Hyppää sisältöön

Nyt näyttää todella lupaavalta! Wilma Murto oli rikkoa seipään SE:n – "Voisin melkein lyödä vetoa siitä, että uusi SE tulee vielä tänä vuonna"

Wilma Murron kausi on alkanut mainiosti. Perjantaina hän yritti rikkoa SE:n Somerolla.

Wilma Murto odottaa, että SE-tulos menee rikki tällä kaudella. Kuva: Lehtikuva
Jonne Niemeläinen

Seiväshyppääjä Wilma Murto oli onnesta soikea perjantaina, kun hän ylitti kauden toisessa kilpailussaan Somerolla korkeuden 460. Hän yritti myös kolme kertaa SE-tulosta 472, mutta tällä kertaa ennätystä ei syntynyt. Itsevarma Murto on kuitenkin varma, että SE-tulos syntyy vielä tänä kesänä.

– Hyvin meni. Kyllä tämän voi hyväksyä, iloinen Murto kommentoi kilpailua Yle Urheilulle puhelimitse.

Ensimmäistä kertaa 16 askeleen vauhtia 14 sijaan käyttäneen Murron mielestä vain yritykset SE-korkeudesta olivat teknisesti hyviä.

– Kisa sujui vähän vaihtelevasti. Minulla oli tänään ensimmäistä kertaa uusi 16 askeleen vauhti käytössä. Tähän asti minulla on ollut 14 askeleen vauhti. Oli vähän sellaista hakemista, koska en ollut ikinä treeneissäkään käyttänyt 16 askeleen vauhtia, 22-vuotias seiväshyppääjä valotti.

Wilma Murron kausi on alkanut lupaavasti. Kuva: Lehtikuva

– Koko kesä on nyt tarkoitus paukutella 16 askeleen vauhdilla. Nopeusominaisuudet ovat kehittyneet sen verran, että siitä saa sen hyödyn verrattuna 14 askeleeseen.

Murto sivusi ulkoratojen ennätystään tuloksella 460.

– Se oli vähän sellainen roiskaisu. Se ei ollut teknisesti mikään mestariteos, Murto kommentoi tulosta, joka ylittyi ensimmäisellä yrityksellä.

– Se kertoo varmaan siitä, että hypyssä on sen verran energiaa, että ei hypyn ei tarvitse olla teknisesti ihan viimeisen päälle. En ollut tyytyväinen hyppyyn, mutta siinä oli hyviä merkkejä, Murto jatkoi.

"Tämä lupasi todella hyvää"

Murron nimissä on seipään Suomen ennätys 471, joka syntyi hallikisoissa Saksassa tammikuussa 2016. Korkeuden 460 jälkeen Murto nosti Somerolla riman korkeuteen 472.

– Ensimmäinen yritys ei ollut hyvä. Se oli sellainen puolilimbo. Sain juuri ja juuri jalat sinne riman päälle ja hyppy loppui vähän kesken. Kaksi viimeistä olivat teknisesti hyviä, niissä oli hyvä energia. Vähän seiväs jäi niissä löysäksi. Kun hypyt paranivat teknisesti, niin ajauduin rimaa päin, vaikka vaihdoin seivästä.

– Tämä lupasi todella hyvää. Kunhan saa valittu seipäät seuraavassa kisassa oikein. Voisin melkein lyödä vetoa siitä, että uusi SE tulee vielä tänä vuonna. Kyllä minä ainakin sitä odotan, Murto nauroi.

Murron viime kausi ei mennyt nappiin. Hänen kauden paras syntyi tammikuussa, kun hän teki Australiassa tuloksen 451. Nyt kausi on lähtenyt mainiosti liikkeelle. Murto palasi viime syksynä tutun Jarno Koivusen valmennukseen.

– Nyt on treenattu ja maltettu. Kyllä se näkyy, että olemme Jarnon kanssa ehtineet työskennellä reilut puoli vuotta. Tämä on ollut urani paras treenikausi. Nyt olemme tehneet asioita oikein, Murto kertoi tyytyväisenä.

Murto avasi kisakautensa viikko sitten tuloksella 445 Kuortaneella. Seuraavan kerran hänet nähdään tositoimissa jo ensi viikolla Espoossa.

– Toivottavasti pääsen yrittämään Espoossa Suomen ennätystä seuraavan kerran. Kyllä kesälle on aika hyvin kilpailuja, vaikka nyt eletään vähän erikoisempia aikoja.

