Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ruotsin Damallsvenskan käynnistyy tänään, mukana jälleen liuta suomalaishuippuja – Jutta Rantala aikoo heilutella verkkoja kotimaan tahtiin

Ruotsin Damallsvenskan käynnistyy lauantaina viidellä ottelulla.

Rantala
Jutta Rantala hamuaa maaleja Damallsvenskanissa, mutta ei pety, jos jää viime kauden 22 osumasta. Kuva: Ghadi Boustani/Yle
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin jalkapallon naisten pääsarja Damallsvenskan pyörähtää käyntiin lauantaina ja mukana on paluun pääsarjatasolle tekevän 2000-luvun naisjalkapallon suurseura Umeå IK:n lisäksi liuta suomalaishuippuja.

Yksi heistä on viime kaudella HJK:n riveissä suomalaista jalkapallokansaa ihastuttanut ja kauden päätteeksi palkintopöydän putsannut Jutta Rantala, joka suuntasi viime kauden päätteeksi Kristianstadsiin Eveliina Summasen joukkuekaveriksi.

Sarjan maalikuningattaruuden voittanut Rantala kertoi Ylelle viime syksynä katselevansa ulkomaille, ja lopulta uusi seura löytyi helposti.

– Ruotsi tuntui minulle oikealta valinnalta tässä kohtaa uraani. Minulle jäi Kristianstadsista tosi hyvä kuva, kun olin täällä tutustumassa. Valmentaja tiesi, millainen pelaaja olen ja hänellä oli selkeä rooli minulle tässä joukkueessa, Rantala selittää.

Koronan vuoksi siirtyneet pelit ovat jättäneet harjoittelulle paljon tilaa ja Rantalan roolia on toisinaan kokeiltu muuallakin.

– Olen pystynyt myös pelaamaan laidalla ja keskikentälläkin treeneissä ja näissä viimeisissä harjoitusmatseissa. Roolini on ehkä vähän muuttunut, mutta olen tyytyväinen vieläkin, Rantala vakuuttaa.

Jutta Rantala, HJK.
Rantala voitti viime kaudella sarjan maalipörssin 22 osumalla. Kuva: Tomi Hänninen

Vaikka Ruotsissa on eletty koronan kanssa melko normaalia arkea, pääsevät seurat aloittamaan kauden vasta nyt. Rantala myöntää, että kauden siirtyminen on ollut raskasta.

– Oli se henkisesti aika rankkaa. Kaikki viikonloput olivat vapaita eikä oikein tiennyt, mitä täällä tekisi. Pelasimme vain keskenämme, kun treenipelejä ei saanut pelata, Rantala kertaa.

Hän pääsi kuitenkin käymään kahdeksi viikoksi kotona, kun joukkue piti kesälomansa keväällä etuajassa. Kotimaan visiitti vierähti pitkälti sisätiloissa.

– Pääsin kuitenkin kotiin, vaikka jouduinkin olemaan karanteenissa.Se oli minulle tärkeä juttu.

Muuten elämä tuntuu pyörivän paljon jalkapallon ympärillä. Haastattelun aikana Rantala paljastaa, että taustalla pyörii suosikkisarja Valioliiga. Puheen kääntyessä Kansalliseen liigaan ja Rantalan entiseen seuraan HJK:hon kertoo suomalaishyökkääjä katsoneensa kaikki kotimaan liigan avauskierroksen ottelut.

– Oli vapaapäivä, Rantala selittää.

HJK:n kohdalla on paljon puhuttu siitä, että heiltä puuttuu Rantalan kaltainen maalitykki. Hallitseva mestari on aloittanut kauden nihkeästi, sillä avauskierroksella se pelasi sarjanousija PK-35:n kanssa 1–1-tasapelin. Toisessa pelissä Ilves kaatui 2–1.

– Ehkä heillä oli vähän huonompi alku nyt, mutta eiköhän se siitä parane, kun saa taas pelituntuman kohdilleen, Rantala uskoo.

Päävalmentaja sivussa

Kristianstads DFF:n on oltava iskussa heti sarjan alusta alkaen, sillä heti avausottelussa vastaan tulee viime kauden hopeamitalisti Göteborg FC, joka vilisee maajoukkuepelaajia. Rantala saa tehdä kokopäivätyön ohittaakseen puolustuksen suomalaiskaksikon Natalia Kuikan ja Emma Koiviston.

Joukkue koki kauden kynnyksellä takaiskun, kun seuran islantilaisvalmentaja Elisabet Gunnarsdottir joutui jäämään sairaslomalle vyöruusun vuoksi. Päävalmentajan paluuaikataulusta tositoimiin ei ole tietoa.

Rantala tosin kertoo, että poissaolo, jos sitä poissaoloksi voi kutsua, ei ole juuri arjessa näkynyt.

– Hän on itse katsomassa aina treenejä ja pystyy pitämään esimerkiksi palavereja. Ei se ole mielestäni vaikuttanut joukkueeseen. Meillä on hyvät kakkosvalmentajat, jotka ovat vetäneet treenejä ja pelejä, Rantala paljastaa.

Rantala debytoi keväällä myös maajoukkueessa Kyproksen turnauksessa ja iski maalin heti maajoukkuedebyytissään. Suomalaishyökkääjän tavoitteena onkin pelata hyvä alkukausi Ruotsissa, jotta Anna Signeulin kutsu kävisi myös syksyn EM-karsintaotteluihin. Viime kaudella naisten liigassa syntyi 22 osumaa ja samanlaista tulitusta hän toivoo myös länsinaapurin isommille areenoille.

– Haluan ainakin uskoa niin ja kyllä se on tavoitteena. Totta kai pitää tietää, että sarja on paljon kovempi täällä. Ei saa pettyä, jos ei ihan joka pelissä tule maalia.

Damallsvenskanissa pelaavat suomalaiset joukkueittain:

Kaisa Collin, Eskilstuna United

Julia Tunturi, Eskilstuna United

Emma Koivisto, Göteborg FC

Natalia Kuikka, Göteborg FC

Eveliina Summanen, Kristianstads DFF

Jutta Rantala, Kristianstads DFF

Olga Ahtinen, Linköpings FC

Vilma Koivisto, Piteå IF

Eva Nyström, Umeå IK

Vera Varis, Växjö DFF

Ria Öling, Växjö DFF

Emmi Alanen, Växjö DFF

Elli Pikkujämsä, Kif Örebro

Heidi Kollanen, Kif Örebro

Juttua muokattu 29.6. : Lisätty listalle Umeå IK:ta edustava Eva Nyström

Lue myös:

Helmareiden EM-karsinnat jatkuvat syyskuussa kotona Portugalia vastaan – ottelusuma voi aiheuttaa ongelmia kansallisille sarjoille

Vuoden 2005 EM-kisojen paras pelaaja Anne Mäkinen oli Suomen ensimmäinen naisjalkapallon ammattilainen – nyt hän yrittää nostaa entistä seuraansa huipulle koronakriisin keskellä Tukholmassa

Elli Pikkujämsä otti askeleen kohti ammattilaisunelmaa ja siirtyi Ruotsiin – Örebrossa harjoitellaan kuin koronavirusta ei olisikaan: "Täällä on painotettu, että asiat ovat suosituksia"

Suosittelemme