Hyppää sisältöön

Helsinki on valmis neuvottelemaan kiistellyn Keskuspuiston urheiluhallin uudesta paikasta – Halliyrittäjä: "Suojellaanko mieluummin sammalta kuin lapsia?"

Kiisteltyyn uuteen urheiluhalliin tulisi tuhansille voimistelijoille ja pelaajille harrastustiloja.

Puuhun kiinnitetty lappu Keskuspuistossa.
Luonnonsuojelijat heräsivät tänä keväänä puolustamaan Helsingin Keskuspuistoa, vaikka urheiluhallille oli myönnetty jo aikaa rakennuslupa. Kuva: Tuulia Thynell / Yle
Varpu Helpinen,
Tuulia Thynell,
Nina Svahn

Helsingin Keskuspuistossa Pirkkolan uuden urheiluhallin rakennustyöt olivat viime viikon lopulla jo alkaneet ja rakennustyömaan aidat pystytetty , kertoi halliyhtiö Pirkkolan liikuntahalli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kirsi Eräkangas Ylelle viime viikonloppuna.

Nyt työt ovat pysähdyksissä Helsingin hallinto-oikeuden määräämän toimenpidekiellon takia. Toimenpidekielto on voimassa sen ajan, kun rakennustöistä tehtyjä valituksia käsitellään.

Apulaispormestari Anni Sinnemäen mukaan kaupunki on valmis harkitsemaan ja pohtimaan halliyrittäjän kanssa erilaisia mahdollisia vaihtoehtoja.

Sinnemäen mielstä halliyrittäjän on nyt punnittava kumpi prosessi heidän kannaltaan on parempi: odottaako valituskierteen päättymistä eri oikeusasteissa vaiko neuvotella kaupungin kanssa vaihtoehtoisista ratkaisuista.

– Halliyrittäjälle ja koko hankkeelle tämä on hankala tilanne. Kaupunki on valmis miettimään heidän kanssan vaihtoehtoisia ratkaisuja. Pirkkolan urheilupuiston alueelle voisi yrittää saada uuden kaavan siten, että he pystyvät sijoittumaan alueelle, mutta vähän toisella sijainnilla, Sinnemäki sanoo.

Hän arvioi, ettei hallin rakentaminen Keskuspuistoon ole tavallinen hanke, koska Keskuspuisto on kaupunkilaisille niin tärkeä.

– Viime vuodet ovat vielä enemmän korostaneet sitä, ettei Keskuspuiston haluta kapenevan, pohtii Sinnemäki.

Apulaispormestari Sinnemäen toimialaan kuuluvat maankäyttö ja kaupunkirakenne, rakennukset ja yleiset alueet ja palvelut ja luvat -kokonaisuus. Siis esimerkiksi se, kun laaditaan asemakaavoja ja rakennetaan uusia taloja tai vaikkapa urheiluhalleja.

Helsingin kaupunki on vuokrannut Pirkkolan liikuntahalli Oy:lle noin hehtaarin suuruisen alueen monitoimihallin rakentamiseksi. Alueella jo olevaa parkkipaikkaa on tarkoitus laajentaa. Lisäksi hankkeen takia räjäytetään kalliota ja kaadetaan puita Keskuspuistossa.

Halliyhtiö: Miljoonaluokan vahingot tulossa

Pirkkolan liikuntahalli toimitti julkisuuteen illansuussa tiedotteen, jonka mukaan työmaan seisominen tuo miljoonaluokan lisäkustannukset ja saattaa kaataa koko hallihankkeen.

– Pidämme väitteitä mahdollisuuksista luonnonsuojelulain rikkomiseen perusteettomina. Olemme turvautuneet asianajotoimiston apuun ja haemme pikaista toimenpidekiellon kumoamista vahinkojen minimoimiseksi, toteaa Pirkkolan liikuntahalli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kirsi Eräkangas.

Kirsi Eräkangas muistuttaa, että voittoa tavoittelemattomassa sisähallihankkeessa on edetty koko ajan normaalin päätöksentekoprosessin mukaisesti.

– Hanke on edennyt asianmukaisesti ja julkisesti useine mahdollisuuksineen valittaa tehdyistä päätöksistä. Hankkeen vastustajat eivät ole näitä oikeuksiaan käyttäneet. Nyt he eivät hyväksy kymmenien eri alojen asiantuntijoiden näkemyksiä, kokonaiskuvan omaavien päättäjien päätöksiä, valitusten hylkäämisiä, vaan ovat uhanneet selkeäsanaisesti kaikin keinoin viivästyttää hanketta, Eräkangas sanoo.

Halliyhtiön mukaan rakennus tulee kallioiselle, vähäpuustoiselle alueelle. Ely-keskuksen mukaan alueella ei ole havaintoja liito-oravista. Yhtiön mukaan hallia ei voi siirtää rinnetontilta tasamaalle Pirkkolan uimahallin pohjoispuolelle, kuten vastustajat ovat väittäneet, koska tällöin alkaisi uusi, todennäköisesti vuosia kestävä kaavoitus- ja rakennuslupahanke.

– Tuhannet lapset ja nuoret jäävät ilman kunnollisia harrastustiloja, ja Helsinki jää ilman kauan kaivattuja sisäliikuntatiloja. Suojellaanko meillä mieluummin lahokaviosammalta kuin lapsia? Eräkangas kysyy tiedotteessa.

Pirkkolan hallihankkeessa ovat mukana mm. voimisteluseura Elise, useat muut urheiluseurat sekä urheilupainotteinen Pohjois-Haagan Yhteiskoulu. Hankkeen käytännön pyörittämistä varten on perustettu voittoa tavoittelematon Pirkkolan liikuntahalli Oy.

Mistä on kyse?

  • Pirkkolan urheilupuistoon on soviteltu uutta urheiluhallia vuodesta 2014 lähtien.
  • Viime kuukausina asiassa on tapahtunut enemmän kuin kuutena viimeksi kuluneena vuotena yhteensä: on osoitettu mieltä, tempaistu somessa, kirjoitettu hankkeen moninaisista vaiheista lukuisia artikkeleita eri tiedotusvälineissä sekä ehdotettu ratkaisuksi poikkeamispäätöstäkin, jolla Helsingin kaupunki voisi osoittaa Pirkkolan liikuntahalli Oy:lle jonkin toisen paikan kuin kiistellyn kohdan Keskuspuiston kapeimmassa kohdassa Pirkkolan uimahallin länsipuolella.
  • 17.06.2020

17.06.2020 kello 18.46: Lisätty väliotsikko ja teksti sen jälkeen halliyhtiön tiedotettua asiasta.

17.06.2020 kello 18.54: Muutettu otsikko ja ingressi.

Lue lisää:

Uusi käänne Helsingin keskuspuistossa: toistaiseksi yhtäkään puuta ei kaadeta kiistellyn monitoimihallin tieltä – "Kyllähän tämä vaarantaa koko hankkeen", sanotaan halliyhtiöstä

Lisää käänteitä helsinkiläisille tärkeän Keskuspuiston rakentamisessa: Asiantuntijaryhmä esittää toista paikkaa urheiluhallille, mutta rakentajan mielestä se on turhaa toiveajattelua

Suosittelemme sinulle