Hyppää sisältöön

Perussuomalaisten Mäenpään syytesuojasta puhkesi kiivas väittely: Arhinmäki syytti vihapuheen suojelusta, Halla-aho varoitti kierteestä

Historiallinen tapaus repi eduskuntakeskustelussa kokoomuksen ja keskustan rivit.

Kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 24. kesäkuuta.
Perustuslakivaliokunta esitti viime viikolla eduskunnalle, että perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään syytesuoja poistettaisiin.
Antti Pilke

Eduskunta kiisteli keskiviikkona neljä ja puoli tuntia poikkeuksellisesta tapauksesta, joka koskee kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) syytesuojan poistamista.

Kyse on siitä, että valtakunnansyyttäjä on pyytänyt eduskunnalta lupaa asettaa Mäenpää syytteeseen hänen viimekesäisistä puheistaan. Mäenpää rinnasti puheenvuorossaan eduskunnassa turvapaikanhakijat vieraslajeihin.

Viime viikolla perustuslakivaliokunta esitti eduskunnalle, että Mäenpään syytesuoja poistettaisiin.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki korosti keskiviikkona, että perustuslain linjaus kansanedustajan koskemattomuudesta on erittäin tärkeä, mutta se ei tarkoita, että kansanedustaja olisi lain yläpuolella.

Arhinmäki syytti puhtaasti poliittiseksi ratkaisuksi sitä, ettei oikeuslaitokselle annettaisi mahdollisuutta selvittää mahdollista rikosta.

– Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat ilmoittaneet vastustavansa luvan antamista syytteen nostamiselle, ja tämän kannalla oli myös kaksi kolmasosaa kokoomuslaista perustuslakivaliokunnassa. Tämä joukko haluaa siis poliittisista syistä suojella vihapuhetta ja rasismia mahdolliselta syytteeltä ja tuomiolta, Arhinmäki väitti.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, että kansanedustajan syytesuojaa ei ole purettu salipuheiden takia sataan vuoteen.

Halla-ahon mukaan ennennäkemättömän syyteluvan antaminen tarkoittaisi, että Mäenpään puhe olisi ”ennennäkemättömän kauhea”. Halla-ahon mukaan jokainen voi pohtia, onko näin.

Halla-aho alleviivasi, että syytesuojaan on painavat perusteet.

– Kautta maailman ja historian huonoilla vallanpitäjillä on ollut halu vaientaa kriitikot, hän huomautti.

Halla-aho sanoi, että jos syytelupa annettaisiin, se olisi ensimmäinen, mutta ei hänen mukaansa suinkaan viimeinen kerta.

– Siitä tulisi toimintatapa, ja syyttämispyyntöjen perusteet kävisivät kerta kerralta absurdimmaksi.

Kansanedustajille on perustuslaissa turvattu tavallista laajempi puheoikeus, ja Mäenpään tapaus linjaa osaltaan sitä, missä sen rajat kulkevat.

"Poliitikkojen sananvapaus ei kata kansanryhmää vastaan kiihottamista"

Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela korosti puheessaan, että yksikään perustuslakivaliokunnan kuulemista perustuslakiasiantuntijoista ei asettunut Mäenpään syytesuojan säilyttämisen kannalle. Hän jatkoi, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on päättänyt toistuvasti, että edes poliitikkojen normaalia laajempi sananvapaus ei kata kansanryhmää vastaan kiihottamista tai muuta ihmisoikeuksien polkemista.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman puolestaan painotti, että eduskunnassa ei arvioida syyllisyyttä, vaan sitä, onko epäilty rikos sellainen, joka on syytä antaa tuomioistuimen arvioitavaksi. Hän huomautti, että tätä perustuslakivaliokunta esittää.

Lindtman moitti, että Halla-aho ilmoitti jo ennen perustuslakivaliokunnan käsittelyä, että perussuomalaiset tulevat estämään Mäenpään syyttämisen. Hän huomautti Halla-ahon todenneen, että syytesuoja on luotu sitä varten, ettei politiikkaa siirretä eduskunnasta tuomioistuimeen.

– Arvoisa edustaja Halla-aho, yhtä lailla tuomiovaltaa ei tule siirtää eduskuntaan. Se ei ole meidän tehtävämme, Lindtman sanoi.

Eduskuntakeskustelun aloitti keskiviikkona perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.), joka sanoi, että kansanedustajan puhevapautta ei ole tarkoitettu rajoittamattomaksi.

Kokoomuksessa rivit hajallaan

Eduskunta äänestää Mäenpään syytesuojan murtamisesta perjantaina, jolloin ryhmäkuri ei sido edustajien käsiä.

Ainakin oppositiopuolue kokoomuksen ja hallituspuolue keskustan rivit ovat repeämässä äänestyksessä, mikä kävi pian ilmi myös eduskuntakeskustelussa keskiviikkona.

Syytesuojan murtamista puoltaneeseen perustuslakivaliokunnan mietintöön jättivät perussuomalaisten valiokuntakolmikon lisäksi vastalauseensa kokoomuksen Wille Rydman ja Heikki Vestman.

Syyttämislupa vaatii taakseen viisi kuudesosaa kansanedustajista, joten perussuomalaisten ryhmä pystyy estämään sen yksin.