Lampela kohensi vajaan viikon ikäistä ennätystään viidellä sentillä

Naisten kilpailussa toiseksi sijoittui Elina Lampela, joka teki oman ennätyksensä 450. Lampelan kausi on alkanut mainiosti, sillä hän paransi ennätystään myös viikko sitten, kun hän ylitti korkeuden 445.

– Oli tosi hyvä fiilis, lämmin sää ja ihan ok-tuulet, Lampela kommentoi SUL:n tiedotteessa.

Elina Lampela Seiväshypyn kutsukilpailussa Somerolla juhannusaattona. Kuva: Lehtikuva

– Noista hypyistä 440:n ylitys oli ehkä teknisesti paras. 450:n ylitys ei ollut teknisesti mikään maailman paras hyppy. Ponnistus lähti ehkä vähän alta ja piti punnertaa itsensä ylös.

Myös Lampela on toipunut vuosien vaikeuksista kehityskäyrälle. Alkukesän hyvien tulosten taustalla on parantunut hyppyvarmuus.

Lampela on tällä kaudella käyttänyt 16 askeleen vauhtia, joka on ollut iso apu ennätyskunnon löytymiselle, mutta taustalla on myös parantunut hyppyvarmuus.

– Hallikaudella sain paljon lisää itseluottamusta ja se näkynyt kevään hyppytreeneissä. Ne ovat menneet hyvin ja sitä kautta kadoksissa ollut hyppyvarmuus on löytynyt, Lampela sanoi.

Myös Lampela kilpailee Espoossa 27. kesäkuuta

Holttinen teki kärkituloksen

Tommi Holttinen voitti Someron juhannusaaton seiväshyppykilpailun kauden kotimaisella kärkituloksella 540. Juho Alasaari oli toinen ennätyksellään 525, jolla hän nousee 17-vuotiaiden kotimaan kaikkien aikojen tilaston kakkoseksi. Aiempi ulkorataennätys koheni kymmenen senttiä.

Holttinen ylitti 540 ensimmäisellään ja päätti kisan kolmeen yritykseen korkeudesta 551. Yrityksistä ensimmäinen oli lupaava, toisessa Holttiselta pääsi ote irtoamaan.

– Ensimmäinen 551:n yritys oli hyvä. Käytin samaa seivästä, jolla olen hypännyt ennätykseni ja se tuntui nyt vähän pieneltä, mikä lupaa hyvää, Holttinen arvioi SUL:n tiedotteessa.

– Juoksu tulee hyvin ja askelmerkit ovat vakioituneet, mikä on sekin on hyvä, mutta seipäiden kanssa on vielä pientä säätöä, kun joutuu ottamaan isompaa seivästä.

Alasaari, 16, taivutti talvella halliennätyksekseen 520 ja on aloittanut kesän kilpailut väkevästi. Kuortaneella kesäkauden avauksessa tuli ulkoratojen ennätys 515, joka Somerolla koheni 525:een.

– Ihan hyvä kilpailu. Keli oli hyvä ja kropassa oli hyvä fiilis. Tuuli vähän vaihteli ja aloituskorkeudessa oli sellaista perussäätämistä, eikä ylitys ollut tyylipuhtain, mutta siitä hyppy lähti lämpenemään kisan loppua kohden, Alasaari sanoi.

Someron kisan jälkeen 17-vuotiaiden kotimaan kaikkien aikojen ulkoratatilastoissa Alasaaren edellä on vain Arto Peltoniemen 540 vuodelta 1983.

Naisten seiväshypyn maailmantilasto 19.6.2020

1) Nina Kennedy Australia 461

2–3) Ling Li Kiina 460

2–3) Wilma Murto Suomi 460

4) Anicka Newell Kanada 455

5–6) Liz Parnova Australia 450

5–6) Elina Lampela Suomi 450

Lue myös:

Seiväshyppääjä Elina Lampela taivutti Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi – Wilma Murrolla hyvä kauden avaus

Koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset eivät ajaneet Thomas Röhleriä epätoivoon – keihästähti näkee poikkeustilassa päinvastoin suuria mahdollisuuksia

Pikajuoksutähti Christian Coleman jälleen dopingtestikohun pyörteissä – asiantuntijan mukaan aiemmin toiminut perustelu ei nyt päde

Suosittelemme sinulle