Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Perustuslakivaliokunta: perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään syytesuoja olisi poistettava – Halla-aho syyttää politisoitumisesta

Perustuslakivaliokunnan mietinnössä on kyse Mäenpään täysistunnossa esittämistä vieraslajipuheista.

Perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuus kansanedustaja Juha Mäenpään syytesuojaan liittyen.
Matti Koivisto,
Ari Hakahuhta
Avaa Yle-sovelluksessa

Perustuslakivaliokunta esittää, ettäeduskunta antaa suostumuksensa kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) syytesuojan poistamiselle. Perustuslakivaliokunnan mietintö asiasta valmistui tänään.

Valiokunnan mietintö on pohjaehdotus täysistunnon äänestykseen. Mäenpään syytesuojan kohtalo ratkeaa vasta suuren salin äänestyksessä.

Perustuslakivaliokunnan mietintö ei ollut yksimielinen. Perustuslakivaliokunnan kanta ratkaistiin äänestyksessä äänin 12-5.

Vastalauseen jättivät valiokunnan perussuomalaiset jäsenet Olli Immonen, Sakari Puisto ja Jukka Mäkynen sekä kokoomuksen Wille Rydman ja Heikki Vestman. Vastalauseen mukaan eduskunnan ei tulisi antaa suostumustaan syytteen nostamiseen.

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) äänesti valiokunnan muista kokoomuslaisista poiketen syytesuojan poistamisen puolesta.

  • Näet perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuuden klikkaamalla pääkuvaa.

Tapauksessa on kyse Mäenpään eduskunnassa viime kesäkuussa pitämästä puheenvuorosta, jossa hän puhui ensin maahanmuutosta ja heti tämän jälkeen vieraslajien torjunnasta tavalla, joka rinnasti turvapaikanhakijat vieraslajeihin.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on pyytänyt eduskunnalta suostumusta saada asettaa Mäenpää syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Valiokunnan enemmistön kannan mukaan parlamentaarista immuniteettia ei ole tarkoitettu rikollisen toiminnan suojaksi. Perustuslaissa turvattua kansanedustajan koskemattomuutta ja puhevapautta ei ole valiokunnan mukaan tarkoitettu eduskunnan valtiopäivätoiminnan käyttämiseen ihmisarvon ja yhdenvertaisuuden loukkauksiin.

Vastalauseen jättäneiden mukaan asia tulisi käsitellä eduskunnan sisäisessä kurinpitomenettelyssä. Vastalauseen mukaan epäilty rikos on sen laatuinen, että syyteluvan todennäköinen seuraus olisi syyttämättäjättämispäätös tai vähäinen sakkorangaistus. Vastalauseessa korostettiin kansanedustajan sananvapauden merkitystä.

Valiokunnan asiantuntijat eivät vastustaneet syytesuojan poistoa

Perustuslakivaliokunnan sanotaan eroavan toisista valiokunnista siinä, että ratkaisuja ei tehdä puoluepoliittisin perustein, vaan ratkaisut perustuvat oikeudelliseen arviointiin. On poikkeuksellista, että perustuslakivaliokunnan kanta ei ole yksimielinen.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan kantoja yritettiin sovitella yhteen viimeiseen asti, mutta asia oli vaikea ja näkökannat selkeästi toisistaan eroavia.

– En allekirjoita sitä, että valiokunta olisi politisoitunut. Tämä oli sen tyyppinen kysymys, että tässä olisi perustellusti voinut kääntyä kummalle kannalle tahansa, Ojala-Niemelä sanoo.

Myös kokoomuksen Wille Rydman kiistää, että valiokunnassa olisi politisoitunut.

Rydmanin mukaan molemmissa kannoissa on kyse oikeudellisista arvioinneista, joissa on painotettu eri seikkoja. Asiasta on myös vähäisesti aikaisempaa oikeuskäytäntöä, johon tukeutua.

Rydmanin mukaan vastaava tapaus on ollut itsenäisen Suomen historian aikana vain kolme kertaa aikaisemmin eduskunnan punnittavana. Rydmanin mukaan valiokunta on historian aikana ollut vain kerran yksimielinen.

Yle kertoi aiemmin, että valtaosa eduskunnan perustuslakivaliokunnan kuulemista asiantuntijoista on sitä mieltä, että Mäenpään syytesuojan voi poistaa.

Ratkaisussa on silti asiantuntijoidenkin mukaan tulkinnanvaraisuutta, tapaus ei ole oikeudellisesti kirkas. Asiantuntijoiden mukaan eduskunnalla on asiassa harkintavaltaa, perusteita on syytesuojan poistamisen puolesta ja vastaan.

Valtaosa asiantuntijoista päätyi kuitenkin siihen, että eduskunnan ei pitäisi estää normaalia rikosprosessia.

Perussuomalaiset vastustavat syytesuojan murtamista. Perussuomalaisten äänet koko eduskunnan äänestyksessä riittäisivät torppaamaan valtakunnansyyttäjän pyynnön.

Halla-aho: Perussuomalaiset vastustaa syytesuojan purkamista

Kansanedustaja Mäenpää sanoo harkitsevansa jatkossa tarkemmin, miten hän muotoilee puheensa eduskunnassa. Hän on helpottunut, jos asiaan saadaan piste ensi viikolla täysistunnossa.

– Yritän ottaa opiksi. Ei tämä ole kyllä mitään herkkua ollut, Mäenpää sanoo vuoden kestäneestä prosessista.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo Ylelle puolueen vastustavan kaikissa olosuhteissa syytesuojan purkamista eduskunnassa pidetyistä puheista.

Halla-ahon syyttää perustuslakivaliokunnan hallituspuolueiden jäseniä valiokunnan politisoimisesta.

– Hallituspuolueet ovat puoluepolitisoineet valiokunnan, joka on tyypillisesti pyrkinyt välttämään erimielisyyksiä ja pääsemään yksimielisyyteen ratkaisuissa. Länsimaisen oikeudenkäytön perusperiaatteen mukaisesti epäselvät tapaukset olisi ratkaistava epäillyn hyväksi ja näin valiokunnan olisi pitänyt tässä tapauksessa toimia, Halla-aho sanoo.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ei ota vielä kantaa siihen, miten kokoomus tulee täysistunnossa asiassa äänestämään ja saavatko kokoomusedustajat äänestyksessä vapaat kädet.

Mykkäsen henkilökohtainen kanta on, että Mäenpään syytesuoja pitäisi poistaa.

– Myös kansanedustajan pitää vastata ihmisarvoa mahdollisesti loukkaavista puheista. Jos perustuslakivaliokunnan mietintö katsoo, että se on perustuslain mukaista, niin mielestäni tuomioistuimille on syytä antaa mahdollisuus tehdä tämä vaikea punninta ihmisarvoa loukkaavan puheen ja kansanedustajan sananvapauden välillä, Mykkänen sanoo.

Perustuslain mukaan kansanedustajan saa asettaa syytteeseen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden johdosta vain, jos viisi kuudesosaa eduskunnasta antaa sille suostumuksen.

Lain tarkoitus on suojata kansanedustajan toimintavapautta.

* Juttua päivitetty klo 14.39: Lisätty kokoomuksen ryhmänjohtajan kommentit.

Voit keskustella jutun aiheesta torstaihin 18.6.2020 kello 23 asti, klikkaa jutun alla keskustele-painiketta.

Lue lisää:

Ylen tiedot: Perussuomalaisten Juha Mäenpään syytesuojan saa poistaa, arvioi valtaosa perustuslakivaliokunnan kuulemista asiantuntijoista

Ylen tieto: Valtakunnansyyttäjä on ilmoittanut perustuslakivaliokunnalle haluavansa syyttää perussuomalaisten kansanedustajaa Juha Mäenpäätä

Perustuslakivaliokunta kuuli kansanedustaja Juha Mäenpäätä vieraslajipuheista – "En ole mielestäni loukannut mitään ryhmää"

Suosittelemme sinulle