Hyppää sisältöön

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan journalistiset periaatteet

Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan journalistiset periaatteet koskevat kaikkea Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan yksikössä tehtävää työtä.

Nuorisoa Pispalassa
Kuva: Laura Pohjavirta / Yle
Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan journalistisia periaatteita on uudistettu 20.9.2023. Päivitetyt periaatteet löytyvät täältä. Tässä artikkelissa kuvatut periaatteet olivat voimassa 18.6.2020-19.9.2023.

Miksi olemme olemassa? Ylen journalistiset arvot
Kuva: Eetu Pietarinen / Yle

Näin työskentelemme

1. Olemme olemassa yleisöjä varten. Tarjoamme uutta, tarkistettua ja merkityksellistä tietoa, joka auttaa ymmärtämään maailmaa ja joka on kerrottu journalismin keinoin. Käytämme rohkeasti erilaisia kerrontatapoja ja huomioimme erilaiset yleisöt.

2. Valvomme vallankäyttöä ja vaadimme vastuunkantajilta vastauksia. Tuomme esiin sekä epäkohdat että myönteiset kehityskulut.

3. Otamme selvää, mitä todella tapahtuu. Hankimme tietoa monipuolisesti ilman ennakkokäsityksiä. Suhtaudumme aiheisiin ja lähteisiin kriittisesti, ja kerromme käytetyt lähteet yleisölle mahdollisimman tarkasti. Kerromme avoimesti, jos jutun tekemisessä on käytetty poikkeuksellisia tiedonhankintamenetelmiä.

4. Kerromme kokonaisuuden kannalta olennaiset asiat. Käytämme juttujen kaikkia elementtejä, kuten tekstiä, kuvaa ja ääntä, vastuullisesti.

5. Kerromme tärkeistä uutistapahtumista heti ja seuraamme niitä reaaliajassa. Emme tingi luotettavuudesta nopeissakaan uutistilanteissa. Kerromme avoimesti, jos tiedot ovat vielä vahvistamattomia.

6. Uutisoimme kriiseistä ja väkivallanteoista vastuullisesti. Vältämme pelon lietsomista.

7. Haastateltavia valitessamme otamme selvää heidän olennaisista sidonnaisuuksistaan ja motiiveistaan. Kerromme ne yleisölle, jos niillä on asian kannalta merkitystä. Tiedostamme myös omat sidonnaisuutemme ja jääväämme itsemme tarvittaessa.

8. Olemme vuorovaikutuksessa yleisön kanssa monin tavoin. Keskustelemme, vastaamme asialliseen palautteeseen ja kerromme myös oma-aloitteisesti journalististen ratkaisujemme perusteista. Journalistinen päätösvalta on kuitenkin aina toimituksella.

9. Suhtaudumme kriittisesti myös omaan tekemiseemme ja pyrimme jatkuvasti parantamaan journalismiamme.

Vuonna 2018 julkaistun periaatteiden edellisen version voit lukea täältä

Journalistic principles of Yle´s News and Current Affairs in english

Suosittelemme