Hyppää sisältöön

Stora Enso rakentaa Kotkan Sunilaan koelaitoksen akkuteollisuuden tarpeisiin

Tehtaassa valmistetaan puupohjaista hiiltä.

Metsäyhtiö Stora Enso kertoo rakentavansa Sunilan sellutehtaalle Kotkaan koelaitoksen, jossa tullaan valmistamaan puupohjaista hiiltä ligniinistä akkuteollisuuden tarpeisiin. Akkuja käytetään muun muassa elektroniikka- ja autoteollisuudessa sekä suurissa energianvarastointijärjestelmissä.

Sunilassa käytetään hyväksi erikoiskuivaa ligniiniä. Sen hyväksikäyttö vahvistaa Stora Enson mukaan mahdollisuuksia tarjota vaihtoehtoja fossiilisille ja louhituille raaka-aineille.

– Tähtäimessämme ovat nopeasti kasvavat akkumarkkinat, joilla kaivataan laadukkaita, hinnaltaan houkuttelevia ja vastuullisia materiaaleja, kertoo Stora Enson Biomaterials-divisioonan johtaja Markus Mannström tiedotteessa.

Hänen mukaansa Stora Enso tutkii uusia mahdollisuuksia korvata rajallisesti saatavia ja arvokkaita raaka-aineita uusiutuvilla vaihtoehdoilla. Ligniini on yksi puun pääainesosista. Ligniini on luonnon toiseksi yleisin makromolekyyli selluloosan jälkeen. Sitä on kaikissa kasveissa, ja se muodostaa jopa kolmanneksen puun koostumuksesta.

Sunilan tehtaalla valmistettavalla ligniinillä voidaan jo korvata fossiilisia ainesosia esimerkiksi liimojen fenolihartseissa.

Sunilan tehdas on valmistanut ligniiniä teollisessa mittakaavassa vuodesta 2015.

Kaupallistamisesta päätetään myöhemmin

Ligniinistä jalostetaan koelaitoksessa litiumioniakkuihin kovahiilipohjaisia anodimateriaaleja, jotka vastaavat ominaisuuksiltaan grafiittia.

Litiumioniakkuja käytetään tyypillisesti kuluttajatuotteissa, kuten matkapuhelimissa ja muissa kannettavissa laitteissa, sähkötyökaluissa ja sähköautoissa.

– Koelaitos on jatkoa sille pitkäjänteiselle työlle, jota olemme tehneet erottamalla ligniiniä biomassasta kasvattaaksemme sen lisäarvoa, Mannström sanoo.

Koelaitoksen arvioitu valmistumisaika on vuoden 2021 alussa. Kaupallistamisesta päätetään koetuotannon tulosten arvioinnin jälkeen.

Suosittelemme sinulle