Hyppää sisältöön

Koirillakin on oikeus uida, vaikka se herättää välillä suoranaista vihaa – Keräämme yhteen koirarannat ympäri maata, auta meitä

Artikkelista löytyy kuusi vinkkiä rannalle ja tietoja parhaista uittopaikoista. Voit lähettää myös oman uintikuvasi.

Corgikaverit Balto ja Tuutti pääsevät kesällä päivittäin veteen. Tampereen Härmälässä Talvitien päässä on paljon rauhallisia hiekkarantoja, joissa omistajakin pääsee veteen. Näille kavereille ei uimisesta valiteta, vaan ne saavat ihailua ja huomiota osakseen. Kuva: Kaisa Lehtola

Kuuma kesäkuun alku on saanut koiratkin kaipaamaan viilennystä. Koirien hyväksi me tartuimme koiraryhmien jokakesäiseen kysymykseen: missä koiraa saa ja kannattaa uittaa?

Useissa kaupungeissa uittaminen herättää osassa kansalaisia närää, ja valituksia tehdään viranomaisille asti – usein syyttä.

Koira nimittäin saa uida kaikkialla muualla paitsi yleisillä tai yksityisillä uimarannoilla. Kunhan lemmikin kanssa käyttäytyy sääntöjen mukaan, valittajille voi näyttää pitkää kuonoa.

Voit lähettää jutun lopussa oman koirauintikuvasi meille ja paljastaa, mistä löytyy niin lemmikille kuin omistajallekin otollisin ranta.

Yksittäisiä koirarantoja sijainteineen eri puolilta maata löytyy kuvien kuvateksteistä.

Koetimme kysyä myös koirilta asiasta, mutta melko huonoin tuloksin.

Tampereen koirarannalle Ville Mantereen kanssa kajakoinut Tarmo-koira tuntui kuitenkin pitävän Santalahdesta.

Viisivuotias Tarmo ei hötkyile kajakin kyydissä tai koirarannalla. Tarmo ei lotkauta korvaansakaan edes namin perässä, mutta uidessa se muuttuu hiljaisesta riehakkaaksi. Video: Jani Aarnio / Yle

Toiveissa aidattu ja turvallinen ranta

Facebookin koiraryhmissä osa omistajista kertoo antavansa koiran uida vapaana. Remmitön uitto voi tuntua koiran kannalta helpommalta, mutta siinä on riskinsä. Esimerkiksi Tampereella koira kaatoi kesäkuussa pienen lapsen veteen Arboretumin rannassa.

Koirat täytyy pitää kytkettynä lintujen pesimisajan eli elokuun 19. päivään saakka tai ainakin niin lähellä, että koiran saa nopeasti kytkettyä.

Vesipelastuskoulutusohjaaja Kirsi Koivunen neuvoo käyttämään ohutta ja pitkää liinaa.

Koirat täytyy pitää kiinni tai ainakin helposti kytkettävissä lintujen pesimisrauhan vuoksi elokuun loppupuolelle saakka. Helpoin ratkaisu on kevyt liina, joka voi olla vaikkapa kymmenmetrinen. Video: Jani Aarnio / Yle

Koiranomistajilla olisi myös pari pyyntöä kaupungeille ja kunnille: koirarannan aitaaminen auttaisi kaikkia osapuolia, etenkin kun kesällä koiraa pidetään virallisesti kiinni.

Ylipäätään virallisten rantojen pitäisi olla turvallisia ja koiran uittamiseen sopivia. Esimerkiksi Tampereen virallista koirarantaa kritisoidaan vahvasti. Monen omistajan mukaan ranta on niin kivikkoinen ja vaikea, ettei ihminen pääse koiransa rinnalle tai esimerkiksi rohkaisemaan pentua veteen.

– On aika järjetöntä nimetä virallinen ranta, jossa koiraa ei voi edes turvallisesti uittaa, kennelneuvoja Katia Marttila Pohjois-Hämeen kennelpiiristä toteaa.

Marttilan mukaan uittamisesta ja koirista ylipäätään valitetaan varsin paljon. Siksi hän toivoisi, että koiranomistajat ennemmin kohteliaasti kysyisivät rannoilla olijoilta lupaa, kuin vain penäisivät oikeuksiaan.

– Asenteet koria kohtaan ovat vieläkin aika negatiivisia. On suoranaista koiravihaa. Toivon, että hyvässä hengessä voisimme edistää kaikkien viihtymistä, Marttila sanoo.

Koirattomien kannattaa pitää mielessä, että koiralle uinti on sekä nautinto että treeniä.

Esimerkiksi seitsemänvuotias Bella nuortuu leikkiväksi tytöksi heti, kun pääsee veden äärelle.

Mestariuimari Bella on voittanut mitaleja ja opettanut junnuja uimaan. Frisbeen vuoksi muuten vaitelias koira äityy jopa haukkumaan. Video: Jani Aarnio / Yle

Muista ainakin nämä koiran uintireissulla:

1. Koiraa saa uittaa kaikkialla muualla paitsi yleisillä tai yksityisillä uimarannoilla.

2. Taajamassa koira täytyy pitää kytkettynä. Muista suojella lintujen pesimisrauhaa.

3. Sinileväistä vettä ei saa juoda eikä siinä pidä uida. Tarkista aina veden laatu, vaikka koira kävisi vain juomassa rannassa. Sinilevä voi jopa tappaa koiran.

4. Tarkista ranta. Onko vedessä virtauksia tai äkkisyvää?

5. Märkä turkki ei eristä auringolta. Koira kannattaa kuivata uinnin jälkeen myös turkin puhtauden vuoksi.

6. Muista siivota kakat pois, tai valitukselle on syytäkin!

Suosittelemme sinulle