Hyppää sisältöön

CDC: Yhdysvalloissa jopa 23 miljoonaa koronavirustartuntaa

Yhdysvaltain tautikeskus CDC arvioi, että maassa saattaa olla jopa kymmenen kertaa enemmän koronavirustartuntoja kuin mitä nyt on todettu.

Yhdysvalloissa on maan tautikeskuksen mukaan jopa kymmenkertainen määrä koronavirustartuntoja nyt todettuihin verrattuna. Kuvassa ihmiset hakivat ruoka-avustuksia New Yorkissa huhtikuussa. Kuva: Justin Lane / EPA
STT,
Markus Heikkilä

Yhdysvalloissa koronavirustartuntojen määrä saattaa todellisuudessa olla kymmenkertainen, arvioi maan tautikeskus CDC. Asiasta kertoo muun muassa Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvalloissa on vahvistettu 2,3 miljoonaa tartuntaa. Tautikeskuksen arvioon perustuen maassa voisi todellisuudessa olla 23 miljoonaa virustartunnan saanutta.

Keskuksen pääjohtajan Robert Redfieldin mukaan arvio perustuu ympäri maata kerättyihin verinäytteisiin, joista testattiin vasta-aineita. Hän kertoi toimittajille, että jokaista tartuntaa kohti kymmenestä näytteestä löydettiin vasta-aineita.

CDC:n pääjohtaja Robert Redfield Kuva: Lehtikuva / AFP

– On selvää, että monet kansalaiset ovat vielä alttiita virukselle. Paras arviomme on, että jokaista tähän mennessä raportoitua tapausta kohden on oikeasti kymmenen kertaa enemmän tartuntoja, Redfield sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

CDC:n viranomaiset ja Yhdysvaltojen johtava tartuntatautien asiantuntija Anthony Fauci ovat sanoneet aiemmin, että jopa 25 prosenttia viruksen kantajista voi olla oireettomia.

– Tilanne on edelleen vakava, mutta nyt tilanne on eri kuin maalis-huhtikuussa, Redfield sanoi toimittajille torstaina.

Hänen mukaansa tällä hetkellä tapauksia todetaan enemmän nuorten keskuudessa, joiden oireet eivät välttämättä ole vakavia eikä hengenvaarallisia.

– On olemassa vielä valtava määrä ihmisiä, jotka ovat haavoittuvaisia. Se on edelleen mahdollisesti tappava tauti. Se on kuin noppaa heittäisi, jos saa tuon taudin. Se on myös nopan heittoa muiden ihmisten puolesta, joihin mahdollisesti voi tartuttaa taudin, Johns Hopkinsin yliopiston julkisen terveyden osaston varadekaani Joshua Sharfstein sanoi AP:n mukaan.

Uusi arvio perustuu CDC:n tutkimuksiin verinäytteistä, joita on kerätty maanlaajuisesti Yhdysvalloissa.

Ennätysmäärä tartuntoja kolmessa osavaltiossa

Yhdysvalloissa on vahvistettu eniten koronavirustartuntoja ja virukseen liittyviä kuolemia koko maailmassa. Maassa todettiin keskiviikkona yhteensä 34 339 uutta koronavirustartuntaa, selviää Johns Hopkinsin yliopiston tilastoista. Se on yksi suurimmista päivittäisistä lukemista pandemian alun jälkeen. Floridassa ja Texasissa todettiin molemmissa yli 5 000 tartuntaa, uudet päivittäiset ennätyslukemat molemmissa osavaltioissa. Kaliforniassa tuli myös uusi päivittäisennätys yli 7 000 tartunnalla.

Texasin kuvernööri Gregg Abbott sanoi torstaina, että osavaltion uudelleenavaaminen on nyt laitettu tauolle, kertoo CNN (siirryt toiseen palveluun). Hän myös määräsi, että sairaalasängyt tulee varata koronaviruspotilaille. Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom sen sijaan julisti 16 miljardin dollarin hätäavun koronaviruksen vastaiseen taisteluun. Newsomin mukaan myös Kaliforniassa uudelleenavaamisen toimet voidaan laittaa tauolle ja jopa "mennä taaksepäin", jos koronaluvut jatkavat nousuaan.

Johns Hopkinsin yliopiston tilastojen mukaan koko maassa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin 122 481 ihmistä.

Keskiviikkona kerrottiin uudesta mallinnuksesta, jonka mukaan Yhdysvalloissa kuolee yhteensä lähes 180 000 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin lokakuuhun mennessä. Ennuste on tullut hieman alaspäin edellisestä. Kesäkuun 15. päivä tehdyssä ennusteessa lokakuun alkuun mennessä olisi kuollut 201 000 ihmistä.

Washingtonilaisen terveystutkimuslaitoksen tekemän mallinnuksen mukaan jopa 33 000 ihmisen henki pystyttäisiin säästämään, mikäli 95 prosenttia yhdysvaltalaisista pitäisi kasvosuojusta aina ollessaan julkisilla paikoilla.

Lue lisää: Uusimmat uutiset koronaviruksesta

Suosittelemme sinulle