Hyppää sisältöön

Vieläkö kaatopaikoilla on lokkeja, rottia ja ällöttävää lemua? – Katso kello 12.00 alkaen, millainen on hellepäivä modernissa jätekeskuksessa

Jätevuorten paikalla on nyt maisemoituja kukkuloita, ja työtehtävien lisäksi suuria muutoksia on tullut esimerkiksi lintujen elinoloihin.

Kaatopaikat ovat historiaa - näin toimii nykyaikainen jätteenkäsittelykeskus
Kaatopaikat ovat historiaa - näin toimii nykyaikainen jätteenkäsittelykeskus
Anna Sirén

Kansan suussa termi kaatopaikka elää ja voi hyvin, mutta todellisuudessa perinteisistä kaatopaikoista on luovuttu jo ajat sitten. Niiden tilalla on nykyaikaisia jätekeskuksia, joissa jätteet lajitellaan tarkasti hävitettäväksi tai jatkosijoitettavaksi.

Yle Tampereen suorassa lähetyksessä vieraillaan Tarastenjärven jätekeskuksessa Tampereen ja Kangasalan rajamailla. Jätekeskus toimii tiiviissä yhteistyössä vieressä kohoavan Tammervoiman jätteenpolttolaitoksen kanssa.

Vuonna 1974 perustetun kaatopaikan alkuperäisestä käyttötavasta kertovat enää kaksi vihreäksi maisemoitua korkeaa kukkulaa, joihin ennen päätyi kaikki jäte laatuun katsomatta.

Jätekeskusten muuttuminen vuosikymmenten mittaan on tarkoittanut muutoksia paitsi työtehtäviin myös alueen eläimille. Kaatopaikka-aikoina lokit kiersivät paikkakunnalta ja penkalta toiselle, ja rottia näkyi joka nurkalla. Nyt rotat ovat vähentyneet merkittävästi, ja lokeillakin on edessään viimeinen kesä Tarastenjärvellä.

Kesäiselle kierrokselle Tarastenjärvelle johdattavat toimittajat Anna Sirén ja Katri Tapola. Matkalla tavataan mm.Tammerwoiman jätteenpolttolaitoksen kunnossapitopäällikkö Ville Leskinen, Tarastenjärven jätehuollon käsittelypäällikkö Jarkko Jylhä,kaatopaikka-ajat hyvin muistavaeläköitynyt tekninen johtaja Veikko Tervo sekä alueen linnustoa yli kaksikymmentä vuotta kartoittanut Hannu Koskinen.

Suosittelemme sinulle