Työ- ja elinkeinoministeriön sisäinen tarkastus suosittelee jatkotoimenpiteitä ministeri Katri Kulmunin (kesk.) viestintäkoulutuksen laskutusepäselvyyksien takia. Jatkotoimenpiteiden kohteeksi ministeriö nimeää tiedotteessaan Tekir Oy:n ja Kulmunin erityisavustajan Kari Jääskeläisen.
Tarkastusraportti ei nimeä jatkotoimenpiteitä vaan kertoo, että ministeriö päättää kyseisistä toimenpiteistä myöhemmin.
- Kulmuni toimi kahdessa eri ministeripestissä. Valtiovarainministeriö maksoi hänen esiintymiskoulutuksestaan 26 329 euroa ja työ- ja elinkeinoministeriö 29 884 euroa.
- Tiistaina julkaistun tarkastusraportin mukaan epäselvyyksiä on esimerkiksi siinä, kuka päätti koulutuksista ja minkälaista työtä on ministeriöltä on laskutettu.
- Ministeri Kulmunin erityisavustaja Jääskeläinen on raportin mukaan ollut asiassa erityisen aktiivinen. Kulmuni itse sanoo, ettei edes tiedä kaikesta työstä, jota hänen koulutukseensa liittyen on laskutettu.
Avustaja ei kertonut kaikista tilauksista
Tarkastusraportti toteaa, että oli perusteltua olettaa hankinnan kokonaisarvon pysyvän alle 20 000 eurossa. Sopimuksessa ei kuitenkaan määritelty kattohintaa eikä voimassaoloaikaa. Raportin mukaan erityisavustaja Jääskeläinen teki lisätilauksia Tekir Oy:ltä suoraan kertomatta niistä hallinnolle, joka vastaa maksuista.
Tekir puolestaan on raportin mukaan ylilaskuttanut ministeriötä, koska se laskutti lisätyötä valmennushankkeina. Sopimuksen mukaan lisätyö olisi pitänyt tehdä tuntityönä.
Raportin mukaan sopimuksen valmistelussa Jääskeläisen ohjaus oli vahvaa ja hän antoi selkeästi ymmärtää toimivansa ministerin mandaatilla. Kulmunin antaman selvityksen mukaan hänellä ei tällaista mandaattia kuitenkaan ollut.
Ministeriön mukaan Jääskeläinen teki itse töiden tilaukset. Osasta tilauksia ministeri ja ministeriön hallinto eivät olleet tietoisia, vaikka ministeriön työjärjestyksen mukaan erityisavustajan tulee antaa virkamiehille näiden tehtävien hoitamisessa tarvittavat tiedot.
Virkamiesten kertomuksessa tapahtumista ilmenee, että niin sanottu vähäisen hankinnan raja ylittyi 20 prosentilla. Virkamiehiltä ei lupia koulutuksen lisätilauksiin kyselty.
Ministeriö toteaa, että osa Tekirin laskuttamista töistä oli tehty ennen sopimuksen solmimista. Tekir on myös laskuttanut työstä, josta Katri Kulmuni kiistää olevansa tietoinen.
Kulmunin kouluttajana toimi Tekirin hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaa.Asiaa kommentoi Ylelle kuitenkin Tekirin toimitusjohtaja Mikko Hämeenniemi. Hänen mukaansa Tekir ei ole laskuttanut koulutuksesta, jossa Kulmuni ei ole ollut paikalla.
– On laskutettu sopimuksen mukaisia meidän yhteyshenkilömme tilaamia lisätöitä.
Tarkastusraportin allekirjoittaja, johtaja Antti Joensuu sanoo, että kyseessä on ilmeisesti konsultointityö.
– Hämmennystä herättää se, että konsultoinnin pitäisi olla osa valmennusta, tai liittyä oleellisilta osin siihen, ja konsultoinnin on tilannut eritysavustaja Jääskeläinen, ja ministeri ei ole ollut useimmista tämäntyyppisistä edes tietoinen.
Eli Tekir konsultoi ministerin avustajaa, ei itse ministeriä?
– Näin on. Saattahan olla, että käsiteltävänä asiana ovat ministerin viestintävalmiuksien parantamiseen liittyvät asiat, mutta kyllä se varmaan aika huonosti menee perille, jos konsultointityön vastaanottajana on joku toinen henkilö, joka ei edes kerro koko keskustelusta mitään ministerille.
Kulmuni: "En ole tilannut Tekiriltä koskaan mitään"
Kulmuni kirjoittaa vastauksessaan, että kaikki hänen koulutuksensa ovat koskeneet yleistä esiintymisvalmiuksen parantamista ministerin tehtävässä.
"En tiedä mistään muista Tekiriltä tilatuista palveluista tai Tekirin laskuista ilmenevistä toimenpiteistä", Kulmuni kirjoittaa. "En ole niistä tiennyt, en ole niitä pyytänyt enkä ole niihin osallistunut."
