Hyppää sisältöön

Sabotaasipuheet eivät tehonneet – ruotsalaiselle menestyspainijalle neljän vuoden dopingpanna

Jenny Franssonin positiivisesta dopingnäytteestä kerrottiin helmikuussa.

Jenny Fransson
Jenny Fransson on saanut neljän vuoden dopingpannan. Kuva: European Pressphoto Agency EPA
STT Urheilu,
Anu Karttunen

Arvokisoissa menestynyt, dopingista kärähtänyt ruotsalaispainija Jenny Fransson on saanut neljän vuoden kilpailukiellon. Talvella kerrottiin, että Franssonin dopingnäytteestä on löytynyt anabolista steroidia metyylitestosteronia.

Käryn myötä 32-vuotias Fransson pudotettiin talvella EM-kisaryhmästä, Ruotsin olympiajoukkueesta ja myös Ruotsin olympiakomitean tuilta. Nyt harteilla on myös pitkä kilpailukielto, joka on ankarin mahdollinen ensi kertaa kärähtäneelle.

– Aiomme totta kai valittaa tästä rangaistuspäätöksestä, Franssonin agentti Mats Larsson kertoi Dagens Nyheter -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Fransson on vakuuttanut syyttömyyttään ja vedonnut muun muassa sabotaasiin. Hänen mukaansa ainoa selitys voi olla se, että samassa harjoitustilassa tai samalla salilla ollut henkilö olisi aiheuttanut hänelle käryn. Jopa painijan Yhdysvaltojen leirillä ollut vesipullo lähetettiin analysoitavaksi tämän epäilyn takia.

Larsson ei ollut yllättynyt tuomiosta, sillä hänen mielestään dopinglautakunnan jäsenet eivät tunne tarpeeksi asian teknisesti monimutkaisia kysymyksiä. Larsson on aiemmin sanonut olevansa melko varma, että laboratoriossa on tehty virhe. Hänen toisen teoriansa mukaan syy näytteen metyylitestoteronijäämiin löytyy Franssonin syömästä kalasta.

Fransson voitti Riossa 2016 olympiapronssia 69 kilon sarjassa. Lisäksi hän on saavuttanut MM-kultaa ja -hopeaa sekä Euroopan mestaruuden.

Lue myös:

Dopingista kärynneitä urheilijoita puolustava fyysikko aikoo pelastaa ruotsalaispainijan tuomiolta – pohtii kielletyn aineen päätyneen olympiamitalistiin kalasta

Ruotsalaispainija Franssonin dopingkäry varmistui – Tokion olympialaiset jäävät haaveeksi

Positiivisen dopingnäytteen antanut ruotsalaispainija uskoo, että vesipullo riittää todisteeksi "sabotaasista" – leirillä mukana ollut pullo lähetetään analysoitavaksi

Ruotsalainen painin maailmanmestari ja Rion olympiapronssinainen antoi positiivisen A-näytteen – syyttää sabotaasia: "Joku samassa harjoitustilassa on tehnyt tämän"

Ruotsalaiset suhtautuvat merkittäviin dopingtapauksiin yllättävän kevyesti – urheilijoiden etninen tausta liitetty käryihin poikkeuksellisella tavalla

Suosittelemme sinulle