Hyppää sisältöön

SM-liiga valmis aloittamaan kauden vasta marraskuussa – yleisörajoitukset määrittelevät suunnitelmia, mutta pelien määrästä ei tingitä

Jääkiekon SM-liiga odottaa hallituksen päätöksiä yleisörajoituksista ennen otteluohjelmansa julkaisua.

yleiso
SM-liiga on valmis aloittamaan kauden vasta marraskuussa. Kuva: AOP
Simo Arkko

Jääkiekon SM-liiga on tiedottanut viime vuosina tähän päivään mennessä sarjan otteluohjelmasta, mutta koronaviruspandemia on lykännyt päätöksiä myös jääkiekossa.

SM-liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä kertoo Yle Urheilulle, että liiga on nyt odottavalla kannalla.

– Otteluohjelman julkaisu ja tekeminen on viivästynyt. Odotamme hallituksen päätöksiä siitä, millä yleisörajoituksella me voidaan aloittaa pelaaminen SM-liigassa, Järvelä kertoo.

Järvelä painottaa, että SM-liiga ei halua tinkiä runkosarjan pelimäärästä, ja kauden aloittaminen onkin riippuvainen hallituksen päätöksistä.

– Olemme suunnitelleet 60 ottelun runkosarjan ja siitä ei tingitä. Aloittaminen riippuu hallituksesta: vapauttaako hallitus yleisötapahtumien rajoitteita vai ei. Odotamme hallituksen päätöksiä ja teemme sen jälkeen omat päätöksemme.

SM-liigakausi alkaa usein syyskuussa, mutta liiga on varautunut myös myöhäisemmillekin aloituksille.

– Meillä on sellainen näkymä, että jossain vaiheessa syksyä päästään aloittamaan. Meillä on selvät suunnitelmat aloittaa kausi lokakuussa ja tarvittaessa marraskuussa, Järvelä kertoo.

MM-kisat saattavat siirtyä

Yleisörajoitteiden lisäksi kauden alun ajankohtaan vaikuttaa jääkiekon MM-kisojen kohtalo. Valko-Venäjän MM-kisat alkaa tämänhetkisen tiedon mukaan 7. toukokuuta 2021, mutta Järvelän mukaan Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF saattaa siirtää ensi viikon kongressissaan kisojen alkua kahdella viikolla, jolloin kisat alkaisivat perjantaina 22. toukokuuta.

– Silloin pystyisimme pelaamaan 14. päivään saakka finaaleja ja se mahdollistaisi runkosarjan pelaamisen maaliskuun loppuun saakka.

SM-liigan tavoitteena on kuitenkin pelata mahdollisimman pitkä runkosarja, jotta kaikki liigaseurat saisivat riittävän määrän tuloja kotiotteluista.

– Pudotuspeleissä on vain 10 joukkuetta ja viisi joutuu tekemään ansaintansa runkosarjan pelien mukaan. Olemme todenneet, että meidän pitää pelata 60 runkosarjamatsia, Järvelä painottaa.

smliig
500 hengen katsorajoitus on edelleen voimassa sisätiloissa järjestettävissä tapahtumissa. Kuva: Tomi Hänninen

Tavoitteena saada täytettyä puolet kapasiteetista

Hallitus linjasi aiemmin, että heinäkuun alusta lähtien ulkotiloissa voidaan järjestää yli 500 hengen tapahtumia, jos katsomolohkot voidaan eristää toisistaan ja jokaiselle lohkolle voidaan tarjota oma sisäänkäynti, palvelut ja WC-tilat.

500 hengen rajoitus on kuitenkin voimassa edelleen sisätiloissa. Järvelä painottaa, että SM-liigan pelaaminen 500 katsojalle ei ole taloudellisesti mahdollista.

SM-liiga ei ole kuitenkaan tehnyt sen suurempia suunnitelmia sille, miten paljon katsojia eri halleissa voitaisiin ottaa turvallisesti sisään.

– Odotamme, miten valtiovalta ja asiantuntijat päättävät ja toimimme sen mukaan. Emme rupea koronapoliiseiksi. Teemme vain laskutoimituksia sen mukaan, mikä on meille kannattavaa.

– Tavoitteenamme on saada 40–50 prosenttia katsojakapasiteetista täytettyä. Silloin selviäisimme, mutta joutuisimme silloinkin tekemään sopeuttamistoimia.

Hallitus päätti maanantaina, ettei koronaviruspandemian aikana voimassa ollutta valmiuslakia enää sovelleta. Hallitus kuitenkin kertoi, että esimerkiksi yleisötapahtumia koskevat rajoitukset pysyvät edelleen voimassa, mutta niitä arvioidaan uudestaan keskiviikkona.

SM-liiga odottaakin mielenkiinnolla hallituksen ja jääkiekkoliitto IIHF:n päätöksiä. Jos sisällä järjestettävien yleisötapahtumien katsojarajoituksiin ei lievennyksiä, liiga aikoo joka tapauksessa avata suunnitelmiaan otteluohjelmasta viimeistään kesäkuun lopussa tai heinäkuun alussa.

Lue myös:

Jääkiekko-TPS tahkosi viime kaudella lähes kahden miljoonan euron tappion

Porin Ässät tekee voitollisen tuloksen ankarasta ajasta huolimatta

Suosittelemme sinulle