Hyppää sisältöön

Hallitus höllentää rajoituksia: Ravintolat saavat olla auki kahteen yöllä, enemmän asiakkaita sisään, buffetkielto poistuu

Elokuun alussa sallitaan yli 500 ihmisen tilaisuudet. Suositus vierailujen välttämisestä sairaaloissa puretaan.

Hallituksen tiedotustilaisuus koronarajoitusten jatkosta
Hallituksen tiedotustilaisuus koronarajoitusten jatkosta
Antti Pilke,
Hannu Tikkala,
Pirjo Auvinen

Hallitus päätti neuvotteluissaan keskiviikkona jatkaa koronarajoitusten purkamista.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi illan tiedotustilaisuudessa, että hallitus lieventää ravintoloiden rajoituksia. Ensi maanantaista lähtien anniskelu on sallittua kello 9–01. Ravintolat saavat olla auki aamuneljästä kello kahteen asti yöllä.

Sisätiloissa saa olla 75 prosenttia suurimmasta sallitusta asiakasmäärästä. Myös buffet- eli noutopöytien kielto poistuu. Kaikilla asiakkailla tulee edelleen olla oma istumapaikka.

Kesäkuun alkupuolella ravintolat ovat saaneet pitää ovensa auki kello 23 asti ja alkoholia on voinut tarjoilla iltakymmeneen. Asiakkaita puolestaan on voinut ottaa sisälle puolet sallitusta, mutta nyt rajoitukset siis lievenevät.

Kokoontumisrajoitukset ehkä syksyllä kokonaan pois

Hallitus purkaa myös kokoontumisrajoituksia. Kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) kertoi, että elokuun alusta lähtien sallitaan yli 500 henkilön tilaisuudet sisä- ja ulkotiloissa, mutta se edellyttää turvallisuuden varmistamista erityisjärjestelyin esimerkiksi rajaamalla asiakasmääriä muun muassa THL:n ohjeiden avulla.

Yksityistilaisuuksien 50 hengen rajoitus jatkuu enää heinäkuun loppuun, jonka jälkeen käytössä on enää vain 500 hengen raja.

Tautilanteen parantuessa edelleen hyvin voidaan lokakuun alussa luopua Kososen mukaan kokoontumisrajoituksista kokonaan.

Ministeri Kiurun mukaan hyvä uutinen on se, että epidemia hidastuu entisestään. Parantunut tilanne mahdollistaa rajoitusten lieventämisen.

Ylilääkäri Taneli Puumalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoi, että erittäin hyvä uutinen on koronan tartuttavuusluvun laskeminen edelleen. THL:n arvion mukaan luku on 0,4–0,8, eli haarukka on leventynyt.

Hoivakotien vierailukiellot voivat yhä jatkua

Kiuru sanoi myös, että suositus vierailujen välttämisestä sairaaloissa puretaan.

Ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä taas on hallituksen mukaan ensisijaista, että niihin voidaan toteuttaa turvallisia vierailuita. Vierailut hoivakodeissa ovat olleet pääsääntöisesti kiellettyjä.

Hallitus suosittelee kuitenkin yhä, että tiloihin pääsy rajataan edelleen pääsääntöisesti henkilökuntaan, koska epidemian leviäminen riskiryhmiin on yhä merkittävä riski. Yksiköiden johtajilla on Kiurun mukaan edelleen kuitenkin mahdollisuus asettaa vierailukielto, jos turvalliset vierailut eivät ole mahdollisia.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) piti neuvotteluihin saapuessaan hyvänä kysymyksenä, ovatko ravintoloiden rajoitukset ja hoivakotien vierailukiellot vielä välttämättömiä, kun tautitilanne on helpottunut. Hallitus luopui maanantaina myös Suomen poikkeusoloista.

Henrikssonin mukaan olisi tärkeää, että koko maan hoivakodeissa noudatettaisiin vierailujen suhteen samoja periaatteita, jotta ikäihmiset saisivat samat oikeudet. Nyt käytännöt ovat olleet kirjavia.

Hallitus käsittelee ensi viikolla ikääntyneiden ohjeita

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi illalla, että ensi tiistaina hallitus käsittelee vielä rajakysymyksiä, ikääntyneiden toimintaohjeita ja viimeisenä asiana etätyösuositusta.

– Tautitilanne näyttää rauhalliselta. Uusia tautitapauksia tulee päivittäin vähän, ja sairaalahoidossa on vähän ihmisiä, Marin sanoi.

Matkustamiseen höllemmät suositukset ehkä ensi viikolla

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi, että hallituksen on tarkoitus neuvotella ensi tiistaina matkustamisen vapauttamisesta.

Maanantaista lähtien karanteenia ei ole enää suositettu Suomen sekä Norjan, Tanskan, Viron, Islannin, Latvian ja Liettuan välillä matkaileville, mutta muualle matkustamista on kehotettu vielä välttämään.

Haaviston mukaan yksi kysymys on, höllätäänkö matkustussuositusta myös esimerkiksi Saksaan.

– Jos tautitilanne pysyy maltillisena, varmasti helpotuksia jatketaan. Ei ole syytä pitää yllä rajoituksia sellaisten maiden välillä, joissa tautitilanne on kontrollissa, Haavisto sanoi.

Lue lisää:

Hallitus päätti luopua valmiuslain käytöstä, Suomi palaa normaalioloihin – pääministeri Marin: "Epidemian uhka ei ole ohi"

Analyysi: Poikkeusolot päättyvät – poikkeukselliset ajat jatkuvat

Valmiuslaki poistettiin, mutta mitä tapahtuu ravintolarajoituksille? Oikeusoppineet: Rajoituksille on erittäin heikot oikeudelliset perusteet

Suosittelemme sinulle