Hyppää sisältöön

Sitran vaatimuksia ei vauhditeta turvemaakunnan pääkaupungissa – Seinäjoella haetaan uudelle laitokselle turpeenpolttolupaa

Seinäjoen Energia hakee ympäristölupaa uudelle Sevon laitokselle, jossa voidaan polttaa puupolttoaineita ja turvetta.

Seinäjoen voimalaitos polttaa turvetta ja tuottaa kaukolämpöä. Kuva: Anssi Orrenmaa
Elina Niemistö

Polttoturpeen alasajotavoitteista huolimatta Seinäjoen Energia pitää edelleen turpeen uusissa investointisuunnitelmissaan.

Yhtiö hakee parhaillaan ympäristölupaa aluehallintovirastolta uuteen polttolaitokseen Seinäjoen voimalaitoksen tontille. Uuden kattilan polttoaineita voivat olla puuperäiset polttoaineet sekä turve. Myös Kapernaumiin sijoittuvasta investoinnista päätetään näinä päivinä. Turve on mukana myös Kapernaumin laitoksen valikoimassa ja ympäristölupa on jo saatu.

Turpeen korvaamista on selvitetty jo jonkin aikaa, mutta selkeitä ja helppoja vaihtoehtoja ei ole löytynyt.

– Kyllä meillä on ihan sama ajatus kuin muillakin, että tullaan turpeenpoltosta luopumaan. Nämä ovat kuitenkin pitkäjänteisiä päätöksiä ja pitää löytää hyviä vaihtoehtoja, sanoo Seinäjoen Energian toimitusjohtaja Vesa Hätilä.

Uusilla ei vielä korvata

Etelä-Pohjanmaan maakunta on koko maan eniten turvetta käyttävä maakunta. Sen kaukolämmöstä 60 prosenttia koostuu edelleen turpeesta.

Seinäjoen kaupungin kaukolämmöstä 80 prosenttia tuotetaan turpeella. Lämpö tulee pääosin Seinäjoen voimalaitokselta eli Sevolta, joka on tullut elinkaarensa päähän.

Hätilä sanoo, että kun kivihiilestä ja turpeesta ollaan luopumassa, se ei ole mikään pieni ja nopea muutos. Korvaaminen tulee tapahtumaan vähitellen ja usealla eri energian- ja lämmönlähteellä. Tällä hetkellä valikoimassa on öljy, pelletti, puumassa ja turve.

– Jos kaikki ryhtyvät polttamaan puuta, mikä on puun saatavuus ja puun hinta sen jälkeen, kysyy Hätilä.

– Pitää olla vaihtoehtoja. Puhutaan pienydinvoimalasta, geotermisestä lämmöstä ja hukkalämmöstä, mutta ei niillä korvata vielä tällä hetkellä Seinäjoen laitoksen kokoista laitosta. Tekniikka ei ole vielä nin valmis, mutta kymmenen vuoden päästä tilanne voi olla ihan eri, sanoo Hätilä.

Hiilineutraalius tähtäimessä silti

Seinäjoen uuden voimalaitoksen yksi polttoaine voisi olla jäte. Uudessa kattilassa sitä voitaisiin polttaa myös yhdessä puuainesten ja turpeen kanssa. Riittääkö pohjalaisten jäte, on toinen kysymys.

– Nyt tehdään selvityksiä ja mietitään vaihtoehtoja. Se on yksi meidän pääasia tänä vuonna ja ratkaisut tuodaan syksyllä yhtiön hallituksen päätettäväksi. 2030 mennessä Seinäjoen Energia tulee oleman hiilineutraali, vakuuttaa Hätilä.

Sekä Seinäjoen kaupunki että Seinäjoen Energia ovat päättäneet tavoitella hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Se on jopa nopeampi aikataulu kuin Suomen valtiolla.

Lue seuraavaksi:

Sitra haluaa eroon kiistellystä turpeesta etuajassa – Turveyrittäjä Ylelle: Toive on, että saisi hoitaa alueet kunnialla loppuun

Kansanedustaja Savola kritisoi turveselvitystä: "Sitran uskottavuus nolla. Yhtään alan toimijaa ei ollut mukana."

Seinäjoen Energian on tehtävä pian päätös, mitä Sevon voimalaitoksessa poltetaan vai poltetaanko mitään?

Suosittelemme sinulle