Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Korona herätti auttamisen halun – uusia vapaaehtoisia mukaan SPR:n ystävätoimintaan enemmän kuin vuosiin

Vapaaehtoiselta edellytetään tavallisen ihmisen taitoja ja ystävätoiminnan peruskurssin käymistä.

Mehalet Yared
Sosiaalitoiminnan suunnittelija Mehalet Yared SPR:stä sanoo, että vapaaehtoistoiminta ja ihmisten auttaminen valvistavat tunnetta yhteisöllisyydestä ja hyvinvoinnista. "Tämän ovat osoittaneet tutkimuksetkin", hän vinkkaa. Kuva: Lena Nelskylä / Yle
Lena Nelskylä
Avaa Yle-sovelluksessa
SPR:n Melahet Yared iloitsee siitä, että poikkeusaika herätti auttamisen halun

Halu auttaa näkyi poikkeuksellisen koronakevään aikaan myös Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoistoimintaan ilmoittautuneiden uusien osallistujien määrässä.

Vapaaehtoisia ilmoittautui kevätkuukausien aikana monta sataa enemmän kuin edellisinä vuosina. Keskeinen osa SPR:n vapaaehtoistyötä on jo 1950-luvulta asti käynnissä ollut ystävätoiminta.

– Moneen vuoteen ei olla nähty näin suurta vapaaehtoisten määrää. Edellisen kerran vapaaehtoisia ilmoittautui erityisen paljon 2015 pakolaiskriisin aikaan ja se olikin sitten kaikkien aikojen ennätys, kertoo projektipäällikkö Tapani Tulkki SPR:stä.

Tänä keväänä vapaaehtoisten joukossa on ollut yllättävän paljon suurten kaupunkien nuoria aikuisia. Tulkin mukaan 20–30-vuotiaat eivät normaalisti ole iso ryhmä vapaaehtoisten joukossa.

Auttavia käsiä on tullut mukaan toimintaan myös aloilta, joissa on ollut paljon lomautuksia.

Myös lähimmäiset aktivoituneet

Sosiaalitoiminnan suunnittelija Mehalet Yared SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piiristä kertoo, että heti maaliskuussa poikkeusolojen alettua SPR:ssä käynnistettiin puhelinrumba.

Vapaaehtoiset soittivat toiminnan piirissä oleville yli 70-vuotiaille asiakkaille ja tiedustelivat heidän vointiaan ja mahdollista avuntarvetta.

Myös järjestön lukuisista yli 70-vuotiaista vapaaehtoisista pidettiin huolta.

– Sellainen asia nousi esiin, että kriisin keskellä omaiset ovat aktivoituneet tosi hyvin. Lapset ja lapsenlapset ovat käyneet kaupassa ja auttaneet. Oli ilo huomata, että yhteiskunnassa on sellainen tilanne, että lähimmäistä autetaan, Yared kertoo.

Hän sanoo, että välillä tuntui siltä, että auttajia olisi ollut jopa tarjolla enemmän kuin avuntarvitsijoita. Se kertoo Yaredin mukaan yhteisöllisyydestä, jonka vahvistaminen on myös Punaisen Ristin toiminnan keskiössä.

– Yksi hyvä konsti siihen on se, että ollaan tietoisia siitä, keitä naapurissa asuu ja yritetään auttaa heitä, jotka apua kaipaavat yhteistyössä viranomaisten ja järjestöjen kanssa. Toivottavasti tällainen vahvistuu tulevaisuudessa.

Yared kertoo, että SPR:n vapaaehtoistoimintaan pääsee mukaan ilman tiukkoja kriteereitä ja vaatimuksia.

– Rima ei ole korkealla. Sanomme aina, että tavallisen ihmisen taidoilla pärjää ja siihen päälle vielä ystävätoiminnan peruskurssi, niin pääsee pitkälle.

Suosittelemme