Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Palkitulle teatteri- ja elokuvaohjaajalle tuomio kavalluksesta Venäjällä – ei joudu kuitenkaan vankilaan

Ohjaaja Kirill Serebrennikov on arvostellut Venäjän hallintoa taiteen sensuroimisesta.

Mies istuu autossa maski kasvoillaan
Teatteriohjaaja Kirill Serebrennikov poistui maanantaina autolla oikeustalolta Moskovassa. Kuva: Valeri Šarifulin / AOP
Markus Myllyoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäläinen teatteriohjaaja Kirill Serebrennikov välttyy vankeustuomiolta. Moskovalainen tuomioistuin katsoi perjantaina aamupäivällä antamassaan tuomiossa Serebrennikovin syyllistyneen kavallukseen, ja kertoi iltapäivällä määräävänsä rangaistukseksi kolme vuotta ehdollista vankeutta.

Syyttäjät olivat vaatineet ohjaajalle kuuden vuoden vankeustuomiota.

Syyttäjien mukaan Serebrennikovin johtama ryhmä kavalsi 129 miljoonaa ruplaa eli noin 1,67 miljoonaa euroa valtion varoja. Myös kolme muuta syytettyä tuomittiin perjantaina tapauksessa syyllisiksi. Serebrennikov on kiistänyt syytteet.

Tuomari Olesja Mendelejeva sanoi, että Serebrennikov voi sovittaa tekonsa istumatta vankilassa. Tuomioistuin määräsi Serebrennikovin kollegoineen palauttamaan rahat, ja lisäksi häntä kiellettiin johtamasta minkäänlaista kulttuuriyhteisöä.

Kulttuuripiireissä syytteitä pidetty poliittisina

Moskovalaista Gogol-teatteria johtanut Serebrennikov, 50, sai kavallussyytteen kolmisen vuotta sitten. Sen jälkeen hän oli 1,5 vuotta kotiarestissa, kunnes vapautui takuita vastaan viime vuoden huhtikuussa.

Syytteet ovat kuohuttaneet Venäjän kulttuuripiirejä, ja niitä on pidetty poliittista syistä tekaistuina. Viime viikolla Venäjän kulttuuriministerille jätettiin syytteistä luopumista vaativa adressi, jonka oli allekirjoittanut yli 3 000 venäläistä kulttuurialan toimijaa.

Serebrennikov on tullut tunnetuksi paitsi teatteri-, myös baletti- ja elokuvaohjaajana. Viime vuonna hänet palkittiin parhaasta ohjauksesta Venäjän elokuva-alan Nika-palkinnolla.

Uutista ja otsikkoa on päivitetty klo 17.11: Tuomioistuin kertoi Serebrennikovin rangaistuksen.

Aiemmin aiheesta:

Sensuuria arvostellut ohjaaja Kirill Serebrennikov asetettiin Venäjällä syytteeseen miljoonakavalluksesta 22.8.2017

Bolšoi-teatteri luopui ensi-iltaan tulevasta baletista – Syyksi väitetään Venäjän kulttuuriministerin huolta homopropagandasta 10.7.2017

Suosittelemme