Hyppää sisältöön

Juhannuksena seitsemän hukkunutta – meripelastuksella on riittänyt tehtäviä

Kaunis juhannussää on houkutellut veneilijät vesille ja pitänyt pelastuslaitokset kiireisinä.

Merivartiosto toivoo veneilijöiden huomioivan toisensa vaaratilanteiden välttämiseksi. Kuva: Juho Teir / Yle

Juhannuksena on hukkunut seitsemän ihmistä.

Sunnuntaina Pudasjärven Iso Ahvenjärveltä löytyi puolen päivän aikaan järvellä olleen veneen viereltä 40-luvulla syntynyt mies, kertoo Oulun poliisilaitos. Pelastuslaitos nouti miehen ja hänet todettiin menehtyneeksi. Miehellä ei ollut pelastusliivejä yllään. Poliisi jatkaa asian tutkintaa kuolemansyyn selvittämisenä.

Varsinais-Suomessa Sauvossa nainen hukkui uintimatkallaan juhannuspäivänä iltapäivällä. Turkulainen vuonna 1941 syntynyt nainen oli ollut uimassa kesämökin edustalla, kertoo Lounais-Suomen poliisi. Poliisi tutkii asiaa kuolemansyyn tutkintana.

Juhannuspäivänä illansuussa Helsingissä Hietaniemen rannalla tapahtuneessa onnettomuudessa nuorehko mies oli joutunut veden varaan ja hukkunut. Saman tehtävän yhteydessä pelastettiin vedestä toinen henkilö, joka on kuljetettu sairaalahoitoon. Tapahtumaa tutkitaan kuolemansyyn selvittämisenä, eikä siitä tiedoteta enempää, kertoo Helsingin poliisi.

Juhannusaattona Espoon Kivenlahdessa Tyrskyrannassa noin kello 20 uimaan lähtenyt ihminen menehtyi tapaturmaisesti hukkumalla, kertoo Länsi-Uudenmaan poliisilaitos. Paikalla olleet muut ihmiset tekivät kaikkensa uhrin pelastamiseksi, valitettavasti tuloksetta, kertoo poliisi.

Pohjois-Savossa Rautalammilla, missä iäkäs mies löytyi elottomana vedestä aattona iltakahdeksan jälkeen.

Pirkanmaalla Pälkäneellä hukkui nuori mies juhannusaattona hieman ennen kello yhtätoista illalla. Mies oli hypännyt uimapaikan laiturilta veteen, eikä enää noussut pintaan sen jälkeen. Pelastuslaitoksen pintapelastajat löysivät uhrin vedestä.

Kaakkois-Suomen poliisi kertoo Twitterissä, että Kotkassa noin 30-vuotias mies oli juhannuspäivän vastaisena yönä noin kello kahden aikaan pudonnut mattolaiturilta Kymijokeen. Hän löytyi hukkuneena.

Useita vaaratilanteita vesillä

Vesipelastustustehtävät jatkuivat edelleen sunnuntain vastaisena yönä ja sunnuntaina päivällä.

Muun maussa Helsingin Meri-Rastilassa meloja oli saatu pelastettua kajakin kaaduttua sunnuntaina iltapäivällä. Paikalle oli lähetetty meripelastuskopteri ja useita meripelastuslaitoksen aluksia, koska oli valmistauduttu sukeltamaan. Toinen meloja oli kuitenkin saanut autettua veden varassa olleen maihin.

Sunnuntain vastaisena yönä poliisivene oli noukkinut Lauttasaaren sillan alta veden varassa olleen ihmisen ylös.

Juhannuspäivänä seitsemän ihmistä joutui vaaratilanteeseen Päijänteellä Kuhmoisissa, kun heidän iso moottoriveneensä osui kiville ja alkoi vuotaa. 13-metrinen vene saatiin kuitenkin siirrettyä niin matalaan veteen, että se ei ollut enää uppoamisvaarassa, kerrottiin pelastuslaitokselta.

Juhannusaattona Heinolassa Ruotsalainen-nimisellä järvellä sattui illan suussa vakava tilanne Hevossaaren kupeessa, kun perämoottorilla varustettu vene kaatui ja vanhempi pariskunta joutui veden varaan, kertoo Päijät-Hämeen pelastuslaitos. Paikalle osunut isompi moottorivene sai noukittua pariskunnan ylös veneeseen. Onnettomuus tapahtui muutaman sata metriä rannasta. Vene upposi heti onnettomuuden tapahduttua, turmapaikalla oli kahdeksan metriä syvää.