Kulmunin mukaan ainoa hänen näkemänsä asiakirja on Tekirin antama tarjous.
"En ole tilannut Tekiriltä koskaan mitään. En ole ollut sopimusten yhteyshenkilö. En ole sopinut koulutusten ajankohtia. En ole nähnyt Tekirin laskuja tai niiden erittelyjä enkä ole niitä ministeriössä käsitellyt tai hyväksynyt."
Kulmuni kertoo, että hän sai tietää koulutuksen kokonaiskustannuksesta vasta kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Hän myös sanoo, ettei ole edellyttänyt nimenomaan Tekiriä koulutuksen järjestäjäksi. Hän ei koe edes jälkikäteen, että edes hänen toiminnassaan olisi hallinnollisia tai juridisia ongelmia.
Hän kuitenkin kirjoittaa 10.6. lähettämässään vastauksessa, että hän pysyy aiemmin ilmoittamassaan kannassa, että hän maksaa koulutukset omasta pussistaan. Hän lopettaa vastauksensa pahoitteluun:
"Olen pahoillani ja surullinen monille aiheutuneesta mielipahasta."
Yle ei ole tavoittanut Katri Kulmunia kommentoimaan tätä juttua.
Harjoitteli myös puheenjohtajapuhetta
Selvitysten mukaan kahdessa valmennuksessa 3.9.2019 ja 3.12.2019 Kulmuni harjoitteli tilanteita, jotka liittyvät Kulmunin työhön puoluejohtajana eikä ministerinä. Raportti toteaa, että tällaiset harjoitukset tukevat ministerin työhön liittyviä esiintymisvalmiuksia, vaikka eivät suoraan sisällöltään olisikaan ministerin työhön liittyviä.
Kulmuni on itse aiemmin kertonut, että hän käytti ministeriön maksamaa Tekirin palvelua myös puoluekokouspuheensa harjoittelemiseen keskustan puheenjohtajakisan aikana. Selvityksessä TEM:in virkamiehet kertovat, että Kulmunin aiheesta antama kertomus tiedotustilaisuudessa 5. kesäkuuta vaatii lisäselvitystä.
Tekir puolestaan kertoo, että koulutuksessa on esimerkiksi viime vuoden elokuussa annettu Kulmunille "kaksintaistelutilanteen valmennusta".
TEM on pyytänyt selvitystä, miltä osin ministeriöltä on laskutettu puolueeseen liittyvää puheharjoitusta ja mahdollista muuta puolueen toimintaan liittyvää osuutta.
Jääskeläinen: "En ole saanut laskuja tarkistettavaksi"
Kulmunin erityisavustaja Kari Jääskeläinen ei ole suostunut antamaan haastattelua Ylelle tätä juttua varten.
Raporttiin liitetyssä vastauksessaan hän kirjoittaa, että Kulmuni, hän ja Saukkomaa tapasivat ministerin työhuoneessa 26.7.2019. Tapaamisen jälkeen Jääskeläinen pyysi, että Saukkomaa suunnittelee ministerille vaativiin viestintätilanteisiin sopivan valmennuskokonaisuuden.
Jääskeläisen mukaan Kulmuni pyysi häntä ottamaan yhteyttä ministeriön viestintään ja hallintoon ja selvittämään, miten valmennus voidaan järjestää.
Jääskeläinen myöntää vastauksessaan, että laskutuksen seurannan suhteen ei oltu riittävän tarkkoja. Hänen mukaansa tämä koskee häntä itseään sekä virkamiehiä.
"Minä en ole saanut laskuja tarkistettavaksi, eikä niitä ole myöskään minulle lähetetty", Jääskeläinen kirjoittaa.
Esitutkintaa ei ole aloitettu
Poliisi puolestaan selvittää parhaillaan sitä, onko asiassa syytä epäillä rikosta.
Tutkinnanjohtaja Teemu Jokinen arvioi Ylelle tiistaina, että esiselvityksessä voi mennä vielä parikin viikkoa.
Päivitys: Tämä on päivittyvä uutisjuttu, johon on lisätty tietoa julkaisun jälkeen. Jutun otsikkoja sekä rakennetta on muutettu useita kertoja julkaisun jälkeen.
Päivitys 16.6.2020 klo 14.56: Juttuun lisätty Antti Joensuun ja Mikko Hämeenniemen kommentit.
Oikaisu 16.6.2020 klo 16.08: Jutun otsikkoa muutettu. Aikaisempi muotoilu "laskutti koulutuksesta" on muutettu muotoon "laskutti koulutukseen liittyvästä työstä", sillä raportissa käytetään tässä yhteydessä sanaa työ eikä koulutus. Myös tähän liittyvää Hämeenniemen sitaattia on muokattu selvyyden vuoksi.
Lue lisää: