Eläinsuojeluasiamiehen virkaan valittu Saara Kupsalan mukaan tuotantoeläinten hyvinvointia voidaan Suomessa parantaa ilman, että tuottajien elinkeino vaarantuu.
Siirtymäajat ja yhteiskunnan tuet voisivat Kupsalan mukaan auttaa tuottajia siirtymään nykyistä parempiin tuotantomuotoihin.
Suomessa ollaan parhaillaan uudistamassa eläinsuojelulakia. Esimerkkeinä tarpeellisista muutoksista Kupsala mainitsee turkistarhauksen sekä sikaloissa käytettävät porsitushäkit.
– Porsitushäkit ovat olleet iso kysymys. Pitäisikö luopua siitä, että emakot laitetaan häkkiin, jossa ei pysty kääntymään? Toinen kysymys liittyy turkiseläimiin. Nykyisessä muodossa on hyvin vaikea toteuttaa lajinmukaista käyttäytymistä, Kupsala sanoo Yle Radio Suomen haastattelussa.
Kupsala aloittaa eläinsuojeluasiamiehen virassa syyskuussa. Ruokaviraston alaisuudessa toimivan eläinsuojeluasiamiehen tehtävä on edistää eläinten hyvinvointia.
– Haluan tuoda ihmisiä yhteen keskustelemaan ja välttää turhaa vastakkainasettelua. Kaikki toivovat eläimille parempaa hyvinvointia, Kupsala sanoo.
Laiminlyöntiin liittyy pahoinvointia ja päihdeongelmia
Aluehallintoviraston (AVI) mukaan epäilyyn perustuvien eläinsuojelutarkastusten määrä on lähes kaksinkertaistunut 10 vuoden aikana (siirryt toiseen palveluun).
Viime vuonna tehdyistä tarkastuksista kaksi kolmasosaa liittyi lemmikkieläimiin. Viranomaisten tehtäviä ovat lisänneet muun muassa lemmikkien määrän kasvu ja eläinten laiton maahantuonti.
AVIn mukaan eläinten laiminlyöntiin liittyy usein ihmisten pahoinvointia ja päihdeongelmia, jotka voivat aiheuttaa uhkatilanteita myös eläinsuojelutyössä.
Koronakevään aikana moni on harkinnut uuden lemmikin ostamista tai kodin tarjoamista kodittomalle eläimelle.
Kupsala muistuttaa, että lemmikin hankkimista pitää aina pohtia myös eläimen hyvinvoinnin näkökulmasta.
Lemmikkieläimen hankkiminen on pitkäaikainen sitoumus, joka vaatii omistajalta aikaa, rahaa ja osaamista.
– Pitää olla aikaa ja mahdollisuuksia panostaa eläimeen sekä hankkia riittävästi tietoa hyvinvoinnin turvaamiseksi, Kupsala sanoo.
Juttua täsmennetty 17.6.2020 klo 16.30: Mainittu jo jutun alussa, että Kupsala on vasta virkaan valittu, ei vielä virassaan aloittanut.
Lue aiheesta lisää:
Uuden eläinsuojelulain 5 kipukohtaa – Yle julkistaa salaa kuvattuja videoita eläintiloilta
Uusi eläinsuojelulaki kerää kritiikkiä: "MTK on saanut kaikki tavoitteensa läpi"