Hyppää sisältöön

Näin korkeakoulujen syksyn yli 4 000 uutta opiskelupaikkaa jaetaan – katso yliopistojen kaikki lisäykset

Jutun lopussa olevasta taulukosta löydät kaikki yliopistoihin ensi syksyksi tehdyt aloituspaikkojen lisäykset.

Suomen suurimman yliopiston, Helsingin yliopiston aloituspaikkojen määrä kasvaa yli neljällä sadalla ensi syksynä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Marjatta Rautio

Korkeakoulut lisäävät aloituspaikkojaan (siirryt toiseen palveluun) ensi syksyksi yli neljällä tuhannella.

Hallitus varasi koronapandemian vuoksi laadittuun elvytyslisäbudjettiin rahoitusta 4 800 lisäpaikan tarjoamiseksi ja korkeakoulut pystyvät järjestämään niistä valtaosan.

Yliopistoihin tulee noin 2 050 uutta aloituspaikkaa. Loput yliopistoille osoitetuista 2 600 lisäpaikan kiintiöstä eli noin 550 paikkaa otetaan käyttöön ensi vuonna.

Ammattikorkeakoulujen aloituspaikkamäärä kasvaa 2 200 paikalla, joten niille lisäbudjetissa varattu kiintiö täyttyy jo syksyllä.

Eniten uusia aloituspaikkoja tulee tekniikan ja tietotekniikan aloille, sosiaali- ja terveysalalle ja kauppatieteen ja liiketalouden aloille.

Lisärahoituksen myötä korkeakoulupaikan saa tänä vuonna runsaat 55 000 hakijaa.

Lisäpaikkoja myös kovan kilpailun aloille

Yliopistojen erittäin kilpailluista aloista lisäpaikkoja saavat muun muassa kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan (siirryt toiseen palveluun) kohteet, oikeustieteet sekä psykologia ja logopedia. Lääkäri- ja hammaslääkärikoulutusta ei lisätä.

Varhaiskasvatuksen opettajien aloituspaikkoja lisätään yli 80 paikalla.

Korkeakoulut päättävät itse, millä tavalla lisäpaikat täytetään.

Esimerkiksi kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa 232 lisäpaikkaa jaetaan valintakoemenestyksen perusteella (siirryt toiseen palveluun). Lisäpaikkoja tulee myös avoimen väylän kautta kuten monella muullakin alalla.

Oikeustieteellisen alan (siirryt toiseen palveluun) 45 suomenkielisestä lisäpaikasta lähes kaikki jaetaan käytössä olevien valintaperusteiden mukaisesti: 40 prosenttia todistusarvosanojen ja 60 prosenttia valintakokeen perusteella. Turun yliopiston kymmenestä lisäpaikasta yksi täytetään avoimen väylän kautta.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Ammattikorkeakouluilla oli valmius jopa 3 000 paikan lisäykseen

Korkeakoulut olivat valmiita lisäämään aloituspaikkoja nopealla aikataululla opetus- ja kulttuuriministeriön ehdottamaa enemmän.

Ministeriö esitti yliopistoille runsaan 1 800 ja ammattikorkeakouluille 2 200 paikan lisäystä. Ammattikorkeakoulut vastasivat ministeriölle peräti 3 000 paikan lisäysehdotuksella.

Ministeriössä ollaan tyytyväisiä korkeakoulujen ponnisteluihin.

– Todella suuri kiitos korkeakouluille, että ne ovat toimineet ripeästi ja olleet aktiivisia, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.).

– Etenkin ammattikorkeakoulut ovat olleet erittäin aktiivisia. Niiden ehdotuksia olemme joutuneet suodattamaan enemmän. On harkittu, mikä koulutus vastaa parhaiten työvoiman ja osaajien tarpeeseen, sanoo ylijohtaja Tapio Kosunen.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Kosonen kertoo, että lisäyksissä halutaan satsata aloille, joissa on uusien lakienkin vuoksi valtava osaajapula eli varhaiskasvatukseen ja terveydenhoitoalaan. Varhaiskasvatuksen opettajia ja muun muassa sairaanhoitajia tarvitaan lisää.

Ammattikorkeakoulujen lisäaloituspaikoista yli 400 suunnataankin sairaanhoitajakoulutukseen.

– Yhteiskunnassa on myös valtava muutos muun muassa energia-alalla ilmastonmuutoksen vuoksi. Puhtaan energian ja kiertotalouden ammattilaisia tarvitaan. Logopedeille, psykologeille ja koulukuraattoreille on tarvetta. Näihin aloihin tulevat aloituspaikat kohdentumaan, sanoo ministeri Kosonen.

Ministeriö pyysikin korkeakouluja ottamaan omissa esityksissään huomioon erityisesti nämä alat ja lisäksi farmaseuttien ja sosiaalityöntekijöiden tarpeen sekä puurakennusalan osaamistarpeet.

– Liiketalouden ja kauppatieteiden osaajia tarvitaan myös aika paljon ja he työllistyvät erittäin hyvin.

Aloituspaikkoja lisätään 10 000 parissa vuodessa

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja korkeakoulut ovat sopineet opiskelupaikkojen ja tutkintomäärien lisäämisestä myös vuosille 2021–2022. Sopimusneuvottelut päättyivät juhannuksen alla.

Vuosien 2021–2022 pysyvät lisäykset ovat suurempia kuin lisäbudjettivaroilla rahoitettavat ensi syksyn kertaluonteiset lisäykset. Yhdessä ne mahdollistavat yli 10 000 uuden korkeakoulupaikan tarjoamisen.

Tulevien vuosien opiskelupaikkalisäyksissä on ministeri Kososen mukaan käytävä läpi korkeakoulujen kanssa myös niitä aloja, joissa opiskelupaikkoja ei kyetä lisäämään nopeasti.

– Tämä on varmasti historiallinen hetki, että pystytään näin isoista aloituspaikkojen lisäämisestä puhumaan, sanoo Kosonen.

Hallitus on päättänyt korkeakoulujen rahoituksen pysyvästä lisäämisestä vuosille 2020–2023. Pitkän ajan tavoitteena on nostaa korkeakoulutettujen määrä 50 prosenttiin 25–34 -vuotiaista vuoteen 2030 mennessä.

Korkeakoulujen kahdessa kevään yhteishaussa opiskelupaikkaa tavoitteli tänä vuonna ennätysmäärä hakijoita (siirryt toiseen palveluun), yhteensä 167 000. Lisäyksistä huolimatta opiskelupaikan saa heistä vain joka kolmas.

Juttuun on lisätty tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen kommentit klo 11.46 ja taulukko yliopistojen kaikista aloituspaikkalisäyksistä klo 16.57.

Yliopistojen hakukohteet, joihin aloituspaikkoja on lisätty ensi syksyksi

Taulukon ensimmäinen luku on kevään yhteishaussa ilmoitettu aloituspaikkojen määrä. Lisäpaikat tulevat niiden päälle.

Taulukkoa ladataan

Lue myös:

Syksyksi luvassa tuhansia uusia korkeakoulupaikkoja – kauppis ja oikis lisäämässä, lääkis ja Taideyliopisto eivät

Korkeakoulut saattavat ottaa ylimääräisiä opiskelijoita koronan vuoksi – "Haluamme kantaa yhteiskuntavastuumme"

TEM:n kansliapäällikön ratkaisu nuorisotyöttömyyteen: korkeakoulut voisivat lisätä aloituspaikkoja

Suosittelemme sinulle