Hyppää sisältöön

Tukala hellesää on jatkunut Siperian tundraseudulla jo kolmatta kuukautta – ikirouta sulaa ja tuhoaa roudan päälle rakennettuja taajamia

Kuumuus sulattaa ikiroudan, aiheuttaa rakennusvaurioita ja sekoittaa luonnon.

Siperian poikkeuksellinen helle toukokuussa. Kuva: Nasa Earth Observations
Yrjö Kokkonen

Siperian pohjoisosa on ollut koko kevään ja alkukesän ajan poikkeuksellisen lämpöaallon kourissa. Alueella, jolla päivälämpötilat eivät toukokuussa nouse kovinkaan paljon yli nollan, on usean viikon ajan vallinnut helteinen sää.

Esimerkiksi napapiirin pohjoispuolella sijaitsevassa Hatangan kaupungissa, jossa keskimääräinen päivälämpötila on toukokuussa yleensä vain vaivoin nollan yläpuolella, mitattiin 22. toukokuuta 25 astetta.

Siperian suurissa kaupungeissa, Krasnojarskissa ja Novosibirskissä, samoin kuin Omskin, Tomskin ja Kemerovon alueilla ja Altain vuoristossa, on mitattu toukokuussa 30–35 asteen lämpötiloja, kertoo The Siberian Times (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Täytenä yllätyksenä poikkeuksellinen kuumuus ei silti tullut säätieteilijöille. Viime vuosi oli kuumin Venäjän säätilastoissa, jotka yltävät 130 vuoden päähän. Tänä vuonna edellytykset uuteen ennätykseen ovat olemassa.

Tänä vuonna Länsi-Siperian lämpötilat ovat olleet tammikuusta lähtien 3–6 astetta keskimääräistä korkeammat, kertoo ilmastotutkijaryhmä Berkeley Earth.

– Kyseessä ei ole vain Venäjää koskeva poikkeama. Se on suurin koskaan ja missään maassa mitattu, tammi-huhtikuuta koskeva poikkeama kansallisiin lämpötilakeskiarvoihin, sanoo tutkijaryhmään kuuluva Robert Rohde tviitissään.

Paikalliset asukkaat ja Putin ihmeissään

Länsi-Siperian asukkaat ovat hämmästelleet kevään rajua tuloa.

– Kevättä ei ollut. Ei lämpötilojen viikkojen ajan kestävää nousua. Joku vain painoi "kuuman ilman katkaisimesta" huhtikuun lopussa, ja kesä alkoi, sanoi The Siberian Timesin haastattelema toimittaja Sergei Zubšuk Barnaulin kaupungista.

Monet Pohjois-Siperian taajamat on rakennettu kokonaan ikiroudan päälle. Ankara lämpö sulattaa routaa, mikä on omiaan rikkomaan rakennuksia.

Öljykenttä Surgutin alueella Siperiassa. Kuva: Vladimir Velengurin / EPA

Myös presidentti Vladimir Putin havaitsi uhkaavan ongelman jo joulukuussa.

– Jotkut kaupunkimme napapiirin pohjoispuolella on rakennettu ikiroudan päälle. Jos se alkaa sulaa, voitte kuvitella, millaisia seurauksia sillä on. Tämä on hyvin vakavaa, hän totesi.

Vahinkoa luonnolle ja rakennuksille

Kesäkuun alussa Norilskin kaupungin lähellä rikkoutui suuri öljysäiliö, josta valui suuri määrä öljyä läheiseen jokeen. Tapahtuman arvellaan johtuneen ikiroudan päälle rakennetun säiliön perustan pettämisestä.

Putin on määrännyt kaikki ikiroudan päälle tehdyt rakennelmat tarkastettaviksi.

Lämpö sulattaa nopeaan tahtiin Jäämeren jäätä ja lämmittää vettä.

Mannermaan luonnolle poikkeuksellinen lämpö on ankara haaste. Lämmön herättämät kasvit saattavat alkaa kukkia jo ennen kuin niitä pölyttävät hyönteiset ovat ehtineet syntyä, jolloin kasvien suvunjatkaminen epäonnistuu.

Siperia tunnetaan myös valtavista turvesoistaan, jotka normaalisti ovat jäässä ympäri vuoden. Voimistunut lämpö sulattaa soita, jolloin turvemaat alkaa vapauttaa metaania. Se on voimakas kasvihuonekaasu, jonka purkautuminen ilmakehään vahvistaa ilmaston lämpenemistä.

Norilskissa rikkoituneesta säiliöstä valunut dieselöljy värjäsi läheisen Ambarnaja-joen. Kuva: Venäjän meripelastuspalvelu / AFP

Taustalla yleinen lämpeneminen ja yläilmakehän liikkeet

Siperian poikkeuksellisen lämpenemisen taustalla on kaksi tekijää, kertoo Ylelle tutkija Mika Rantanen Ilmatieteen laitokselta.

Koko talven ajan yläilmakehässä vaikuttava niin sanottu polaaripyörre oli hyvin voimakas ja sai aikaan jatkuvan länsituulten virtauksen. Länsi-Siperiaan puhalsi jatkuvasti lämmintä merellistä ilmaa, eikä Siperialle tyypillisiä kovia pakkasia päässyt syntymään.

Sama ilmiö vaikutti myös Suomessa saaden aikaan erittäin leudon talven.

Polaaripyörre hälvenee keväällä, mutta tuolloin Länsi-Siperiassa alkoi vaikuttaa toinen sääilmiö, paikalleen jumittunut korkeapaine, Rantanen kertoo.

Hänen mukaansa keskileveysasteille on tavanomaista, että korkeapaineet saattavat pysytellä viikkoja paikoillaan. Tuolloin sää on kirkas ja auringon säteily pääsee lämmittämään maata. Pohjoisessa aurinko on taivaalla alkukesästä lähes koko ajan.

EU:n Kopernicus-ilmastontutkimuskeskuksen tutkijan Martin Stendelin mukaan Siperian sää on ollut niin lämmin, että jos ilmastonmuutosta ei olisi ollut, vastaavia lämpötiloja koettaisiin vain kerran 100 000 vuodessa. Stendel on antanut haastattelun Guardian-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Nyt Länsi-Siperiassa lämpötilat ovat laskeneet lähemmäs tavanomaista tasoa, mutta lämmin ilmamassa on Itä-Siperiassa, kertoo Mika Rantanen. Eräissä havaintopisteissä napapiirin yläpuolella lämpötila on tänään torstainakin ollut lähes 33 astetta.

Siperiassa talvi- ja kesäajan lämpötilaerot ovat ehkä maailman suurimpia. Talvella pakkasta voi olla 50 astetta, mutta kesällä hellettä. Nyt koetut lämpötilat ovat kuitenkin poikkeuksellisia. Lisäksi on huomattava, että on vasta alkukesä. Lämpötilat nousevat yleensä, mitä pidemmälle kesä etenee.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin klo 23 asti.

Lue lisää suihkuvirtauksista: Carbon Brief:

Jet stream: Is climate change causing more ‘blocking’ weather events? (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle