Hyppää sisältöön

Anarkistipappi Árpád Kovács sai kirjallisen huomautuksen piispalta, mutta haluaa jatkaa kansainvälisen työn pastorina ja anarkistiliitossa

Huomautuksen taustalla on pastori Árpád Kovácsin toiminta äärivasemmistolaisessa liitossa ja hänen aiemmat lausuntonsa.

Árpád Kovács on ollut perustamassa äärivasemmistolaista ryhmittymää Oulussa. Arkistokuva vuodelta 2017. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Päivi Annala

Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa työskentelevä kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács aikoo jatkaa työssään ja anarkistiliiton toiminnassa piispan kirjallisesta huomautuksesta huolimatta.

– Minä aion jatkaa kansainvälisen työn pastorina. Se työ on raskasta. Jään kohta kesälomalle, ja sen jälkeen palaan tekemään töitä kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien pariin.

– Olen ollut perustamassa Oulun anarkistiliittoa, eikä minulla ole aikomusta luopua siitä.

Muutoin Kovács ei kommentoi saamansa huomautusta.

Lue myös: Oulussa työskentelevä pastori on mukana äärivasemmistolaisessa liitossa, joka jakoi somessa asekuvan – poliisi seuraa toimintaa

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo on antanut Kovácsille kirjallisen huomautuksen ja käynyt tämän kanssa piispan kaitsentavirkaan kuuluvan keskustelun viime perjantaina.

Huomautuksessa viitataan kahteen julkisuudessa esillä olleeseen asiaan: Oulun anarkistiliiton somessa julkaisemaan kohua herättäneeseen kuvaan sekä Kovácsin vuonna 2017 Ylelle antamaan haastatteluun.

Someen jaetussa kuvassa kasvonsa peittänyt mies esittelee rynnäkkökivääriä. Kovácsin mukaan hän itse ei ole kuvassa, mutta ase on hänen. Piispan mukaan papilla on muiden kansalaisten tavoin oikeus kuulua laillisiin yhdistyksiin ja toimia niissä. Papin tulee kuitenkin pidättäytyä sellaisesta toiminnasta, joka herättää huolta turvallisuudesta.

Muutama vuosi sitten Kovács totesi Ylen haastattelussa olevansa osin ateisti, ja hänelle olevan yhdentekevää, onko Jumala olemassa.

– Mulle usko on puhtaasti inspiraatiota, tunteita, tiettyjä mielentiloja. Se mitä sen takana on – tai ei ole – ei hirveästi kiinnosta. Pidän itseäni 95-prosenttisesti agnostikkona ja 5-prosenttisesti ateistina. Heikolla hetkellä tämä asetelma kääntyy toisin päin, Kovács kertoi Ylelle vuonna 2017.

Piispan huomautuksessa todetaan, että pappi ei voi sanoa olevansa ateisti joutumatta ristiriitaan tunnustuksessa pysymisvelvoitteensa kanssa.

Piispan antamaa huomautusta käsiteltiin eilen tuomiokapitulin istunnossa.

Kovácsin saamasta huomautuksesta ovat uutisoineet muun muassa Kaleva (siirryt toiseen palveluun) ja Rauhantervehdys (siirryt toiseen palveluun).

Juttua päivitetty 18.6 kello 11.09 Juttuun lisättyÁrpád Kovácsin sitaatti vuonna 2017 julkaistusta Ylen artikkelista.

Suosittelemme sinulle