Hyppää sisältöön

Huh huh! Kesäkuusta voi tulla maamme mittaushistorian läkähdyttävin – näin kuuma oli viimeksi silloin, kun Juri Gagarin kävi Suomessa

Näin kuumaa kesäkuuta ei ole ollut sitten vuoden 1961. Lämpötilat nousevat ensi viikolla jopa yli 30 asteeseen.

Hellepäiviä on tämä päivä mukaan laskettuna ollut nyt 13, ja kaikki viittaisi siihen, että päiviä tulee ensi viikolla seitsemän lisää. Kuva: Kerttu Kotakorpi / Yle

Suomen kesä saattaa alkaa historiallisilla ennätyshelteillä.

Kuluva kesäkuu on jo nähdyn sekä ennusteiden perusteella lähestymässä mittaushistorian kuuminta kesäkuuta. Enää ollaan asteen päässä vuoden 1961 kesäkuusta, joka pitää kärkipaikkaa. Neuvostoliittolainen kosmonautti Juri Gagarin, ensimmäinen ihminen avaruudessa, saapui tuolloin Suomeen käymään.

– Lämpötila nousee koko ensi viikon. Keskiviikkona päästäneen 30 asteeseen, viikonloppuna asteita voi olla jo 31, 32, Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi sanoo.

Suuressa osassa maata keskimääräiset lämpötilat ovat jopa kuusi astetta korkeampia kuin tyypillisesti. Pohjoisessakin keskimääräiset lämpötilat ovat noin neljää astetta korkeampia kuin yleensä.

Helleraja on rikottu lähestulkoon kaikilla maan mittausasemilla tuntureita lukuun ottamatta. Hellepäiviä on tämä päivä mukaan laskettuna ollut nyt 13, ja kaikki viittaisi siihen, että päiviä tulee ensi viikolla seitsemän lisää.

Maan pohjoisimmissa osissa on hieman viileämpää kuin muualla, muttei kuitenkaan kovin kylmää. Sielläkin pysytään pitkälti lähes tai noin 20 asteessa.

Elohopean rinnalla ylöspäin kipuaa myös kosteus, joka voi aiheuttaa ukkosia. Kosteus tekee säästä myös tukalamman. Meteorologi Kotakorpi uskoo, että ensi viikolla koetaan myös trooppisia öitä. Se tarkoittaa, ettei lämpötila laske kellonaikana 21–9 alle 20 asteen.

Pohjois-Lapissa voi esiintyä sadekuuroja.

Kotakorpi varoittaa ultraviolettisäteilystä, joka tulee olemaan korkeissa lukemissa. Auringolta suojautuminen on siis tärkeää. Helteeseen kannattaa muutenkin varautua nestein, päähinein ja vaikka tuulettimin.

Ihanan lämmintä vai ihan liian kuuma? Voit keskustella aiheesta 22.6. klo 23 asti.

Lue lisää:

Gagarinia juhlittiin myös Suomessa (Elävä arkisto)

Suosittelemme sinulle