty sananmukaisesti jalat maassa.
Keruupaikka on tähän saakka ollut yleensä taimikko, mutta nyt kerääminen onnistuu maastokelpoisella henkilönostimella jopa yhdeksäntoista metrin korkeudessa.
Laitetta kokeilleen kuopiolaisen Kauno Voutilaisen mukaan kerkkää voi saada päivässä kokoon jopa 20–30 kiloa.
Metsänomistajalle oma karttapalvelu
Suomen metsäkeskuksen projektipäällikön Arto Yletyisen mielestä nostimen käyttö tuo keräämiseen aivan uuden ulottuvuuden.
– Nostimen käyttö mahdollistaa, että päästään käsiksi isompiin puihin. Kerkkien kerääminen ei silloin vahingoita vuosikasvua niin pahasti kuin pienen taimikkovaiheen puista.
Yletyisen mukaan kuusenkerkkä tarjoaa metsänomistajalle uudenlaisen ansaintamahdollisuuden. Netistä löytyy myös maksuton karttapalvelu (siirryt toiseen palveluun), jonka avulla metsänomistaja voi ennakoida potentiaalisia kerkänkeruualueita.
– Tämä onnistuu etänä omalta kotisohvalta, Yletyinen virnistää.
Hänen mukaansa joillakin johtoalueilla on ryhdytty kasvattamaan kuusia pelkästään sitä varten, että niistä saataisiin kuusenkerkkää.
Kerkkää saa kerätä ainoastaan maanomistajan luvalla, ja silloinkin vain puun muista osista kuin latvasta.
Yrttien kerääjät "täpinöissään"
Wild Food Savo -hankkeen hankeasiantuntija Toini Kumpulainen arvioi, että kuusenkerkän tarve on noin 50 000 kiloa vuodessa.
Kuusenkerkän keräämiseen käytettävä henkilönostin saa yrttien kerääjät nousemaan ilmaan jo pelkästä innostuksesta.
– Kaikki ovat ihan täpinöissään tästä uudesta keksinnöstä. Niin olen itsekin, Kumpulainen myhäilee.
Kerkän hyödyntäminen edellyttää myös logistiikkaa. Kerääjille on oltava vastaanottoasemia, joissa kerätty tuote pakataan ja pakastetaan jalostusta varten.
Tarjonta saattaa lisätä käyttöä
Kerkkä on varsinainen vitamiinipommi. Sitä käytetään erilaisissa juomissa ja esimerkiksi smoothien tekemiseen.
Yksi jalostajista on kuopiolainen alkoholitalo Lignell & Piispanen, joka käyttää vuosittain sata kiloa kuusenkerkkää. Yritys maustaa kerkällä muun muassa vodkaa ja giniä.
Lignell & Piispanen on tähän saakka ostanut tarvitsemansa kuusenkerkän yrityksen omalta työntekijältä.
Toimitusjohtaja Kirsi Räikkönen ennustaa, että kuusenkerkän käyttö alalla lisääntyy, kun kerkän kerääminen helpottuu.
– Jos kysyntää on, niin ihan varmasti tiedustellaan sitä myös lähialueelta, hän lupaa.
Lue lisää: