Hyppää sisältöön

Itämerellä uiskentelee säännöllisesti vain yksi valaslaji, ja siitä kaivataan jälleen havaintoja – oletko nähnyt uhanalaista pyöriäistä?

Myös pullokuonodelfiineistä kaivataan havaintotietoja.

Itämerellä esiintyy säännöllisesti yksi valaslaji, pyöriäinen. Kuva: Esko Jämsä / AOP

Äärimmäisen uhanalaisista pyöriäisistä kerätään taas havaintotietoja Itämereltä. Ympäristöministeriön tiedotteessa kerrotaan (siirryt toiseen palveluun), että Itämeren pääaltaan pyöriäispopulaation koon arvioidaan akustisen seurannan perusteella olevan vain noin 500 yksilöä.

Havaintotietoja keräävät ympäristöministeriö ja Ahvenanmaan maakuntahallitus kaipaavat seurannan tueksi myös näköhavaintoja kansalaisilta, sillä ne ovat tärkeitä lisätiedon lähteitä. Havainnoista voi raportoida esimerkiksi ymparisto.fi-sivuston havainnointilomakkeen (siirryt toiseen palveluun) kautta, ja eläimestä kannattaa ottaa kuvia ja videoita.

Pyöriäishavaintokampanjoita on tehty jo vuodesta 2001.

– Kampanjoiden aikana on saatu yhteensä noin 70 varmistettua havaintoa noin 120 yksilöstä. Kaikki havainnot ovat todella tärkeitä, sillä niiden avulla saamme arvokasta tietoa pyöriäisten esiintymisestä merialueellamme ja sen perusteella voimme arvioida muun muassa suojelu- ja tutkimustarpeitamme, kertoo neuvotteleva virkamies Penina Blankett ympäristöministeriöstä.

Akustista seurantaa on tehty vuodesta 2011 lähtien, ja sen perusteella pyöriäisiä esiintyy säännöllisesti Ahvenanmaan ja Saaristomeren eteläpuolisella avomerialueella.

Pyöriäinen on ainoa Itämerellä säännöllisesti esiintyvä valaslaji. Sen tunnistaa parhaiten matalasta, kolmiomaisesta selkäevästä, joka tulee näkyviin merestä pyöriäisen pintakäynnin aikana. Useimmiten pyöriäinen tekee veden pinnassa nopean pyörähdyksen, josta se on myös saanut suomenkielisen nimensä.

Verkkoihin takertunut vahingoittumaton pyöriäinen tulee aina vapauttaa varovasti ja sivusaaliiksi jääneestä, kuolleesta pyöriäisestä tulee ilmoittaa Luonnonvarakeskukselle.

Myös pullokuonodelfiineistä kaivataan havaintoja

Touko- ja kesäkuussa Saaristomerellä ja Suomenlahdella nähtiin kolme pullokuonodelfiiniä, joista kaivataan myös havaintoilmoituksia.

Erityisasiantuntija Olli Loisa Turun ammattikorkeakoulusta kertoo, että alun perin kolmen yksilön ryhmä on nyt ilmeisesti hajonnut.

– Kaksi yksilöä, todennäköisesti emo-poikaspari, on havaittu viimeksi Loviisan ja Kotkan edustalla Suomenlahdella. Yksi yksilö havaittiin viimeksi juhannuksen alla Hangon länsipuolella. Hyvälaatuisten kuvien perusteella voidaan tunnistaa eri yksilöt, jos niitä havaitaan esimerkiksi muualla Itämeren alueella, kertooLoisa.

Delfiinihavainnot voi ilmoittaa mahdollisten kuvien kanssa sähköpostitse suoraan Olli Loisalle (olli.loisa@turkuamk.fi).

Maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön antaman tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaisesti verkkokalastusta suositellaan välttämään alueilla, joilla delfiinejä havaitaan. Eläimiä ei myöskään tule häiritä.

Lue myös:

Pullokuonodelfiini näyttäytyi Kotkan edustalla – harvinaiset vieraat seikkailevat nyt Suomen rannikolla

Harvinainen vieras kävi Pernajanlahdella Loviisassa – kesämökkiläiset näkivät meressä hyppäävän delfiinin

Kemiönsaaren Taalintehtaan pullokuonodelfiinejä seurataan kuuntelulaitteilla – tietoa saadaan erityisesti eläinten ruokailutottumuksista

Ministeriöt suosittavat verkkokalastuksen keskeyttämistä Kemiönsaaren vesillä havaittujen delfiinien turvaksi: listasivat 6 tarkkailuohjetta

Suosittelemme sinulle