Lapissa Kemijoen suulla sattui vastaavanlainen tapaus hieman myöhemmin aattoiltana, jossa kaksi ihmistä joutui veden varaan pienikokoisen veneen kaaduttua ohjausvirheen vuoksi. Lapin pelastuslaitoksen mukaan paikalle sattunut veneilijä avusti veden varassa olevat rantaan. Myös Pälkäneellä mies joutui veden varaan veneen kaaduttua.

Helsingissä kauppatorilta uimaan lähteneen miehen epäiltiin aattoiltana vajonneen pinnan alle tämän kadottua ajanottajan näköpiiristä. Venepoliisi kertoi kuitenkin poimineensa kyytiin Ramsinniemeltä Loppikarille uineen väsyneen uimarin, joka oli palaamassa takaisin rantaan.

Sekä Suomenlahden merivartiostolla että Länsi-Suomen merivartiostolla on pitänyt kiirettä juhannusviikonloppuna. Meripelastustehtävien kokonaismäärä juhannusviikonloppuna oli alkuiltaan mennessä ollut 83 ja näistä suurin osa on kohdistunut moottoriveneisiin.

Lounais-Suomen poliisi kertoo partioveneensä hoitaneen juhannusviikonlopun aikana 26 hälytys- ja avustustehtävää sekä lukemattomia tarkastustehtäviä saariston alueella.

Vesiliikennejuopumukseen epäillään merialueilla syyllistyneen 17 veneen kipparia. Pelastusliivien käytön havaittiin olleen hyvällä tasolla.

Vaikka sää oli Suomen merialueilla lähes ennätyksellisen lämmin, eivät merivartiostojen tehtävämäärät kuitenkaan poikenneet aikaisempien vuosien juhannuksista kovinkaan paljoa.

Pelastuslaitoksilla on riittänyt tehtäviä myös vesistöjen ulkopuolella

Kärkölässä Päijät-Hämeessä yksi ihminen on kuollut saunarakennuksen tulipalossa juhannuspäivänä. Pelastuslaitos sai tiedon Lappilan alueella syttyneestä palosta noin kello 17.30. Tuli vaurioitti lähellä ollutta henkilöautoa ja leikkimökkiä, mutta ei levinnyt lähistöllä sijaitsevan asuinrakennukseen.

Juhannuspäivänä Oulua kohden matkalla olleen auton kuljettaja menetti toistaiseksi tuntemattomasta syystä autonsa hallinnaan Ylikiimingintiellä. Liikenneonnettomuuden seurauksena menehtyi henkilöautoa kuljettanut 28-vuotias mies. Autossa oli kuljettajan lisäksi yksi matkustaja. Hänet on toimitettu sairaalaan tarkastettavaksi, vammoista ei toistaiseksi ole tarkempaa tietoa.

Rivitalohuoneisto tuhoutui tulipalossa Kymenlaaksossa Haminassa juhannusaattona. Pelastuslaitos sai hälytyksen palosta iltapäivällä kello kahden jälkeen. Palossa ei Kaakkois-Suomen poliisin mukaan selvitty ilman henkilövahinkoja. Poliisi ilmoitti kello 17.30, että tarkempaa tietoa henkilövahingoista annetaan julki vasta myöhemmin.

Juhannuspäivänä Lappeenrannassa Skinnarilankadun ja Orkoniityynkadun risteyksessä tapahtui iltapäivällä puoli kahden maissa moottoripyörän ja henkilöauton kolari, jossa moottoripyöräilijä sai pitkästä elvytyksestä huolimatta surmansa. Moottoripyörä oli törmännyt U-käännöksen tehneeseen autoilijaan, kertoo Kaakkois-Suomen poliisi.

Torstaina juhannuksen menoliikenteessä kuoli yksi ihminen auton ulosajossa Paltamossa. Onnettomuusauton kyydissä oli kaksi henkilöä, joista Kainuun pelastuslaitoksen mukaan toinen loukkaantui,

Korjattu uutista 04.14: Muutettu hukkuneiden lukema seitsemästä takaisin kuuteen vaillinaisen tiedon vuoksi.

Suosittelemme sinulle