Hyppää sisältöön

Kuivuus haittaa pelloilla – avomaan mansikkaa päästään poimimaan Varsinais-Suomessa

Perunamaat kaipaavat sadetta laadukkaan sadon varmistamiseksi.

Tuulitunnelimansikkaa saatiin juhannuspöytiin, nyt on alkamassa avomaan mansikkasadon poimiminen. Arkistokuva. Kuva: Dani Branthin / Yle

Kesäkuu on ollut suurimmassa osassa maata hyvin vähäsateinen, kertoo ProAgria kasvutilannekatsauksessaan.

Kuivuus on hidastanut erityisesti viimeisimpänä kylvettyjen viljakasvustojen sekä nurmien kasvua ja kehitystä. Vihannes- ja mansikkapeltoja on jouduttu kastelemaan ahkerasti sadon varmistamiseksi.

Säilörehu on saatu lähes korjattua maan eteläosissa, jossa korjuu päästiin aloittamaan kesäkuun toisella viikolla.

Laadultaan säilörehu on hyvää useimmilla alueilla, Varsinais-Suomessa jopa erinomaista.

Rikkakasvien torjunta on onnistunut hyvin tai vähintään tyydyttävästi, mutta voikukkaa oli tänä vuonna tavanomaista runsaammin.

Kuivaheinän korjuu päästiin aloittamaan Etelä-Suomessa juhannusviikolla. Kuivaheinäsato arvioidaan määrältään keskimääräiseksi tai hieman keskimääräistä paremmaksi lähes koko maassa.

Kuivaheinäsadon laatu arvioidaan hyväksi tai jopa erinomaiseksi useimmilla alueilla. Sadon laatuun vaikuttavat kuitenkin sadonkorjuun aikaiset säät.

Viljakasvustot tulossa tähkälle

Aikaisin kylvetyt kevätvehnäkasvustot ja aikaiset monitahoiset ohrat ovat ehtineet lippulehtivaiheeseen ja ovat tulossa tähkälle eteläisimmässä Suomessa.

Etelä-Suomessa kevätviljat ovat vielä versomisvaiheessa tai juuri aloittamassa korren kasvua.

Kuivuus on aiheuttanut viljakasvustoihin yleisesti ravinnepuutoksia. Eniten on havaittu mangaanipuutoksia, mutta myös typestä ja rikistä on paikoin puutetta. Kuivuus on jo vienyt osalla alueista parhaimmat satotoiveet.

Kevätviljojen rikkakasvitorjunnat ovat onnistuneet hyvin lähes koko maassa. Viimeisimpänä kylvettyjen kasvustojen rikkakasvitorjunnat tosin ovat vielä tekemättä.

Etelä-Suomessa kasvustoissa on havaittu paikoin runsaasti kirppoja, luteita ja kirvoja, jotka ovat paikallisesti saattaneet aiheuttaa pahojakin tuhoja.

Rukiin kukinta on jo päättynyt Etelä-Suomessa. Ruiskasvustot ovat tyydyttäviä tai hyviä. Syysvehnä on tulossa tähkälle maan eteläosissa. Syysvehnäkasvustot ovat kunnoltaan hyviä suuressa osassa maata.

Syysviljoilla rikkakasvien torjunta on onnistunut hyvin ja kasvitauteja ja tuholaisia esiintyy tavanomaista vähemmän.

Kevätrypsi ja -rapsi aloittamassa kukintaansa, perunan nosto vauhdissa

Kevätrypsi- ja rapsi ovat aloittamassa pian kukintaansa. Rypsi ja -rapsikasvustot ovat tyydyttävässä tai hyvässä kasvussa useimmilla alueilla, mutta Varsinais-Suomessa kevätrypsi ja -rapsikasvustot ovat kärsineet kuivuudesta tuholaisongelmien lisäksi.

Rikkakasvien torjunta on onnistunut hyvin öljykasveilla. Sen sijaan kirppoja ja rapsikuoriaisia on esiintynyt runsaasti öljykasveissa Etelä-Suomessa.

Rapsikuoriaisia sen sijaan on poikkeuksellisen runsaasti ja normaalit torjuntatoimet eivät näytä riittävän tuholaispaineen kurissa pitämiseen

Sokerijuurikas-, herne- ja härkäpapukasvustot taimettuivat hyvin tai vähintään tyydyttävästi koko maassa.

Varhaisperunan nostot käynnistyivät kesäkuun alussa ja ovat nyt täydessä vauhdissa. Sadon määrä ja laatu arvioidaan vähintään tyydyttäväksi.

Peruna kaipaa vettä. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Kesä- ja varastoperunakasvustot ovat hyvässä kasvussa lähes koko maassa.

Sateita kuitenkin tarvitaan sadon varmistamiseksi. Rikkakasvien torjunta on onnistunut hyvin. Perunarutosta ei ole vielä havaintoja, mutta kasvustoja on syytä tarkkailla.

Aurinkoiset säät jouduttavat mansikoiden kypsymistä

Etelä-Suomen tunneliviljelmiltä poimittuja mansikoita on päästy maistelemaan jo kesäkuun alusta lähtien. Korjatun sadon laatu on ollut hyvä ja kastelun ansiosta kuivuus ei ole päässyt verottamaan sadon määrää.

Aurinkoiset ja lämpimät säät kirittävät mansikkasadon valmistumista, joka oli huhti- ja toukokuun viileiden säiden vuoksi reilun viikon jäljessä tavanomaisesta aikataulusta. Avomaan mansikoiden satokausi on käynnistymässä viikon kuluessa Etelä- ja Lounaisrannikolla.

Sateet olisivat tässä vaiheessa tervetulleita marjakoon kasvattamiseksi, mutta satokaudella sään toivotaan pysyvän poutaisena. Kostea ja lämmin sää lisää harmaahomeen riskiä. Tällä hetkellä edellytykset sadon onnistumiselle ovat hyvät.

Suosittelemme sinulle