Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Lewis Hamilton on kokenut rasismia jopa F1-radoilla – ryhtyy edistämään yhdenvertaisuutta moottoriurheilussa

The Hamilton Commission toimii yhteistyössä Britannian insinööriakatemian kanssa.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton on avautunut kokemastaan rasismista. Kuva: Getty Images
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Formula 1:n kuusinkertainen maailmanmestari Lewis Hamilton ryhtyy edistämään monikulttuurisuutta moottoriurheilussa. Hamilton perustaa The Hamilton Commission -nimisen tutkimushankkeen, joka pyrkii edistämään yhdenvertaisia mahdollisuuksia tieteissä ja erityisesti moottoriurheilussa.

Hamilton on formula 1:n MM-sarjan ainoa mustaihoinen kuljettaja. Hän kertoo kokeneensa sen takia syrjintää karting-ajoista MM-uraansa asti.

– Olen joutunut taistelemaan rasismia vastaan koko urani ajan, Lewis kertoi Timesin sunnuntainumeron haastattelussa.

Karting-aikoina muut lapset muun muassa paiskoivat Hamiltonia tavaroilla. Vuonna 2007 F1-fanit pilkkasivat häntä MM-osakilpailun yhteydessä mustaksi värjätyin kasvoin.

Hamiltonin perustama komissio ryhtyy yhteistyöhön Britannian insinööriakatemian kanssa. Hankkeen tavoitteena on rohkaista värillisiä nuoria moottoriurheilun pariin sekä opiskelemaan teknologiaa ja matematiikkaa.

– Meillä on F1:ssä edelleen rakenteellisia raja-aitoja minun menestyksestäni huolimatta, Hamilton kertoi.

– Ei riitä, että osoitetaan minua ja vakuutetaan asioiden muuttuneen. Lajin parissa on tuhansia ihmisiä, ja tämän joukon pitäisi edustaa paremmin koko yhteiskuntaa.

George Floydin kuolema herätti

Hamilton on tukenut voimakkaasti Black Lives Matter -liikettä, joka on levinnyt poliisiväkivallan uhrin George Floydin kuoleman jälkeen myös Eurooppaan.

– Minua kirpaisi, kun kunnioittamani ihmiset päättivät vaieta asiasta. Koin juuri sen takia, että minun on otettava kantaa tapaukseen, Hamilton kertoi Autosportin mukaan.

– Haluan katsoa asiaa 20 vuoden kuluttua taaksepäin ja nähdä, että myös formulamaailma vastaa muun yhteiskunnan monikulttuurisuutta.

Lue myös:

Maalivahti järkyttyi erotuomarin rasistisesta heitosta Ruotsin jalkapalloliigassa – avautui asiasta vasta vuotta myöhemmin: "Aivan sairasta"

"Black Lives Matter" korvaa sukunimen – Valioliiga hyväksyi pelaajien rasisminvastaisen kampanjan

Valtteri Bottas avasi suunsa siirtohuhuista Sky Sportsille: "On hassua, että paikkaani ollaan jakamassa, vaikka tällä kaudella ei ole vielä ajettu yhtään kilpailua"

Suosittelemme