Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kainuun raju ukkosmyräkkä ei saanut omaa nimeä, mutta jätti jälkeensä mittavat tuhot – katso video

Ukkosrintama moukaroi pahiten Kajaanissa ja Sotkamossa: puita kaatui autojen, rakennusten, junaradan ja sähkölinjojen päälle.

Katso, miltä näytti "Uuno-myrskyn" aikana ja sen jälkeen.
Katja Oittinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Torstai-iltana kuuden aikaan Kajaanissa Paltaniemen uimarannalla hellepäivästä nauttinut Maijaliisa Mikkonen joutui pakenemaan Oulujärveltä päälle noussutta ukkosrintamaa autoon. Kovan tuulen jäljessä mantereelle seurannut ukkonen satoi vettä ja jonkin verran rakeita.

– Ukkosmyräkkä iski päälle kymmenessä minuutissa. Rannalla oli aika paljon uimareita ja pilvet alkoivat salamoida jo järven päällä, Mikkonen kertoi Ylelle torstaina.

– Uimarannalle päin viettävässä rinteessä oli puita kaatunut tien ylle, ja ajoimme autolla niiden ali. Paltaniemellä näkyi paljon juurineen kaatuneita puita.

Mustat pilvet ovat järven yllä, rannalla ja vedessä on ihmisiä.
Maijaliisa Mikkosen mukaan Paltaniemen uimarannalla oli aika paljon ihmisiä, kun voimakas ukkosmyräkkä yllätti kainuulaiset hellepäivän jälkeen torstaina. Kuva: Maijaliisa Mikkonen

Osassa Kainuuta kulkenut raju ukkosrintama aiheutti Kainuun pelastuslaitokselle torstaina satakunta vahingontorjuntatehtävää. Paltamon ja Manamansalon kautta Oulujärveltä Kajaaniin rantautunut myrsky riehui myös Nuasjärvellä Sotkamossa.

Myräkkä oli ohi tunnissa.

Loukkaantumisia ei myrskyn jäljiltä ole tiedossa, mutta omaisuus- ja metsävahingot arvioidaan mittaviksi. Metsätuhoja arvioidaan olevan kymmenien tuhansien mottien edestä, mutta määrä tarkentuu tulevien viikkojen aikana.

– Kainuuta on nyt kuritettu. Toissa vuonna oli lumituhot ja vajaa kymmenen vuotta sitten oli vastaava syöksyvirtausrintama, joka tuhosi tuhansia kiintokuutiometrejä puuta, harmitteli Kainuun Metsähoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Klemetti Ylelle perjantaina.

Sekä pelastuslaitos että Kainuun metsänhoitoyhdistys kehottavat jättämään raivaustyöt ammattilaisille ja malttamaan mielensä.

Kajaanin Kuluntalahdessa Päivi Pernu-Heikkinen sai nopeasti nousseessa myräkässä kotipihaansa kaatuneita puita, ja terassilla irtaimisto oli levällään.

Kuluntalahden ja Leihuvaaran maastossa Kajaanin ja Sotkamon välillä näky oli perjantaina ukkosmyräkän jäljiltä lohduton

Myrskussä kaatuneita puita.
Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Pelastuslaitoksen mukaan kaatuneita puita oli vielä perjantaina myös kattojen ja teiden päällä.

– Tuuli oli puuskissa kovaa ja irrotteli mennessään myös veneitä laitureista. Puita on kaatunut rakennusten, autojen ja sähkölinjojen sekä rataosuuden päälle. Ainakin muutama metsäpalo on salaman iskusta syttynyt, päivystävä palomestari Petri Vehniäinen kertoi Ylelle torstai-iltana.

Sähköjä oli poikki tuhansista kodeista

Sähköyhtiö Kajaven ukkosrintama pääsi yllättämään. Pahimmillaan sähköt olivat torstaina poikki 3 500 kotitaloudesta, muutama tunti myräkän jälkeen vielä tuhannelta. Perjantaina iltapäivällä sähköt oli saatu palautettua kaikkiin kotitalouksiin.

Vaikka ukkosrintama jätti jälkeensä mittavat tuhot, se ei saa Ilmatieteenlaitoksen meteorologeilta virallista nimeä.

Kainuun Uuno-myrsky on Uuno vain kainuulaisille, sillä virallisen myrskynimen saamiseksi ukkosrintaman olisi pitänyt vaikuttaa valtakunnallisesti. Kun myrsky vaikuttaa vähintään neljäsosassa Suomea, niin Ilmatieteenlaitoksen meteorologit nimeävät myrskyn Yliopiston Almanakan nimipäiväkalenterin mukaan.

Keskustelu on auki 27. kesäkuuta kello 23:een asti!

Suosittelemme