Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Näin STM selittää "koronatietojen panttaamista" oikeuskanslerille – "Covid 19 kuormittaa paljon, voimavarat keskitetty tilanteen hallintaan"

Oikeuskanslerinvirasto selvittää STM:n ja THL:n toimintaa koronaepidemiaan liittyvien tietojen julkistamisesta.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ja sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila.
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ja sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle, Petteri Bülow / Yle, Eleni Paspatis / Yle
Päivi Happonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) ovat antaneet oikeuskanslerille vastauksensa koronaepidemiaan liittyvien tietojen julkistamisesta.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti vaati vastauksia siihen, miksi kaikkea epidemiaan liittyvää tietoa ei ole julkistettu viime kuukausien aikana.

STM vetoaa vastauksessaan koronaan liittyvien tietojen jakamisessa hankalaan tilanteeseen.

– Covid 19 -tilanne kuormittaa meitä erittäin paljon. Olemme joutuneet keskittämään voimavaramme tilanteen hallintaan. Valitettavasti ministeriöllä ei ole aina mahdollisuutta toteuttaa tiedotusvälineiden kaikkia toiveita, todetaan STM:n vastauksessa.

Ministeriö myös toteaa, että epidemiologinen tilanne on elänyt koko ajan. Viruksen leviämisestä, käyttäytymisestä ja vaarallisuudesta saadaan jatkuvasti lisää tietoa. Näin ollen tieto myös vanhenee nopeasti.

– Nopean käsittelyaikataulun vuoksi ei ole mahdollista, että jokainen viranomainen laatisi oman erillisen asiakirjansa ja toimittaisi sen kirjaamojen kautta. Usein asiakirjat jaetaan hallitukselle viime hetkellä tai olennaisin tieto esitellään power point -esityksenä. Tällöin tärkeintä on ehtiä saada hallituksen haluama tieto ajoissa esityskuntoon, eikä niinkään tiedotusvälineiden käyttöön, STM kirjoittaa vastauksessa.

Ministeriö kertoo ymmärtävänsä, että "tiedon tarve on valtava".

– Ministeriön ylin virkamiesjohto on pyrkinyt vastaamaan mahdollisimman moniin haastattelupyyntöihin, STM kirjoittaa oikeuskanslerille lähettämässään vastauksessa.

Oikeuskansleri halusi tietää, mihin perustuu tietojen salassapito?

Oikeuskansleri kirjoitti STM:lle toukokuussa lähettämässä selvittelypyynnössään, että STM on todennut, ettei koronaan liittyviä luottamuksellisia tietoja voitu antaa julkisuuteen ennen kuin niihin liittyvät päätökset oli valtioneuvostossa tehty.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi tästä linjauksesta huhtikuussa Helsingin Sanomille(siirryt toiseen palveluun).

Oikeuskansleri vaati lisää selvitystä tähän linjaukseen.

– Pyydän STM:ää antamaan selvityksen niistä perusteista, joihin kyseisten tietojen luottamuksellisuus ja salassapito perustuvat, oikeuskansleri totesi selvityspyynnössään.

THL tyrmää oikeuskanslerin näkemyksen

Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselle lähettämässän selvityspyynnössä oikeuskansleri totesi, että arvostelua on herättänyt se, ettei "koronaan liittyvien toimenpiteiden perusteena olevia taustaoletuksia ja laskelmia ole julkaistu kaikilta osin".

THL on eri mieltä oikeuskanslerin kanssa.

– THL noudattaa kaikessa toiminnassaan tarkoin lakia. Valmistuneet mallinnusten tulokset on julkaistu, todetaan Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen antamassa vastauksessa.

THL kuitenkin toteaa vastauksessaan, ettei se ole julkaissut "keskeneräisiä" mallinnuksia.

– THL ei ole julkaissut luonnosmuodossa olevia mallinnuksia ja vastaavia yksittäisten asiantuntijoiden työpapereita niiden sisältämän epävarmuuden ja tarkistamattomien tulosten takia.

Oikeuskansleri selvittää parhaillaan, ovatko STM ja THL toimineet lain mukaisesti koronaan liittyvien tietojen jakamisessa.

Oikeuskansleri antaa päätöksen asiassa myöhemmin.

Lisää aiheesta:

Kuuntele Pääministerin haastattelutunti - pääministeri Sanna Marin (sd.) ottaa kantaa koronaepidemiaan liittyvien tietojen julkistamiseen

Suosittelemme