Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Koronakevät pidensi leikkausjonoja Lapin ja Länsi-Pohjan keskussairaaloissa

Molemmissa Lapin sairaanhoitopiireissä on edessä leikkausjonojen purku, kun kiireettömiä leikkauksia jouduttiin siirtämään koronan vuoksi.

Kirurgit leikkaa potilasta leikkaussalissa.
Lapin leikkausjonoja puretaan kesän aikana. Kuvituskuva. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Eeva Kuivas,
Tiinamaija Rantamartti
Avaa Yle-sovelluksessa

Sekä Lapin että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä leikkausjonot ovat pidentyneet koronakevään aikana. Mahdottomalta tilanne ei kuitenkaan näytä, sillä niin Rovaniemellä kuin Kemissäkin sairaaloiden jonot olivat lyhyet vielä maaliskuussa.

– Tällä hetkellä yli kuuden kuukauden jonoa on vain kaihileikkauksissa. Kesälomien vuoksi puolen vuoden hoitotakuuaika voi syyskuuhun mennessä kuitenkin ylittyä myös ortopediassa, arvioi lääketieteellinen johtaja Paavo Uusimaa Mehiläinen Länsi-Pohjasta.

– Leikkausjonot ovat kasvaneet jonkin verran, mutta hoitotakuun ylittyminen ei uhkaa millään erikoisalalla eli leikkauksiin pääsee reilusti alle kuuden kuukauden jonotuksella, kertoo sen sijaan Lapin sairaanhoitopiirin kirurgian ylilääkäri Kyösti Haataja.

Erikoisalojen välillä hoitoon ja tutkimuksiin pääsyssä on Länsi-Pohjassa suurta vaihtelua. Esimerkiksi sydänsairauksien tutkimuksissa varjoainekuvauksiin kertyneet jonot saadaan kesän aikana lähes purettua.

Lapissa leikkausjonoja puretaan kesän aikana

Lapin sairaanhoitopiiri on lisännyt kesäajan leikkaustoimintaa lyhentääkseen jonoja. Joinakin kesinä toiminnassa on ollut vain kolme leikkaussalia, tänä kesänä niitä on vähintään kuusi.

Paavo Uusimaan mukaan osa kiireettömistä toimenpiteistä on Länsi-Pohjassa jo palautettu osaksi toimintaa kesäkuun aikana, mutta kokonaisuudessaan normaaleihin toimintalukuihin Länsi-Pohjassa päästään kesälomien jälkeen edellyttäen, ettei koronapandemian leviäminen ala uudelleen.

– Toukokuusta asti olemme aloittaneet uudelleen kiireettömien poliklinikka-aikojen antamisen siinä järjestyksessä, kun niitä peruttiin. Pyydämme asiakkailtamme kärsivällisyyttä, koska joudumme edelleen asettamaan etusijalle kiireelliset potilaat, joita tulee lisää myös kesän aikana.

Lapin sairaanhoitopiiri siirsi useita satoja leikkauksia koronatilanteen takia keväällä. Yhdestä kahteen leikkaussalia on edelleen kiinni.

Myös keväällä kiireesti tehohoitoon koulutetut leikkaushoitajat ovat palanneet omiin työtehtäviinsä molemmissa sairaaloissa.

Lue lisää:

Lapin keskussairaala siirtänyt useita satoja leikkauksia koronan takia

Lapin keskussairaala pikakouluttaa henkilökuntaa teho-osastolle

Länsi-Pohjassa pyritään lisäämään kiireettömiä aikoja kesään mennessä – kohteena sydäntutkimukset, tähystykset sekä tuki- ja liikuntaelimet

Suosittelemme