Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Boltonin paljastuskirja: Presidentti Niinistö ohjeisti presidentti Trumpia Vladimir Putinin tapaamiseen – "Putin on taistelija"

Trump oli kysynyt kirjan mukaan Niinistöltä myös, haluaako Suomi liittyä Natoon, mutta saanut kiertelevän vastauksen.

Niinistö naureskelee Trumpin kanssa.
Presidentti Donald Trump ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasivat hyvissä tunnelmissa Mäntyniemessä 16. heinäkuuta 2018. Kuva: Kimmo Brandt / EPA
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton kertoo kirjassaan, kuinka Suomen presidentti Sauli Niinistö ohjeisti Trumpia ennen Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamista.

Trump ja Putin tapasivat Helsingissä heinäkuussa 2018.

STT:n lähteenä on internetissä kiertävä kopio kirjasta. STT ei ole voinut verrata kirjaa myyntikappaleisiin, sillä kirja tulee myyntiin vasta ensi tiistaina.

Boltonin mukaan Niinistö halusi kertoa Trumpille kolme pointtia Venäjästä ja siitä, miten Putinia käsitellään. Niinistö muistutti Trumpia, että Putin taistelija ja että Trumpin pitäisi iskeä sen takia takaisin, jos hyökkäys tulisi. Niinistö painotti Putinin kunnioittamisen tärkeyttä, sillä jos luottamuksen saavuttaa, Putin saattaa olla tahdikkaampi.

STT pyysi sunnuntaina presidentin kanslian viestinnän kautta Niinistön haastattelua, jotta tämä voisi kommentoida Boltonin väitteitä.

Kirjan mukaan Niinistö varoitti Trumpia kuin nyrkkeilyotteluun osallistuvaa, ettei Trump saisi antaa tuumaakaan periksi, Bolton kertoo.

Bolton kertoo Niinistön sanoneen puheensa lopuksi, että kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni.

"Putin puhui 90 prosenttia ajasta"

Kirjan mukaan Trump oli kysynyt Niinistöltä, haluaako Suomi liittyä Natoon ja Niinistö oli antanut monimutkaisen vastauksen. Boltonin mukaan Niinistö ei ollut sanonut kyllä tai ei, mutta oli jättänyt oven auki.

Tämän jälkeen Niinistö oli jatkanut puhettaan Putinista ja sanonut Trumpille, että Putin ei ole tyhmä eikä iskisi Nato-maihin. Boltonin mukaan Niinistö oli lisäksi sanonut, ettei uskonut Putinin palauttavan Krimin niemimaata.

Bolton kertoo kirjassaan muitakin yksityiskohtia Putinin ja Trumpin tapaamisesta. Bolton kertoo, että Putinin Moskovasta lähtevä kone oli myöhässä ja Putin antoi tapojensa mukaan vieraidensa odottaa.

– Toivoin, että Trump ärsyyntyisi tästä tarpeeksi ja olisi tiukempi Putinia kohtaan kuin muutoin, Bolton kirjoittaa.

Hänen mukaansa he harkitsivat koko tapaamisen peruuttamista kokonaan, jos Putin olisi tarpeeksi myöhässä.

Trumpin mukaan Putin puhui suurimman osan ajasta ja hän itse kuunteli. Myös paikalla ollut tulkki vahvisti, että Putin oli puhunut 90 prosenttia ajasta.

Lue myös:

HS: Trumpin entisen neuvonantajan vuodettu kirja paljastaa: näin Niinistö evästi Trumpia Putinin tapaamiseen

Suosittelemme sinulle