Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Mestiksen sarjajärjestelmään mittavia muutoksia – "Tiedostamme, että tämä ei ole urheilullisesti optimaalisin otteluohjelma"

Sarjajärjestelmän muutos voi mahdollistaa jopa 75–100 000 euron säästöt matka- ja majoituskuluissa.

Roki Rovaniemen kiekko jääkiekko Rovaniemi Mestis kausi 2018-2019 Lappi Areena
Mestistä pelataan pelataam myös Rovaniemellä. Kuva: Oona Sarajärvi
Noora Takamäki,
STT Urheilu,
Jonne Niemeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisen jääkiekon toiseksi korkeimmalle sarjatasaolle on sorvattu uudistuksia koronaviruspandemiaa silmällä pitäen. Mestis suitsii seurojen matkakuluja 24. syyskuuta alkavalla kaudella. Sarjan 14 joukkuetta pelaa kaksinkertaisen runkosarjan lisäksi välisarjat kolmessa maantieteellisesti rakennetussa lohkossa, mistä johtuen paikallispelien määrä kasvaa.

– Tiedostamme, että tämä ei ole urheilullisesti optimaalisin otteluohjelma, mutta meille on tärkeintä varmistaa, että kaikki seurat pysyvät elinvoimaisina. Otteluohjelma mahdollistaa budjetoitua suuremmat säästötoimenpiteet ja merkittävät säästöt esimerkiksi matkakuluissa, Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antila totesi Mestiksen nettisivuilla.

Antila arvioi puhelimitse Yle Urheilulle, että sarjatasolla matka- ja hotellimajoitussäästöt ovat kaiken kaikkiaan noin 75–100 000 euroa.

– Tietysti niille, jotka ovat ääripäissä eli meillä TuTo ja RoKi, ne säästöt ovat todella huomattavia. Ja sitten vastavuoroisesti ihan keskellä oleville, kuten KeuPa HT:lle, merkitys on pienempi, Antila kertoo.

Välisarjojen kahdessa lohkossa on viisi joukkuetta, ja niissä pelataan kuusinkertainen välisarja. A-lohkoon kuuluvat Koovee, K-Vantaa, K-Espoo, FPS ja TuTo Hockey. B-lohkossa ovat Kiekko-Pojat, Ketterä, Peliitat, SaPKo ja KeuPa HT. Neljän joukkueen C-lohkossa Hermes, IPK, Hokki ja RoKi pelaavat peräti kahdeksankertaisen välisarjan.

– Saamme tämän avulla myös lisättyä seurojen haluamia viikonloppujen ja lähialueiden pelejä viime kauteen verrattuna. Loppuviikkoon painottuva otteluohjelma mahdollistaa pelaajille myös paremmat harjoitteluolosuhteet lisääntyneiden kehittävien harjoittelupäivien myötä. Olemme saaneet paljon toiveita sarjajärjestelmän muutoksista seuroilta itseltään, Antila selvitti.

Viikonloppupelit voivat moninkertaistaa tuotot

Antila kertoo, että seurat toivovat mahdollisimman paljon perjantai- ja lauantaiotteluita, sillä niiden tuotot voivat olla arkipeliin verrattuna jopa moninkertaiset.

– Pystyimme maksimoimaan viikonloppupelejä, koska pitkät matkat vähenevät, jolloin pystytään pelaamaan enemmän peräkkäisinä päivinä. Ne pitkät matkat ovat aiheuttaneet sen, että ei ole pystytty pelaamaan, Antila selventää.

Avauskierroksella perjantaina 24. syyskuuta pelataan kolme ottelua: KeuPa HT–SaPKo, Koovee–TuTo Hockey ja K-Vantaa–FPS. Kausi jatkuu kuudella ottelulla perjantaina 25. syyskuuta ja neljällä ottelulla lauantaina 26. syyskuuta.

Runkosarjassa jokainen joukkue pelaa siten 50 ottelua. Jos koronavirus tuo haasteita kauteen, Mestis pystyy reagoimaan esimerkiksi välisarjojen otteluja karsimalla. Tarvittaessa myös kauden avausta voidaan siirtää.

Mestiksen pelipäivät ovat pääsääntöisesti keskiviikko, torstai, perjantai ja lauantai.

Yksikään joukkue ei putoa

Runkosarjan kuusi parasta pääsee suoraan puolivälieriin. Sijoille 7–10 runkosarjassa päätyvät joukkueet pelaavat villi kortti -kierroksen pääsystä puolivälieriin. Paikka ratkeaa kahdella voitolla.

Puolivälierät, välierät ja loppuottelut pelataan paras seitsemästä -järjestelmällä, jolloin paremmuus ratkeaa neljällä voitolla.

Sijoille 11–14 päätyvien seurojen kausi loppuu runkosarjaan. Yksikään joukkue ei putoa Mestiksestä koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen takia, mutta myös kaudella 2021–22 Mestis-seurojen pitää täyttää Jääkiekkoliiton asettamat lisenssiehdot.

Lisätty kello 14.35 Pirkka Antilan kommentteja.

Lue myös:

Kiekko-Espoo nousee kabinettipäätöksellä Mestikseen

Jääkiekkoliitto jätti mestaruudet ja sijoitukset jakamatta – sarjanousua tarjotaan niille joukkueille, joilla oli vielä mahdollisuus nousta

Suosittelemme sinulle