Hyppää sisältöön

Lapista löytyi yli 200-vuotias jokihelmisimpukka

Harvinaisen iäkäs simpukka löytyi viime kesänä, kun Metsähallituksen Luontopalvelut keräsi raakkunäytteitä.

Raakku on hyvin uhanalainen ja moni niistä on varsin iäkäs. Kuva: Panu Oulasvirta

Lapista on löytynyt 208-vuotias raakku eli jokihelmisimpukka. Metsähallituksen mukaan iäkäs raakku löytyi Inarista, mutta jokea ei kerrota.

– Ennätysraakku näki päivänvalon tai ainakin veden virtauksen vuotta ennen kuin Helsingistä tuli maamme pääkaupunki tai kun Napoleon teki epäonnisen sotaretkensä Venäjälle vuonna 1812, Metsähallituksen tiedotteessa veistellään.

Harvinaisen iäkäs simpukka löytyi viime kesänä, kun Metsähallituksen Luontopalvelut keräsi raakkunäytteitä. Muut kerätyt raakut olivat iältään 73-101 -vuotiaita. Näytteitä kerättiin uhanalaisten raakkujen iän määrittämiseksi ja raakun suojelutoimien suunnittelun avuksi.

Iänmääritykset ovat osa Metsähallituksen Luontopalvelujen vetämää, Norjan, Ruotsin ja Venäjän kanssa yhteistä projektia.

Projektipäällikkö Heikki Erkinaro Metsähallituksesta sanoo, että raakkujen ikää ei ole aiemmin selvitetty näin tarkasti Suomessa. Iänmääritykset teki ruotsalainen spesialisti. Pohjoismaista on löytynyt vieläkin vanhempia raakkuja.

– Pohjois-Ruotsista löytyi aiemmin raakku, jonka iäksi on määritelty noin 280 vuotta. Tiedetään, että raakut kasvavat etelässä nopeammin, mutta eivät elä niin vanhaksi kuin pohjoisessa. Mitä hitaammmin ne kasvavat, sitä vanhemmaksi ne elävät, Erkinaro kertoo.

Uhanalaiset raakut muun muassa puhdistavat vettä.

Lue myös:

Raakku, Suomen vanhin eläin, on kuolemassa sukupuuttoon

Raakun lemmenloma onnistui – erittäin uhanalainen jokihelmisimpukka lisääntyi laboratoriossa! Paluu kotijokeen on vielä mahdotonta

Suosittelemme sinulle