Hyppää sisältöön

Intialaisministeri: Kiina menetti todennäköisesti ainakin 40 sotilasta kivillä ja naulakepeillä käydyssä rajataistelussa

Kiina ei ole kommentoinut kärsimiään tappioita. Intialaisministerin mukaan osapuolet vaihtoivat rajan yli eksyneitä sotilaita.

Kuva: Farooq Khan / EPA

Kiina menetti ainakin 40 sotilasta aiemmin tällä viikolla Intian kanssa käydyssä yhteenotossa kiistellyllä raja-alueella Ladakhissa, sanoo Intian tie- ja liikenneministeri V.K. Singh.

Singh kommentoi asiaa myöhään lauantai-iltana News 24 -televisiokanavan haastattelussa. Singh on entinen Intian asevoimien kenraali.

Ministeri ei esittänyt todisteita väitteensä tueksi. Hän sanoi, että historiallisesti Kiina ei ole myöntänyt sodissa kärsimiään tappioita.

Lisäksi Singh sanoi, että Intia on luovuttanut Kiinalle sotilaita, jotka olivat harhailleet Intian puolelle rajaa yhteenoton jälkeen.

Intian puolustusministeriön tiedottaja Bharat Bhushan Babure kieltäytyi kommentoimasta ministeri Singhin antamia tietoja uutistoimisto Reutersille.

Kiina ei ole myöntänyt tappioita

Kiina ei ole sanonut mitään kärsimistään tappioista käsikähmässä, jossa intialaiset ja kiinalaiset sotilaat ottivat yhteen kivillä ja nauloilla varustetuilla kepeillä Galwanin laaksossa.

Laakso sijaitsee yli 4 000 metrin korkeudella merenpinnasta Himalajan vuoristossa.

Taistelussa kuoli ainakin 20 intialaista sotilasta ja ainakin 76 intialaista loukkaantui.

Kiinan valtion kontrolloima Global Times -lehti kertoi aiemmin, että Kiina kärsi tappioita yhteenotossa. Lehti ei tarkentanut, millaisista tappioista oli kyse.

Epäselvyyttä vangeista

Intialaisten tiedotusvälineiden mukaan Kiina otti yhteenoton yhteydessä intialaisia sotilaita vangiksi ja myöhemmin vapautti heitä. Pääministeri Narendra Modi on kiistänyt sotilaiden joutuneen vastapuolen vangiksi.

Hindustan Times -lehdelle (siirryt toiseen palveluun)ministeri V.K. Singh kertoi, että yön pimeydessä käytyyn käsikähmään osallistui yli 600 ihmistä. Osa heistä kulkeutui vastapuolen alueelle. Aamulla osapuolet vaihtoivat rajan yli eksyneet sotilaat.

Ydinaseilla varustautuneet naapurimaat syyttivät lauantaina toisiaan veriseen joukkotappeluun johtaneesta rajaloukkauksesta ja provosoinnista. Vuoristossa sijaitseva raja on heikosti määritelty.

Jännitteet ovat kiristyneet kevään aikana Ladakhissa, kun Intia rakensi Galwanissa sjiaitsevalle sotilaslentokentälle tien Kiinan vastustuksesta huolimatta. Kiina puolestaan on lisännyt joukkojaan alueella.

Lisää aiheesta:

Aina verilöylyyn ei tarvita tuliaseita – omatekoiset naulakepit tekivät kuolettavaa jälkeä Kiinan ja Intian erikoisessa rajaselkkauksessa

Intia ja Kiina vakuuttavat rauhantahtoa verisen rajakärhämän jälkeen, mutta syyttävät toisiaan

Suosittelemme sinulle