Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Suosittu kieltenoppimissovellus Duolingo opettaa nyt myös suomea – "Se on yksi kaikkien aikojen toivotuimpia kieliämme"

Duolingolla on yli 300 miljoonaa käyttäjää maailmanlaajuisesti.

Duolingo bird in the sauna
Duolingo mainostaa suomen kieltä muun muassa sauna-teemalla. Kuva: Duolingo
Petri Burtsoff,
Egan Richardson
Avaa Yle-sovelluksessa

Suosittu ja maksuton kielten oppimiseen tarkoitettu Duolingo-sovellus opettaa nyt myös suomea.

Yritys markkinoi suomea eksoottisena ja äärimmäisen erilaisena kielenä, joka inspiroi muun muassa tunnettua fantasiakirjailijaa J.R.R. Tolkienia.

– Suomi on yksi kaikkien aikojen toivotuimpia kieliämme. Ihmiset eri puolilla maailmaa ovat jo pidemmän aikaa pyytäneet meitä ottamaan sen valikoimaamme, Duolingon markkinointipäällikkö Colin Watkins kertoi Yleisradiolle.

Duolingo uses gamification to encourage language learners.
Esimerkki suomen opiskelusta Duolingon kautta. Kuva: Duolingo

Duolingo näkee suomen kielessä runsaasti potentiaalia. Suomessa asuu Watkinsin mukaan puoli miljoonaa ihmistä, jotka eivät puhu äidinkielenään suomea tai ruotsia. Duolingon tavoitteena on saada heistä joka kymmenes oppimaan suomea Duolingo-sovelluksen kautta.

Tämän lisäksi yritys toivoo tavoittavansa "miljoonat ulkomailla asuvat suomalaiset", jotka rakastavat suomalaista kulttuuria. Watkinsin oma unelma on saada suomensukuiset Hollywood-julkkikset Matt Damon ja Pamela Anderson opiskelemaan suomea Duolingon avulla.

Suomessa asuvat ulkomaalaiset innostuivat uutisesta

Suomen kielen oppiminen on haastavaa monelle Suomeen muuttavalle ulkomaalaiselle. Yksi heistä on Britanniasta kotoisin oleva Jyväskylän yliopiston lingvistiikan yliopistonlehtori Dave Sayers.

Hän vertaa kielten oppimista kolmioon. Englanti on ylösalaisin oleva kolmio.

– Jos opit sitä hieman, ihmiset ymmärtävät sinua. Jos taas haluat puhua akateemista tai ammatillista englantia, vaatii se paljon opettelua, Sayers kertoo Ylelle.

Kaksi vuotta Suomessa asunut ja suomea opiskeleva Sayers sanoo, että suomen osalta kolmio on toisinpäin.

– Tullaksesi ymmärretyksi, sinun pitää oppia valtava määrä kielioppia. Mutta kun olet tehnyt sen, edistyminen ammattitaitoisemmaksi puhujaksi on helpompaa, hän uskoo.

Duolingo on kielten opiskeluun tarkoitettu ilmainen oppimissovellus. Käyttäjä voi vertailla edistymistään ja kilpailla tuloksissa kavereidensa kanssa.
Duolingo on kielten opiskeluun tarkoitettu ilmainen oppimissovellus. Käyttäjä voi vertailla edistymistään ja kilpailla tuloksissa kavereidensa kanssa. Kuva: Juha Hintsala / Yle

Sayersia houkuttelee opetella kieltä mobiilisovelluksen kautta omaa tahtia, ja hän kertoo aikovansa ottaa Duolingon avuksi suomen opinnoissaan.

Lue täältä Yle Newsin englanninkielinen juttu Duolingosta ja suomen opiskelusta: Duolingo launches its 'most-requested course ever': Finnish

Sayers on kokenut suomen opiskelun vaikeaksi. Hän ei ole yksin.

– Olen odottanut tätä jo vuosia, sanoo Suomessa 17 vuotta asunut britti Joel Willians. Hän markkinoi Duolingoa omalla kampanjallaan, jonka tarkoituksena on löytää "maailman onnellisin sana".

Williansin mukaan hän oppi nopeammin hiihtämään kuin puhumaan suomea.

– Se harmittaa minua. Haluan oppia puhumaan suomea sujuvasti, hän sanoo.

Voiko Duolingolla oppia puhumaan suomen sujuvasti?

Duolingoa käyttää maailmanlaajuisesti yli 300 miljoonaa ihmistä ja Suomessa sen suosituimmat kielet ovat espanja, ranska ja ruotsi. Oppimismenetelmä perustuu lyhyisiin kännykällä tehtäviin kursseihin, jotka käyttäjä suorittaa omaa tahtiaan.

Suomen kielen kurssin on luonut vapaaehtoisista koostuva ryhmä. Heistä yksi on Pohjois-Savosta kotoisin oleva Mari Kröger.

– Duolingon lähestymistapa kielten oppimiseen perustuu tapaan, jolla lapsi oppii, hän kertoo Yleisradiolle.

Krögerin mukaan alussa toki opetetaan hieman kielioppia, mutta sen jälkeen oppiminen on vapaampaa ja perustuu siihen, että kieltä opiskeleva oivaltaa itse sen, miten kieltä opitaan.

The app asks users to focus on usable language, rather than grammar rules.
Esimerkki suomen opiskelusta Duolingon avulla. Kuva: Duolingo

Watkinsin mukaan Duolingon tavoitteena ei ole opettaa käyttäjiä puhumaan mitään kieltä täysin sujuvasti. Duolingo pyrkii täydentämään perinteistä kielten opiskelua tai tarjoamaan pohjan, jolta jatkaa opintoja pidemmälle.

Otaniemen lukion ranskan ja englannin opettajalla Tytti Tenhusella on kokemusta Duolingon käytöstä osana opetusta.

Varsinkin ranskaa opiskeleville siitä on ollut hänen mukaansa paljon apua.

– Varsinkin aloittelijoilla ja keskitason opiskelijoilla on paljon uusia sanoja opittavanaan, hän sanoo.

Tenhusen mukaan pelinomaiset tavat oppia kieltä pitäisi saada vahvemmin osaksi opetusjärjestelmää.

Suosittelemme