Hyppää sisältöön

Patsaat kaatuvat eri puolilla Yhdysvaltoja, ja nyt mietitään mitä niille tehdään – tie voi johtaa museoon, varastoon tai golfkentälle

Lukuisat rasistiseen menneisyyteen liittyvät suurmiespatsaat on viime viikkojen aikana päätetty poistaa katukuvasta.

Viime viikonloppuna Washingtonissa kaadetun ja sotketun Konfederaation kenraalin Albert Piken patsaan kaulaan oli sidottu hirttosilmukka. Piken huhutaan olleen merkittävässä asemassa Ku Klux Klanissa. Tästä ei kuitenkaan ole todisteita. Kuva: Michael Reynolds / EPA
Jussi Nurminen

Rasismia ja poliisiväkivaltaa vastustavan Black lives matter -liikkeen mielenosoitusten myötä Yhdysvalloissa on jälleen herännyt keskustelu ongelmallisina pidetyistä historiallisista patsaista.

Väittely orjuuden puolustajina tai rasisteina tunnettujen suurmiesten patsaiden paikasta kaupunkikuvassa ei ole uutta, mutta nyt se on johtanut aiempaa laajamittaisempiin toimiin.

Konfederaation muistoksi pystytetyn muistomerkin siirtoa valmisteltiin 19. kesäkuuta Georgian osavaltion Decaturissa. Kuva: Erik S. Lesser / EPA

Myös väittely siitä, mikä kaikki tekee patsaasta ongelmallisen, on laajentunut.

Nyt Yhdysvalloissa kerätään vetoomuksia monien sellaistenkin patsaiden poistamiseksi, jotka esittävät sinänsä oikein toimineita historiallisia henkilöitä. Näissä patsaissa ongelmana on se, miten ne kuvaavat vähemmistöryhmiä.

Presidentti Abraham Lincoln ajoi orjuuden lakkauttamista Yhdysvalloissa, mutta häntä esittävää patsasta vaaditaan silti poistettavaksi Washingtonissa. Syynä on patsaan asetelma, jossa orja on kuvattu polvillaan Lincolnin edessä. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Monin paikoin mielenosoittajat ovat kaataneet ja tuhonneet patsaita tai häpäisseet niitä eri tavoin. Useita patsaita on myös poistettu tai päätetty poistaa julkisilta paikoilta virallisilla päätöksillä.

Tästä on seurannut uusi ongelma. Mitä kaikille poistettaville patsaille tehdään? Yhden vastauksen antaa ihmisoikeusjärjestö Southern Poverty Law Centerin (siirryt toiseen palveluun) (SPLC) kartoitus.

Vuonna 2015 Yhdysvaltain Charlestonissa mustien kirkossa tehdyn rasistisen joukkomurhan jälkeen viranomaiset ovat poistaneet kymmeniä orjuutta kannattaneiden Etelävaltioiden (Konfederaatio) historiaan liittyviä monumentteja.

Lue myös: Charlestonin kirkkoampuja tuomittiin kuolemaan

Noiden muistomerkkien vaiheiden perusteella nyt poistettavien patsaiden todennäköisin kohtalo on päätyä varastoon.

The New York Times -sanomalehden SPLC:ltä saamien tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) vain neljä aiempina vuosina poistetuista 64 monumentista on sijoitettu uuteen julkiseen sijaintipaikkaan.

Luonnonhistoriallisen museon edustalla New Yorkissa oleva presidentti Theodore Rooseveltin patsas on päätetty siirtää. Syynä ovat afroamerikkalaista ja Pohjois-Amerikan alkuperäisasukasta kuvaavat hahmot. Kuva: AOP

Suurin osa on säilötty varastoihin, sillä monet patsaat ovat liian suurikokoisia sijoitettaviksi museoiden rajallisiin tiloihin.

Monimuotoisuudesta vastaava johtaja Lecia Brooks Southern Poverty Law Centeristä sanoo New York Timesin haastattelussa, että vain pieni vähemmistö patsaiden poistamista vaativista on niiden tuhoamisen kannalla.

Hänen mukaansa suurin osa tukee kiistanalaisten patsaiden siirtämistä esimerkiksi museoihin. Siirron jälkeen yleisön nähtäville jääviin patsaisiin tarvitaan asiantuntijoiden laatima taustoitus muistomerkin historiallisesta kontekstista.

Museoissa patsaat aiheuttavat ylimääräistä työtä ja huolta työntekijöiden turvallisuudesta. Muistomerkit nostattavat niin kiivaita tunteita, että vihan pelätään saattavan kohdistua myös museoihin.

Tuhannet ihmiset ovat vedonneet New Yorkin osavaltion Babylonissa sijaitsevan kaupunkisuunnittelija Robert Mosesin patsaan poistamiseksi. Arvostelijoiden mukaan New Yorkin etnisten ryhmien eriytyminen on Mosesin suunnittelun tulos. Kuva: Justin Lane / EPA

Museoihin siirtämisen vaihtoehtona on joidenkin patsaiden jättäminen entisille paikoilleen. Tällöin ne varustetaan jatkossa opasteilla, jotka selittävät muistomerkin taustan.

Tällaisiin ratkaisuihin on päädytty erityisesti niissä Etelävaltioihin lukeutuneissa osavaltioissa, joissa on voimassa Konfederaation muistomerkkien siirtämisen estävä laki.

Atlanta History Centerin sivuilla (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan myös ratkaisuista, joissa yhden sisällissodan osapuolen, Konfederaation, muistoksi aikoinaan pystytetty monumentti on omistettu nyt kaikille sodassa kuolleille.

Etelävaltioiden kenraalia Albert Pikea esittävä patsas kaadettiin viikonloppuna mielenosoituksessa Washingtonissa. Kuva: AOP

Joitakin julkisilta paikoilta poistettuja patsaita on myös myyty. Vuonna 2019 Dallasissa kaupattiin nettihuutokaupassa Etelävaltioiden kenraalia Robert E. Leetä esittänyt patsas.

1,4 miljoonalla dollarilla myyty patsas päätyi miljardööri Kelcy Warrenin omistamalle golfkentälle, uutisoi The Dallas Morning News (siirryt toiseen palveluun).

Tiistaina presidentti Donald Trump otti osaa patsaskeskusteluun uhkaamalla monumentteja tuhoavia ihmisiä jopa kymmenen vuoden vankeustuomiolla. Trumpin mukaan tuomio voitaisiin antaa myös takautuvasti.

Lue myös:

Mielenosoittajat kaatoivat etelävaltioiden kenraalin patsaan Washingtonissa ja tuikkasivat sen tuleen – Trump ärähti Twitterissä

Patsaiden kaatelu jakaa mielipiteitä Suomessa – moni laittaisi osan patsaista varastoon, tutkijat säilyttäisivät historiallisen arvon takia

Mielenosoitukset täyttivät Ranskan – Macron puhutteli kansaa: ”Historiankirjoista ei poisteta yhtään nimeä eikä kaduilta yhtään patsasta”

Etelävaltioiden vanha sotalippu vastatuulessa – Yhdysvaltain mustien liike haluaa poistaa rotusorron tunnukset

Rasistisia patsaita vastaan kapinoidaan myös Belgiassa – Julmasta kolonialismista tunnetun kuningas Leopold II:n patsas poistettiin jo Antwerpenissä

Rasismikohussa ryvettynyt Virginian kuvernööri poistaa kiistellyn kenraalin 18-metrisen patsaan: "Se oli väärin silloin ja se on väärin nyt"

Suosittelemme sinulle