Rydman perusteli kantaansa keskiviikkona muun muassa sillä, että viiden kuudesosan vaatimus on olemassa, jotta politiikkaa ei tehtäisi oikeusistuinten kautta.

Rydman korosti, että perustuslaki turvaa sananvapauden ja aivan erityisesti poliittisen puheen vapauden, joten eduskunnan salissa käytetyt puheenvuorot kuuluvat sananvapauden ydinalueeseen.

Toisin kuin Rydman, kokoomuksen Pihla Keto-Huovinen sanoi, että eduskunnan tulisi osoittaa syyttämislupa myöntämällä, että kansanedustaja ei voi sanoa mitä vain. Keto-Huovinen totesi, että kiihottamista kansanryhmää vastaan on pidettävä vakavana tekona.

– Olen pettynyt, että asiasta tuli eduskunnassa poliittinen näytelmä. Se missä sananvapauden rajat kulkevat, ei saa olla poliittinen kysymys, koska se on mitä suurimmassa määrin juridinen kysymys, Keto-Huovinen sanoi.

Edustaja: Mäenpään puheet kuin 1930-luvun Saksasta

Keskustan Hanna-Leena Mattila sanoi puolestaan kammoksuvansa entisenä historianopettajana Mäenpään retoriikkaa, jossa on hänen mukaansa samankaltaisuutta 1930-luvun Saksaan.

Mattila katsoi, että valtakunnansyyttäjän mukaan Mäenpään vieraslajipuheet voidaan ymmärtää myönteisenä suhtautumisena turvapaikanhakijoiden ja muslimien hävittämiseen.

Myös Mikko Kärnä (kesk.) sanoi pitävänsä Mäenpään puhetta törkeänä ja moitittavana, mutta hän ei kuitenkaan aio äänestää syytesuojan murtamisen puolesta.

– Arvioisin eri tavoin, jos Mäenpää olisi esittänyt vaikkapa joukkotuhontaa tai kapinaan maan laillista hallitusta vastaan. Kyse on huonosta, moitittavasta rasistisesta kielikuvasta.

Kärnä tarjosi esimerkiksi Unkaria, jossa hallituksen koronatoimien kritisoinnista on saattanut saada vankeutta. Hän varoitti, että Suomessa voi olla tulevaisuudessa monenlaisia hallituksia, jotka voivat kriminalisoida erilaisia asioita.

– Jos lähtisimme tällaisessa päiväsakkotapauksessa murtamaan syytesuojaa, olisimme hyvin kaltevalla pinnalla.

Kaisa Juuso (ps.) puolestaan löi Mäenpään puheet leikiksi. Juuso kertoi naurahtaneensa eduskuntasalissa Mäenpään vieraslajipuheenvuoron aikana.

– Se oli huumoria. Siksi minua ihmetyttää suhteeton keskustelu, joka on herännyt jälkikäteen.

Sebastian Tynkkynen (ps.) taas pauhasi, että perjantain äänestyksessä katsotaan, kuinka moni eduskunnassa on "demokratian vihollinen".

Oppositiossa ärsyynnyttiin Arhinmäen puheenvuorosta

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi, että mikäli eduskunta ei päädy antamaan syytelupaa, se ei tarkoita, että kansanedustaja saisi jatkossa rikkoa lakia. Oppositiopuolue kristillisdemokraatit on syyteluvan antamista vastaan.

– Käräjäsali ei ole oikea paikka ratkoa poliittisia tai vaikka raamatun tulkintaan liittyviä kiistoja. Nämä ovat keinoja, joita käytetään diktatuurissa, ei demokratioissa, Räsänen sanoi.

Räsänen arvosteli, että ainakin Arhinmäki leimasi heti keskustelun aluksi syyteluvan vastustajat vihapuheen suojelijoiksi. Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi olevansa surullinen Arhimäen ja vihreiden Iiris Suomelan väitteestä, että syytesuojan kumoamisen vastustajat suojelisivat vihapuhetta tai rasismia.

Essayah korosti, että kyse on nimenomaan kansanedustajan syytesuojan suojelemisesta.

– Tulkoon nyt jokaiselle tässä salissa selväksi, että en pidä Mäenpään puhetta asiallisena, hän selvitti.

Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) painotti, että eduskunta ei ole arvioimassa Mäenpään syyllisyyttä vaan sitä, "tulisiko hänen syyllisyyttään tarkastella kuten muidenkin ihmisten syyllisyyttä Suomessa".

– Yksikään perustuslakivaliokunnan kuulema asiantuntija ei suosita syytesuojan säilyttämistä. Tulisi olla erittäin painavat perusteet, että eduskunta näin päättäisi tehdä, Kontula sanoi.

Poliisi katsoi alkuvuonna esitutkinnan jälkeen, että Mäenpään on syytä epäillä syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Aiheesta voi keskustella torstai-iltaan klo 23.

Lue lisää:

Eduskunta käsittelee historiallista tapausta – 5 kysymystä ja vastausta, kuinka Juha Mäenpään vieraslajipuhe eteni syytesuojaäänestykseen

Analyysi: Jos perussuomalaisten periaate pitää, eduskunnan istuntosalista voi tulla paikka, jossa voi sanoa aivan mitä tahansa

Perustuslakivaliokunta: perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään syytesuoja olisi poistettava – Halla-aho syyttää politisoitumisesta

Suosittelemme sinulle