Hyppää sisältöön

Kainuun yli pyyhkäisi torstai-iltana raju ukkosrintama, veneitä karkasi ja puita kaatui autojen, rakennusten ja sähkölinjojen päälle

Kenenkään ei ainakaan toistaiseksi tiedetä loukkaantuneen rajun ukkoskuuron aiheuttamissa tuhoissa.

Raju ukkosmyräkkä kaatoi puita Kajaanissa
Raju ukkosmyräkkä kaatoi puita Kajaanissa
Katja Oittinen,
Jaana Hevonoja

Kainuun yli pyyhkäisi torstaina illansuussa raju ukkosrintama. Pelastuslaitoksella on hoidettavanaan satakunta vahingontorjuntatehtävää, kertoi päivystävä palomestari Petri Vehniäinen Kainuun pelastuslaitokselta illalla.

– Puita on kaatunut rakennusten, autojen ja sähkölinjojen sekä rataosuuden päälle. Ainakin muutama metsäpalo on salaman iskusta syttynyt, Vehniäinen kertoi.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, että kukaan olisi loukkaantunut rajusta myräkästä huolimatta.

– Tuuli oli puuskissa kovaa ja irrotteli mennessään myös veneitä laitureista.

– Jonkin verran myräkän aikana tuli rakeita, mutta aika vähän vettä. Riskinä onkin, että salamat ovat sytyttäneet paloja, joista ei vielä tiedetä, palomestari kertoo.

Ukkoskuuro oli vajaassa tunnissa ohi.

Vehniäinen sanoo, että eniten myräkän tuhoja löytyy ilmoitusten perusteella Kajaanin Paltaniemen alueelta.

Paltaniemen uimarannalla hellepäivän torstai-iltaa oli viettämässä kajaanilainen Maijaliisa Mikkonen. Hän kertoo Ylelle, että sää ei vaikuttanut aluksi uhkaavalta.

Maijaliisa Mikkosen mukaan Paltaniemen uimarannalla oli aika paljon ihmisiä, kun voimakas ukkosmyräkkä yllätti kainuulaiset hellepäivän jälkeen torstaina. Kuva: Maijaliisa Mikkonen

– Oli todella lämmintä ja rannalla oli aika paljon uimareita. Oulujärven selällä oli tummia pilviä, mutta rannalla paistoi aurinko.

Pilvet järven yllä alkoivat salamoida ja Mikkonen seurueineen tuli pois uimasta. Kymmenessä minuutissa ukkosmyräkkä iski päälle: tuuli oli voimakasta ja pöllytti hiekkaa rannassa.

Torstai-illan ukkosmyräkkä nousi nopeasti Oulujärven yltä mantereelle kovan tuulen perässä. Kuva: Maijaliisa Mikkonen

– Me ehdimme autoon suojaan. Uimarannalle päin viettävässä rinteessä oli puita kaatunut tien ylle, ja ajoimme autolla niiden ali. Paltaniemellä näkyi paljon juurineen kaatuneita puita, Mikkonen kertoo.

Pohjois-Savossa Sonkajärvellä pelastuslaitos oli sammuttamassa ennen puolta yötä todennäköisesti salaman sytyttämää noin puolen hehtaarin maastopaloa.

Kainuussa pelastuslaitoksen ilta oli kulunut pitkälti puunraivaustöissä.

Saitko sinä kuvan ukkosesta? Voit jakaa kuvasi alla.

Katso Ylen kuvajoukkoistuksen säännöt täältä.

Lähettämällä kuvan Ylelle joukkoistuksen yhteydessä annat oikeuden käyttää, jakaa ja tarvittaessa muokata kuvaa kaikissa Ylen palveluissa. Lähetäthän vain itse ottamiasi kuvia. Yksityistilanteissa kysy lupa kuvassa näkyviltä ihmisiltä.

Lue myös:

Kesän lämpöennätyksiä rikottiin – torstain korkein lukema 33,5 astetta mitattiin Satakunnassa Kankaanpään Niinisalossa

Suosittelemme sinulle